Gyógynövények fogbántalmakra

Gyógynövények fogproblémákra

A fogfájásnál nincs elviselhetetlenebb fájdalom. A fogfájás képes teljesen felőrölni az ember idegeit, nem is szólva a foghúzás, fogtömés, vagy gyökérkezelés előtti és utáni fájdalmakról. Fogfájás esetén a legkézenfekvőbb megoldás nyilván az, ha fogászati kezelést veszünk igénybe. De mit tegyünk abban az esetben, ha a fájdalom már elviselhetetlenné vált és nincs lehetőségünk fogorvoshoz fordulni, esetleg valamilyen fájdalomcsillapító tablettát bevenni? Ekkor jöhetnek kapóra azok a hétköznapi megoldások, amelyeket érdemes kipróbálnunk a fogfájás enyhítésére, illetve amelyeket már évszázadokkal ezelőtt is használtak elődeink. Gyógynövényekkel könnyen segíthetünk a bajon. Íme, néhány alternatív megoldás a nehéz órákra.

Gyógynövények foggyulladásra

 Több olyan gyógynövény is létezik, amelyeket felhasználhatunk a fog problémáira is, illetve amelyekből gyógytea vagy valamilyen főzet készíthető. A gyömbér mellett alkalmazható a kamilla, a borsmenta, a zsálya, valamint a levendula is. Ezeknek a gyógynövényeknek közös tulajdonsága, hogy a belőlük készített teafőzetet ihatjuk önmagukban, sőt egymással keverve is. Elkészítési módjuk is ugyanaz. A teáskanálnyi gyógynövényőrleményt egy 2-2,5 dl forró vízhez adjuk, majd leszűrjük és melegen elfogyasztjuk. A fenti gyógynövények közül ráadásul a levendula nyugtató hatással is bír, így előszeretettel javasolják fogyasztását fogfájásban szenvedőknek elalvás előtt. A gyömbér és a kurkuma más módon is felhasználható. A friss gyömbért és kurkumát apróra reszeljük, majd óvatosan bekenjük – esetleg be is masszírozzuk – a fájó részt. Kevesen tudják, de például a borban főzött szederfa levele és is jelentősen csökkenti a fogfájás panaszait, akárcsak a barát szegfű száraz virágának füstje.

A legismertebb népi gyógymódok

 A fogfájás enyhítésére a fentieken kívül több hagyományos népi gyógymód is létezik, amelyek a tapasztalatok szerint inkább tartoznak a néphiedelem kategóriájába, mint a valódi megoldást jelentő gyógymódok közé. Egyik-másik ellenben tényleg segíthet. A néphiedelem szerint az egyik leghatékonyabb eljárás az, ha a fájós fogra paradicsomszeletet, vagy káposztalevelet helyezünk. Az érintett testrész fájdalmainak enyhítésére szintén közismert fájdalomcsillapító gyógymód a szegfűszeg szétrágása. A másik módszer, ha néhány csepp szegfűszeg olajat vattadarabra csepegtetünk, majd óvatosan ráhelyezzük a fájó fogra. Eléggé közismert még a fokhagymás fogfájás-csillapítás is, melynek során a fokhagymát szétdörzsöljük és ugyancsak bekenjük vele a fájó fog környékét. A pálinkával való öblögetés szintén az egyik legismertebb népi gyógymód.

Fogínysorvadásra alkalmazott gyógynövények

 A fogorvosok szerint a fogfájást, illetve a fogak begyulladását a legtöbb esetben a fogínysorvadás okozza. A fájdalommal járó tünetek enyhítésére szintén használhatunk gyógynövénykeverékeket. A legjobb, ha a palástfüvet, a tölgyfakérget, a zsályát és a porcsinfüvet nagyjából egyenlő arányban összekeverjük, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Ezt a vizet másnap reggel felmelegítjük és naponta többször öblögetést végzünk vele. Nem csillapodó fájdalom esetén a teával be is dörzsölhetjük az érintett részt. A gyógynövényhasználatban jártas szakemberek szerint a fentiek mellett a kígyós keserűfű kiválóan alkalmazható még fogínysorvadásra. Amennyiben kígyós keserűfű erős főzetével a szájüreg belsejét öblögetjük, hatását gyorsan kifejti. Már az indián törzsek is alkalmazták hasonló panaszokra a kaliforniai kakukkmák jótékony hatásait. Fogínysorvadás kezelésére nekünk sincs más dolgunk, mint a kakukkmák leveleit megfőzni és szájüregünket a meleg főzettel öblögetni.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
sugárarália

A sugárarália (Schefflera arboricola) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
begónia

A kerti vagy mindignyíló begónia jellemzői, gondozása, szaporítása és teleltetése

Kapcsolódó cikkek