A paprikavirág és a rézvirág származása, jellemzése és gondozása

Az egyik elmaradhatatlan növénye a díszkerteknek, virágágyásoknak a tűzpiros és ma már több színváltozatban is kapható, virágával elbűvölő paprikavirág. A paprikavirág a salvia növénynemzetséghez tartozik, a trópusi és szubtrópusi területeken terjedt el. Brazília őshonos növénye. Onnan terjedt el világszerte.

A paprikavirág (Salvia Splendens) jellemzése

A paprikavirág eredeti élőhelyén évelő dísznövény, hazánkban azonban egynyáriként nevelhető. Közepes termetű bokrosodó, melynek magassága fajtától függően változik. Megtalálható a húsz centiméter magastól a negyven centiméter magasságig. Szív alakú levelei élénkzöld színűek, a levelek vége hegyes. Virágai ajakosak, és a felálló szárak végén lévő fürtvirágzatba tömörülnek. A virágok színe a hagyományos tűzpiros szín mellett napjainkban már több színű lehet, megtaláljuk a rózsaszín, a lila és a lilás fekete színűt is. A virágzás májusban kezdődik és tart egészen az első fagyok beálltáig.

A paprikavirág ültetése és gondozása

A paprikavirág kiválóan alkalmas virágágyakba, erkélyládákba, szegélynek ültetve. A falusi kertek elmaradhatatlan egynyári virága. A közterületek díszparkjainak is egyik legnépszerűbb dísznövénye. Gondozását tekintve nincsenek különösebb gondozási igényei. Jól viseli a tűző napsugarakat is, így bárhova ültethető. Meghálálja a tápanyagban gazdag talajt, valamint a rendszeres öntözést. Tápoldatozása hasonló a többi egynyári növényéhez, elég kéthetente tápoldatozni. Gondoskodjunk az elszáradt virágok eltávolításáról, és akkor folyamatos lesz a virágzás. Társításra alkalmas dísznövény, jól társítható a lazább habitusú, más virágszínű egynyári virágokkal, mint például a bársonyvirág, a bojtocska vagy a balkon aranya. Ha nem szeretnénk más dísznövények közé ültetni, nagyon szépen érvényesül önmagában ültetve, ágyásnak szegélynek kialakítva.

A rézvirág (Zinnia elegans) származása

A dísznövény eredeti élőhelye Mexikó déli területei, napjainkra világszerte egyik legkedveltebb kerti virág. Vadállománya több országban megtalálható, a vadon élő példányok nyolcvan centiméternél nagyobb magasságot nem érnek el. A vadpéldányok szárain csak egy virág hajt.

A rézvirágnak több száz termesztett változata és hibridje létezik, nevezik még legényrózsának, legényvirágnak, de hívják katona rózsának is. A fészkes virágúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik.

A rézvirág jellemzése

A rézvirág egy nagyon régen elterjedt dísznövény, már a nagyszüleink és a falusi kertek elmaradhatatlan növénye volt, melyet évről-évre újra ültettek, mivel magja szedhető és jól szaporítható egynyári virág. Nagyon sok színben megtalálható, az aranysárgától a bíborszínűig, mivel az új nemesítések egyre több szín változatát állítják elő. Megtalálható a törpeváltozattól (20 cm) az egy méter magasságot is elérő változatig, melyeknek virágai a tíz centiméteres átmérőt is meghaladhatják.

A rézvirág gondozása

Szinte bármilyen időjárást jól tolerál, megél árnyékos esős helyen is és jól tűri a tűző napos helyeket is. Mélyrétegű tápdús talajon fejlődik legintenzívebben. Száraz időjárás esetén mindenképpen gondoskodjunk a vízutánpótlásról, és kéthetente ajánlott a tápoldat utánpótlás is. Gondozáskor célszerű az elszáradt virágoktól megszabadítani, de az oldalágakon ettől függetlenül hozza újabb és szép virágait. Nagyon szépen mutat vágott virágként is, vázában is sokáig megtartja eredeti szépségét. A magokat április végén kell elszórni akkor, amikor a föld már elég meleg a csírázáshoz.

Total
5
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A rózsás meténg vagy rózsameténg (Catharanthus roseus) származása, jellemzése és gondozása

Következő cikk

A madársóska jellemzése, egyes madársóska fajták

Kapcsolódó cikkek