Így indíts kertészeti blogot!

A kertészkedés bő két évtizeddel ezelőtt még mindennapi életünk elengedhetetlen velejárója volt. A külföldi áruházláncok magyarországi megjelenésével azonban ez a több évezredes tradíció a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel jobban háttérbe szorult. Az elmúlt években ugyanakkor – főleg az urbanizált közegben élők körében – ismét egyre népszerűbbé vált a „háztáji kert” azokkal a valódi újításokkal együtt, mint amit a balkonkertészkedéshez hasonló eljárások jelentenek. Elvárosiasodott világunkban kétségtelenül mind gyakrabban bukkannak fel olyan kezdeményezések, amelyek a kertet igyekeznek visszavarázsolni a sűrűn bebetonozott életterünkbe. Míg egyesek a növényekkel való törődésben találják meg a jóleső életérzést, mások a nagy rendszereknek hátat fordítva önellátásra törekszenek. A kertészkedés szerelmesei között egyre többen vannak olyanok, akik az egészséges életmódra, illetve a költséghatékony megoldásokra való törekvés jegyében nemcsak maguk által termelt zöldséget tudnak az asztalukra tenni, nemcsak maguk által nevelt virágos növényekkel díszítik az erkélyüket, de tapasztalataikat, eredményeiket blogon is megosztják másokkal. Cikkünkben összeszedtük azokat a szempontokat, amelyeket minden kertészeti blogot indító felhasználónak érdemes megfogadnia.

A kertápolás és a kikapcsolódás több dimenziója

A legtöbbünkben rengeteg kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogyan érdemes elkezdeni egy kertészeti blogot? A témában már jártas bloggerek többsége úgy véli, hogy a kertészkedés valamint a saját termesztésű növények nem kizárólag az egészségre vannak pozitív hatással, hanem lelki állapotra is. A testre és lélekre ellenben nemcsak a kertben végzett munkafolyamatok gyakorolnak pozitív hatást, hanem azok az élmények is, amelyeket a kertészkedés közben szerzett ismereteiknek, tapasztalatainknak vagy éppen fényképeinknek blogon történő közzétételével érünk el.  Az internetes naplókból ötletet, lendületet meríthet az is, aki közéjük tartozik, és az is, aki nem. Amennyiben a fenti motivációk hiányoznak, nem érdemes tehát belevágni.

A tervezett és ad-hoc jellegű írások szimbiózisa

 Ha felkeressük az internetböngészőt, már az első keresések lefuttatása után is azonnal szembetűnik, hogy rengeteg kertészeti bloggal találkozunk. A korábbiakkal ellentétben részint ennek köszönhetően kissé könnyebb dolgunk is van a blogindítás kezdeteinél illetve a blog struktúrájának átgondolásánál. A ma létező sablonoknak köszönhetően nagyságrendekkel kevesebbet kell a technikai részletekkel foglalkozni, ily módon több idő marad a tartalom előállítására, csinosítgatására, amire a kertészkedés szerteágazó világában szükség is van. A kertészeti blogolásban a tervezés és a spontaneitás egyformán elengedhetetlen. A legtöbb hasonló témában működő blog vagy túl „tudományos” és száraz, vagy kevés valóban értékes és használható információt tartalmaz. A túltervezett írások a legtöbbször soká készülnek el és meglehetősen bonyolultak tudnak lenni. Mielőtt blogolásba kezdünk érdemes elsajátítania szövegírás alapjait. Erre ma már sok szövegs anyagot, blogot, vagy tanfolyamot találunk a netet. Így pontosabban fogjuk tudni mit és hogyan írjunk.

Mindenkinek nem lehet tetszeni!

Részint a fentiekkel magyarázható, hogy a kertészeti blogot működtetők jelentős része beleesik a legelemibb csapdába: nem dönti el jó előre kinek és miért ír? Kinek szólnak a posztok? Egyáltalán milyen embereket szeretne maga köré gyűjteni? A kertészkedésről blogot írók és olvasók világában csak úgy tud az ember hiteles hangon fogalmazni,  ha pontosan tisztában van az írás célközönségével, tudása szintjével, az adott kertészeti ágazaton belül érdeklődési körének határaival.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kála

A cserepes kála jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
boroszlán

Kertünk bódító illatai a boroszlánok

Kapcsolódó cikkek