törökszegfu

A szegfű (Dianthus) jellemzése, fajtái és gondozása

Talán az egyik legrégebben ismert virág a szegfű. Már az ókorban is népszerű virág volt, a Római Birodalomban Jupiter virágának tartották. Az európai középkorban a szerelem szimbólumát testesítette meg, napjainkban is igen népszerű a szerelmesek között. Nagyanyáink kertjének elmaradhatatlan virágai közé tartozott a kerti szegfű, és ha belopózott orrunkba az illata, örökre megmaradt.

A szegfű faj egy igen népes nemzetség, a Földközi-tenger környéke, és az északi félgömb mérsékelt égövi területein terjedt el legjobban. Nemzeti virága Spanyolországnak, jelképe a Baleár-szigeten az autonóm tartománynak. A szegfű nemzetséghez körülbelül háromszázharmincnyolc faj tartozik.

A török szegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus) jellemzése, ültetése és gondozása

A törökszegfű a Dél-Európai hegyekben, a Pireneusokban és a Balkán-hegységben őshonos növény.  Angliában a lovagiasság jelképe volt. Fél örökzöld kétnyári növény, amit szoktak még szakállas szegfűnek is nevezni. Nagyon kellemes illatú virág, mely sok színárnyalatban díszlik. A növény ötven centiméter magas, melynek lehetnek egyszerű és telt virágú változatai. Nagy bogernyőben nyíló virágai kellemesen fűszeres illatot árasztanak. Hosszú lándzsa alakú levelei sötétzöld színűek. A virágzás ideje májusban kezdődik és kitart júliusig. A virágok vágott virágként is hosszan, tartósan megmaradnak. A virágszirmok alkalmasak fogyasztásra, így akár sütemények díszítésére is használhatók.

Ültetéséhez félárnyékos, de inkább napos helyet keressünk, kedveli a fényt. Bármilyen talaj megfelel a növénynek, talajban nem igényes. A török szegfű szereti a vizet, ezért talaját tartsuk nedvesen és öntözzük rendszeresen, főleg szárazság idején. Legszebben első évben virágzik, de a gondozást meghálálja. Szaporítani könnyű magról, illetve vannak hibrid fajták, amiket csak dugványozással vagy tőosztással tudunk szaporítani.

Kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) jellemzése és gondozása

A Földközi-tenger vidékén őshonos, nagyon kedvelt és változatos megjelenésű növény. Legnagyobb előnye a szabadba ültetett szegfűnek, hogy nincs kártevője. Jól beilleszthető sziklakertbe is, de napsütötte helyre ültessük. A kerti szegfű alacsony vagy közepes magasságú dísznövény, melyet ültethetünk bármilyen kerti talajba. A növény rendszeres vízpótlást igényel, de az öntözés mérsékelten történjen, egyszerre nem szabad sok vizet juttatni a talajra. A kerti szegfű nyáron nyíló virágai lehetnek szimplák vagy telt virágúak, piros, rózsaszín, fehér vagy sárgás színűek. A virágok a szár végén helyezkednek el, melyet fűszerű, vékony szürkés vagy kékeszöld levelek vesznek körül.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
labdarózsa

A labdarózsa (Viburnum opulus 'Roseum') jellemzése, gondozása

Következő cikk
estike

Az estike (Matthiola bicornis) ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek