A rózsás meténg vagy rózsameténg (Catharanthus roseus) származása, jellemzése és gondozása

A rózsás meténg vagy más nevén rózsameténg Madagaszkáron őshonos veszélyeztetett növényfaj. Széles körben termesztik a világ más területein, sok trópusi és szubtrópusi területen meg is honosodott. A rózsás meténget már nagyon régóta gyógy- és dísznövényként is termesztik, főleg a hagyományos kínai orvoslásban alkalmazzák számos betegség, köztük a cukorbetegség, a malária kezelésére is. Szívós és mutatós növény, hazánkban egynyáriként és konténernövényként is használható. Az 1920-as években kezdték a hibridjeit előállítani, melyek Európa mediterrán területeit is meghódították.

A rózsás meténg vagy rózsameténg (Catharanthus roseus) jellemzése

A rózsameténg örökzöld félcserje vagy lágyszárú növény, ami idősebb korában fásodó szárúvá válik. Neve görög eredetű melynek jelentése: csupa virág. Magassága elérheti az egy méteres magasságot is. Levelei fényes zöld, szőrtelen levelek, melyek a levélnyélen párosával átellenesen fejlődnek. A levelek középső ere világosabb zöld. A növény virágainak színe lehet fehér és a rózsaszínen át egészen a sötét rózsaszínig, melyeknek a közepe sötétvörös színű. A virágok az alapjuknál pártacsővé összeforrt szirmok, amik ötszirmú pártát alkotnak. A termése tüszőtermés.

A rózsás meténg vagy rózsameténg ültetése és gondozása

A rózsás meténget már régi idők óta termesztik gyógy-és dísznövényként. Dísznövényként egyik kedvelt tulajdonsága, hogy nem igényes, jól tűri a szárazságot és talajban sem válogatós, a tápanyagszegény talajban is fejlődik. A szubtrópusi kertek egyik közkedvelt virága, mivel ott öt fok alá nem esik a hőmérséklet, a virágágyások kedvelt növényévé vált. A rózsás meténg virágzása hosszú időn keresztül tart. Trópusi körülmények között egész évben, meleg mérsékelt égöv alatt pedig virágzik tavasztól késő őszig. Ha ültetni szeretnénk rózsás meténget, napos világos helyet keressünk a növény számára, és a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. A kiültetéssel érdemes megvárni, hogy a fagyosszentek elmúljanak, mert tizenöt fok alatt nem érzi jól magát a növény. Hazánkban egynyáriként ültethető, a telet nem, vagy nehezen vészeli át. Jól mutat függőkosárban és ablakpárkányon tartva is, talajtakaróként és szegélynek ültetve is jól érvényesül. A gazdagabb virágzás serkentése céljából, érdemes az elszáradt virágoktól megtisztítani, így serkenthetjük az újabb virágzásra. Cserépben vagy ládában ültetve rendszeresen öntözni és tápoldatozni kell, azonban a túlöntözés árthat a növénynek, gyökérrothadáshoz vezethet. Nagyon sok termesztett fajtája ismert melyből válogathatunk, a fehér virágútól egészen a narancsvörös színűig. A legismertebb fajtái a fehér virágú ’Albus’ faja, a rózsaszín virágú, hidegtűrő fajta a ’Grape Cooler’ , a különböző színnel rendelkező Ocellatus Group.

A rózsás meténg vagy rózsameténg mint gyógynövény

A növényt már régóta termesztik gyógyhatása miatt, mivel a növényből kivont vinkrisztin és vinblasztin a kemoterápiában alkalmazott szer. Hallucinogén tartalma miatt azonban fogyasztása veszélyes is lehet.

A rózsás meténg vagy rózsameténg szaporítása

A rózsás meténget szaporíthatjuk magvetéssel és dugványozással is, a magokat korábban a dugványokat a fagyok után ültessük el. A magvetésnél a virágzás kezdete eltolódhat. A dúsabb elágazódás érdekében érdemes visszacsípni a hajtásait, az esetlegesen megnyúlt ágakat pedig levágni.

Total
9
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) származása, jellemzése és gondozása

Következő cikk

A paprikavirág és a rézvirág származása, jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek