kövér porcsin

A kövér porcsin gondozása, szaporítása és betakarítása

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) egyéves gyógy-és konyhakerti növény. A zöld levelű porcsin használható fűszerként, azonban a színes levelű kövér porcsin díszfajta. A növény lehajlóan növő szárai húsosak és nedvdúsak.

Gondozás, szaporítás

porcsinÜltetése napos helyre történjen, mivel meleg igényes növény, mely szereti a homokos, jó áteresztőképességű talajt. Növekedési időszakban kiadósan szükséges öntözni és tápoldatozni.
A kövér porcsin gyorsan szaporodik a lehulló magvairól, egyébként magvetéssel (tavasszal előnevelt magokról vagy májustól, közvetlenül ágyásba vetve).

 

Betakarítása

porcsin2Egyszerű a betakarítása, a friss hajtásokat virágzás előtt kell leszedni.
A porcsin vértisztító, anyag-csere élénkítő hatású növény, mely sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Alkalmazzák a népi gyógyászatban gyomor és bélrendszeri panaszokra, C-vitamin hiány pótlására, valamint húgyúti gyulladások kezelésére.

A húsos hajtások és levelek salátaként vagy főzelékként elkészítve gazdagíthatják konyhánkat. A porcsin levélből jóízű leves is készíthető.

Total
16
Shares
4 hozzászólás
 1. Tisztelt Szerző!

  Szeretném a megerősítését, pontosítását kérni, hogy az alábbi kövér porcsinról írt mondatában helyesen szerepel-e a színes LEVELŰ porcsinra való utalása?
  “A zöld levelű porcsin használható fűszerként, azonban a színes levelű kövér porcsin díszfajta.”
  A színes VIRÁGÚ növényre, a porcsinrózsára (Portulaca grandiflora, nagyvirágú porcsinrózsa, kukacvirág, kővirág) gondolt, mint nem ehető változatra és egyszerű elírás történ? Virág helyett levél lenne a helyes kifejezés az idézett mondatban?

  Azért kérem a pontosítását, mert szeretném tisztán látni, hogy mi az, ami ehető és mi az, amitől tartózkodni kell. Másképp megfogalmazva, a kövér porcsinnak (Portulaca oleracea) van-e olyan változata, ami veszélyes lehet (színes levelű)?

  Köszönettel
  Cseh Andrea

  1. Kedves Andrea!
   A kövér porcsin leveleit, fiatal hajtásait virágzás előtt gyűjtjük, nem szabad főzni. Igen, a porcsinrózsára gondoltunk, az nem ehető. Színes levelű kövér porcsin nincs, valószínűleg elírás történt a cikkben, javítani fogjuk, köszönjük az észrevételt!
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Idén sokat olvasok keresgélek ebben a témában és már sokadjára olvasom ezt a blogot. Nagyon örülök hogy rátaláltam a blogra mert sok hasznos érdekességet olvasok tanulok innen. Nekem is szív ügyem a természet és hát szakmám is ez úgyhogy szeretném nyomon követni a jövőben az írasaidat.

 3. Kedves Anna- lakótelepen élek -így nem tudom hogy lehetne hozzájutni a kövér porcsin növényhez? hol lehet magot beszerezni ha balkon ládába ültetném szaporítható? Tanácsát előre is köszönöm Komárné Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
rozmaring

A rozmaring gondozása, termesztése, betakarítása és fajtái

Következő cikk
zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) termesztése, gondozása, felhasználása, fajtái

Kapcsolódó cikkek