A tüzes liliom vagy tűzliliom (Lilium bulbiferum) jellemzése, termesztése és gondozása

“A tűzliliom…jelképe az örökké lángoló szenvedélynek.” (Kemény Zsigmond)

A liliomfélék a kertek legelegánsabb növényei, melyek, amikor virágozni kezdenek, elkápráztatnak bennünket bódító illatukkal és különlegesen szép virágaikkal. A kerttel rendelkező házak, udvarok elképzelhetetlenek anélkül, hogy egy-egy szép sor, vagy bokor tűzliliom ne díszítené. Igen ritka a növények között.

Magyarországon a tűzliliom vad alakja, a Bükki Nemzeti Parkban és a Szigetköz területein fordul elő nagyon ritkán. A növényfaj vad alakja a Földközi-tenger térségéről származik és Közép-Európában honos. Hazánkban a tűzliliom vad alakja a fokozottan védett növények között van számon tartva. Erdőszéleken, hegyi réteken és bükkösökben bukkannak fel májustól júniusig.

A tűzliliom szépen mutat más virágok, növények közé ültetve is, de szegélyként vagy bokorba ültetve sem nyújt elhanyagolható látványt.

A tüzes liliom vagy tűzliliom (Lilium bulbiferum) jellemzése

A tüzes liliom vagy más nevén tűzliliom egyik legjellemzőbb és legkedveltebb tulajdonsága a virág különleges illata. A növény magas növekedésű, egy méter is lehet, melynek, hagymája pikkelyes. A levelei váltakozó vagy örvös állású, a viráglepel hat sziromból áll. A díszes virágok sötét narancsszínű vagy tűzpiros, barnásan pettyezett sziromszerű lepellevelek. A tűzliliom magas leveles szárán, a fényesen zöld levelek tövében feketés sarjhagymák fejlődnek.

A tüzes liliom vagy tűzliliom (Lilium bulbiferum) ültetése és gondozása

A földben áttelelő tűzliliomot nyár végén vagy ősszel kell elültetni, így a fagyok beálltáig kellőképpen meg tudnak erősödni.

A növény a szélmentes, napfényes vagy félárnyékos helyen fejlődik legszebben. A talaj, amibe ültetjük, sok tápanyagot tartalmazzon, legyen jó vízelvezető, de ne száradjon ki. Mielőtt földbe rakjuk a hagymákat, a talajt jó mélyen lazítsuk fel, így könnyen fejlődésnek indul a növény. A kisebb termetű egyedeket ültethetjük virágládába vagy cserépbe is, de elvirágzás után legjobb, ha kiültetjük a kertbe, mivel hidegre is szüksége van a növénynek. Amikor, a virágzás elmúlik, még hagyjuk a leveleket a száron azért, hogy minél több energia jusson el a hagymákba, a szép egészséges gumó és további fejlődés érdekében. Virágzás után már nem szabad öntözni és tápoldatra sincs szükség. Cserépben vagy virágládában tartva sem szabad túl meleg helyiségben tartani a tűzliliomot, de az elegendő fényt biztosítani kell számára. Túlöntözés esetén a hagymák megbetegszenek vagy súlyosabb esetben el is rothadhatnak.

A tüzes liliom vagy tűzliliom (Lilium bulbiferum) szaporítása

A hagymákat háromévente kell fiatalítás céljából felszedni és szétválasztani és lehetőség szerint új helyre átültetni.

A tüzes liliomot szaporíthatjuk a levélszárain és a föld alatt található hajtáseredetű sarjhagymákkal. Magról is szaporítható, a magról vetett egyedek azonban, öt-hat év alatt fordulnak termőre.

A tüzes liliomból  a természeti népek vizeletelhajtó készítményt nyertek, és külsőleg is alkalmazták egyes bőrkiütések, kelések tisztítására és puhítására.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A fehér liliom (Lilium candidum) jellemzése, termesztése és gondozása

Következő cikk

Káros vagy hasznos rovar a lótetű (Gryllotalpa gryllotarpa) a kertünkben?

Kapcsolódó cikkek