kövér porcsin

A kövér porcsin gondozása, szaporítása és betakarítása

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) egyéves gyógy-és konyhakerti növény. A zöld levelű porcsin használható fűszerként, azonban a színes levelű kövér porcsin díszfajta. A növény lehajlóan növő szárai húsosak és nedvdúsak.

Gondozás, szaporítás

porcsinÜltetése napos helyre történjen, mivel meleg igényes növény, mely szereti a homokos, jó áteresztőképességű talajt. Növekedési időszakban kiadósan szükséges öntözni és tápoldatozni.
A kövér porcsin gyorsan szaporodik a lehulló magvairól, egyébként magvetéssel (tavasszal előnevelt magokról vagy májustól, közvetlenül ágyásba vetve).

 

Betakarítása

porcsin2Egyszerű a betakarítása, a friss hajtásokat virágzás előtt kell leszedni.
A porcsin vértisztító, anyag-csere élénkítő hatású növény, mely sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Alkalmazzák a népi gyógyászatban gyomor és bélrendszeri panaszokra, C-vitamin hiány pótlására, valamint húgyúti gyulladások kezelésére.

A húsos hajtások és levelek salátaként vagy főzelékként elkészítve gazdagíthatják konyhánkat. A porcsin levélből jóízű leves is készíthető.

Total
16
Shares
5 hozzászólás
 1. Tisztelt Szerző!

  Szeretném a megerősítését, pontosítását kérni, hogy az alábbi kövér porcsinról írt mondatában helyesen szerepel-e a színes LEVELŰ porcsinra való utalása?
  “A zöld levelű porcsin használható fűszerként, azonban a színes levelű kövér porcsin díszfajta.”
  A színes VIRÁGÚ növényre, a porcsinrózsára (Portulaca grandiflora, nagyvirágú porcsinrózsa, kukacvirág, kővirág) gondolt, mint nem ehető változatra és egyszerű elírás történ? Virág helyett levél lenne a helyes kifejezés az idézett mondatban?

  Azért kérem a pontosítását, mert szeretném tisztán látni, hogy mi az, ami ehető és mi az, amitől tartózkodni kell. Másképp megfogalmazva, a kövér porcsinnak (Portulaca oleracea) van-e olyan változata, ami veszélyes lehet (színes levelű)?

  Köszönettel
  Cseh Andrea

  1. Kedves Andrea!
   A kövér porcsin leveleit, fiatal hajtásait virágzás előtt gyűjtjük, nem szabad főzni. Igen, a porcsinrózsára gondoltunk, az nem ehető. Színes levelű kövér porcsin nincs, valószínűleg elírás történt a cikkben, javítani fogjuk, köszönjük az észrevételt!
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Idén sokat olvasok keresgélek ebben a témában és már sokadjára olvasom ezt a blogot. Nagyon örülök hogy rátaláltam a blogra mert sok hasznos érdekességet olvasok tanulok innen. Nekem is szív ügyem a természet és hát szakmám is ez úgyhogy szeretném nyomon követni a jövőben az írasaidat.

 3. Kedves Anna- lakótelepen élek -így nem tudom hogy lehetne hozzájutni a kövér porcsin növényhez? hol lehet magot beszerezni ha balkon ládába ültetném szaporítható? Tanácsát előre is köszönöm Komárné Zsóka

  1. Kedves Zsóka, én szívesen adok zsenge növényt, szerintem balkonládában tovább todja nevelni. (Budapest XVI. ker.) garami.gaborne@gmail.com email címen vagyok elérhető, hogyha érdekli, tudunk egyeztetni. Üdv. Marika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
rozmaring

A rozmaring gondozása, termesztése, betakarítása és fajtái

Következő cikk
zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) termesztése, gondozása, felhasználása, fajtái

Kapcsolódó cikkek