Kövek a természetes kertben

Milyen felemelő és megható természetjárás közben találkozni és felfedezni egy-egy régi kőcsoportot, amelyeket megkoptatott az idő, és a növények élni akarása és küzdelme látszik a vándorkövek apró rései között. Ezeknek a vándorköveknek helyük van bármelyik kertben, hiszen nem csak jól mutatnak csoportosan összerakva, vagy önmagukban is, de még hasznosak is. A vándorköveken megpihenve kertművelés közben, az embernek nem csak a teste, de a lelke is megújul, magába szívja a múltat és reményt ad a jövőnek.

Amióta az ember kertet művel vagy csak kialakít, a kövek elmaradhatatlan elemei a kertrendezési céloknak. Sajnos az ipari forradalomnak köszönhetően az új betonkövek és építőanyagok háttérbe szorították a természetes köveket, pedig geológiai szempontból Magyarország kifejezetten sokszínű és változatos. Minden régiónak meg van a maga termésköve mely jellegzetes és összetéveszthetetlen. Ha kertünknek egyedi, a tájra jellemző arculatot szeretnénk kölcsönözni, feltétlenül csak a régiónkból származó követ használjunk.

A szárazon rakott klasszikus kőfal

Egy ilyen fal megépítése egyáltalán nem jelent nehézséget, hiszen habarcs nélkül készül. Mindamellett, hogy sokféle kialakítási lehetőség rejlik a megépítésében, a természetes megjelenés mellett fontos életteret biztosít a hasznos rovarok számára. A fal építésekor azért, hogy stabilan álljon, feltétlenül készítsünk alapzatot, zúzott kőrétegből vagy kavicsból. Ezután rétegezzük egymásra a köveket, melyeknek optimálisan illeszkedniük kell a helyükre, és legyen a falak lábazata kétszer vastagabb, mint a fal. A fal mögötti részen biztosítsuk a felszíni víz elfolyását, melyhez laza anyagokat használjunk (pl: homok vagy kavics). A kövek közötti egyenlőtlenség megszüntetését agyagos kerti földdel töltsük ki. Ügyeljünk arra, hogy a falat ne nőjék be a vadnövények.

A kövek előnyei a kertben

Mennyivel szebb és természetesebb, ha a lebetonozott vagy térkővel burkolt utak, garázs- behajtók helyett, terméskövekből rakjuk ki a burkolatokat széles fugákkal. Sokkal jobban illeszkedik a természethez és összhangot teremt. Így könnyebben beszívódik az esővíz talajba, lefedi a talajt és a fúgák közötti rések növényekkel töltődnek ki. A műanyag magas ágyásokat is el lehet kerülni, ha a kerítést vagy falat a régióból származó kövekkel rakjuk ki. Ezzel menedéket biztosítunk a hasznos állatok számára és szinte a magas ágyás örök életű lesz. A műanyag ágyásszegély helyett is készíthetünk kövekből ágyásszegélyt, mely nem csak esztétikus, de nagyon tartós is.

Lehetőségek terméskövekből

A természetes kerthez nagyon jól illeszkedik, ha terméskőből alakítjuk ki a pihenőhelyet a kertben, és hosszú életű kerti bútorokat készítünk: asztalok, padok, kőlámpások készülhetnek így. Az kerti utak burkolatát zúzottkő, dekorkavics tölti ki, melyeket ugyanígy használhatunk az ágyások lefedésére is a gyomok ellen. Készíthetünk kőből kutakat, dézsákat, melyek természetes kiegészítői lehetnek a kertnek.

Fontos, hogy amikor a kertünkbe köveket vásárolunk, figyeljünk a származási helyükre, illetve importált kövek esetén, részesítsük előnyben azokat a kőfejtőket, akik minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek. Legyünk igényesek és merjünk visszatérni a természethez, hiszen olyan sok lehetőség kínálkozik számunkra.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kerítésmegoldások a természetből

Következő cikk

Ültessünk kertünkbe hazai vadvirágokat!

Kapcsolódó cikkek