Home Fűszer- és gyógynövények A kövér porcsin gondozása, szaporítása és betakarítása

kövér porcsin
Tetszett a cikk?

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) egyéves gyógy-és konyhakerti növény. A zöld levelű porcsin használható fűszerként, azonban a színes levelű kövér porcsin díszfajta. A növény lehajlóan növő szárai húsosak és nedvdúsak.

Gondozás, szaporítás

porcsinÜltetése napos helyre történjen, mivel meleg igényes növény, mely szereti a homokos, jó áteresztőképességű talajt. Növekedési időszakban kiadósan szükséges öntözni és tápoldatozni.
A kövér porcsin gyorsan szaporodik a lehulló magvairól, egyébként magvetéssel (tavasszal előnevelt magokról vagy májustól, közvetlenül ágyásba vetve).

 

Betakarítása

porcsin2Egyszerű a betakarítása, a friss hajtásokat virágzás előtt kell leszedni.
A porcsin vértisztító, anyag-csere élénkítő hatású növény, mely sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Alkalmazzák a népi gyógyászatban gyomor és bélrendszeri panaszokra, C-vitamin hiány pótlására, valamint húgyúti gyulladások kezelésére.

A húsos hajtások és levelek salátaként vagy főzelékként elkészítve gazdagíthatják konyhánkat. A porcsin levélből jóízű leves is készíthető.

2 replies to this post
 1. Tisztelt Szerző!

  Szeretném a megerősítését, pontosítását kérni, hogy az alábbi kövér porcsinról írt mondatában helyesen szerepel-e a színes LEVELŰ porcsinra való utalása?
  “A zöld levelű porcsin használható fűszerként, azonban a színes levelű kövér porcsin díszfajta.”
  A színes VIRÁGÚ növényre, a porcsinrózsára (Portulaca grandiflora, nagyvirágú porcsinrózsa, kukacvirág, kővirág) gondolt, mint nem ehető változatra és egyszerű elírás történ? Virág helyett levél lenne a helyes kifejezés az idézett mondatban?

  Azért kérem a pontosítását, mert szeretném tisztán látni, hogy mi az, ami ehető és mi az, amitől tartózkodni kell. Másképp megfogalmazva, a kövér porcsinnak (Portulaca oleracea) van-e olyan változata, ami veszélyes lehet (színes levelű)?

  Köszönettel
  Cseh Andrea

  • Kedves Andrea!
   A kövér porcsin leveleit, fiatal hajtásait virágzás előtt gyűjtjük, nem szabad főzni. Igen, a porcsinrózsára gondoltunk, az nem ehető. Színes levelű kövér porcsin nincs, valószínűleg elírás történt a cikkben, javítani fogjuk, köszönjük az észrevételt!
   Üdvözlettel:
   Anna

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...