talicska

A tél kezdete a kertekben

Ilyenkor, november közepe táján nemcsak a jeles névnapok (Márton, Erzsébet, Katalin, András) sorakoznak a naptárban, hanem ha még nem történt meg, kertünk teendői is téli felkészítésre várnak.

Lelassul a természet, a fák levetik „ruháikat”, megkezdik téli álmukat, mint ahogy azt a költő is írja: „levetette szép ruháit, csendesen levetkezett”. Ezzel együtt meg kell oldanunk a levélszőnyeg komposztálást, a kis facsemeték téli védelmét, mivel a gyenge hajtások kemény hideg esetén könnyen elfagyhatnak. Amennyiben nincs a kertünk körbe kerítve, védjük meg a vadkár ellen is fáinkat úgy, hogy tekerjük körbe jó szellőzést biztosító természetes anyaggal, mert a gyenge kérgek kiváló csemegéi a telelő vadaknak és könnyen a fagy, a hideg szél áldozataivá válhatnak.

A borókák, tuját és olyan bokrok ágait kössük össze télire, nehogy a hóeséstől leszakadjanak és letörjenek a rájuk nehezedett hó súlya alatt.

A gyep gondozása télen

Novemberre már előkészítettük a gyep teleltetését, ilyenkor tél elején már csak a felülgondozásra van szükség, és a még lehullott levelek összetakarítására.

Ha még nem végeztük el a gyep műtrágyázását, tápanyag utánpótlását, még elvégezhetjük.

Talajjavítás, előkészítés

Ha van a kertünkben olyan fa vagy bokor, amelyik megérett arra, hogy ki kell szednünk, először vágjuk ki és távolítsuk el a fák gyökereitől a földet. Csak a megtisztított terület után kezdjünk neki az ásásnak. Ha rendelkezésünkre áll szerves trágya, azt is az ásás előtt szórjuk ki.

Az évelő növények talajtakarásának is itt az ideje, még ezt is a nagy fagyok beállta előtt kell elvégeznünk.

Virághagymások télen

Legtöbb virághagymás és gumós növénynek legtöbbje télálló, így nem kell kiszedni őket télire sem a földből. Nyugodtan maradhatnak a talajban. Azonban nem árt talajtakaróval védekezni, mivel talajtakaró a talaj nedvesen és melegen tartásában segít, így egy védelmező talajtakaró réteg segít abban, hogy a hagymák és gyökerek biztonságban maradjanak a közelgő fagyok előtt.

Ha a rózsák visszavágása még nem történt meg, igyekezzünk gyorsan pótolni a mulasztást, és visszavágás után a tövét fakéreggel vagy fenyőkéreggel betakarni.

Tó a kertben télen

kerti tó télen

 

Ha kerti tó van a kertünkben, annak is gondoskodni kell a teleltetéséről, mert nem csak a vízszivattyú, a villamos berendezések elfagyását kell megakadályoznunk, de gondoskodnunk kell a halak, növények védelméről is.

Lehetőleg ne kevés és sekély vízterület maradjon, mert sokkal mélyebben és gyorsabban fagy be és az élőlények, a halak számára kevés hely marad.

 

Téltűrő növények edényben

Károsodhat a növények gyökere erős fagyban teraszon cserépben tartva, ezért lehetőség szerint tegyük még egy nagyobb cserépbe vagy vesszőkosárba és a közte lévő részt töltsük ki szigetelő anyagokkal és úgy helyezzük el, hogy ne közvetlenül a kővel érintkezzen. A szigetelő anyagok lehetnek kéreg, apró forgács vagy száraz lomb is.

A madarak etetéséről akkor kezdjünk el gondoskodni, amikor már beállnak a fagyok, vagy leesik a hó, mert addig találnak maguknak táplálékot. Ha megkezdtük etetésüket, akkor azonban folyamatosan gondoskodjunk táplálékpótlásukról.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
téli saláták

Téli salátaötletek a vitaminpótlásért

Következő cikk
kála

A cserepes kála jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek