biokertészkedés

A biokertészkedés lényege

Még mindig sok vita övezi azt a kifejezést, hogy az öko gazdálkodási rendszer vagy pedig a biogazdálkodás a helyesebb kifejezés. Lényegében teljesen mindegy, melyik elnevezést használjuk, hiszen minden kert egy ökológiai rendszer része.

biogarden3A biológiai (bio) gazdálkodás, amikor egyáltalán nem használunk műtrágyákat, vegyszereket, egyéb serkentő anyagokat és kizárjuk a génmódosított vetőmagokat. Vetésforgót alkalmazunk, a gyomirtást géppel és kézzel végezzük.

 

Az öko gazdálkodás, amikor a legfontosabb kincsünket, a termőföldet védjük és önfenntartó rendszer kialakítására törekszünk. A biokertészkedés lényege, hogy a betakarítható termék minőségi értékének növelésére törekszünk, nem pedig a mennyiségi termésnövelése a cél.

Nagyapáink kertészkedési formái

Tulajdonképpen amikor biokertészkedésről beszélünk, azt is mondhatjuk, hogy újra felfedezzük és megtöltjük tartalommal a nagyapáinktól átvett kertészkedési formákat. De úgyis megfogalmazhatjuk, hogy a mezőgazdasági módszerek,  a természeti környezet és talajélet fenntartása összehangolódik.

A talaj – az állat – a növény és az ember, egy folyamatos anyagáramlás, a talaj körfolyamatának biztosítása, mely a trágyázást, a megfelelő talajszerkezet kialakítását feltételezi. Teljesen kizárja a génmódosított élőlények alkalmazását.

biokertészet

Bio élelmiszerek népszerűsége

Az ökológiai gazdálkodás során előállított ökotermékek az utóbbi időben egyre népszerűbbek és egyre keresettebbek. Ezeknél a termékeknél a termesztés körülményei a fontosak. Feldolgozásuknál sem használnak, de a csomagolásnál és a forgalmazásuknál sem káros anyagokat. A bio termékek iránti kereslet az egész világban egyre népszerűbb és egyre növekvő tendenciát mutat. Annál is inkább, mivel az Európai Uniós csatlakozás nem teremtett könnyű helyzetet a paraszti kisgazdaságok számára, azonban az ökogazdálkodásra való áttérés esélyt jelenthet a túléléshez.

Nagyon fontos, hogy biotermék előállításánál, hogy ha a saját családunk számára, illetve saját használatra állítjuk elő, ezzel is védjük a családunk egészségét.

Árutermelő kertészkedés

A biokertészkedés környezetkímélő termelési módnak számít.

Amennyiben árutermelésre  akarunk berendezkedni, be kell jelentkezni egy ellenőrző szervnél és három-öt év alatt meg kell alapozni a biológiai kertművelés feltételeit. Csak emblémával ellátott termék értékesíthető biotermékként.

biokertészet

 

Előnyei

Egészséges életmód, -egészséges táplálkozás, -személyiség fejlesztő, – széleskörű kapcsolatrendszer kialakítása.

A biológiai sokféleség egy állandó energia- és anyag átalakulás, melynek alkotói maga az ember, a növények, állatok és parányi apró talajlakó élőlények. Ezek az alapfeltételek ahhoz, hogy ki tudjuk alakítani biokertünk ökológiai egyensúlyát. Fontos, hogy kevés területen is mennél többféle növény termesszünk.

Az egyensúly fenntartásának biztosításához szükséges, a biológiai sokféleség ( biodiverzitás), az élő talaj, a talajtakarás, a tápanyag-utánpótlás, és az ökológiai növényvédelem.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy sok türelem, sok tapasztalat és nem kevés munka kell ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el kertünk művelésekor.

Sokszor feltesszük magunknak a kérdést, hogy megéri e ennyi energiát fektetni kertünkbe. Ugyanakkor meg is adjuk magunknak a választ, amikor tudjuk azt, hogy a biotermék táplálkozás élettani értéke sokkal értékesebb,mintha piacon vettük volna meg. A mozgás, a fizikai munka és nem utolsó sorban a sikerélmény sem mellékes ahhoz, hogy egészségünk hosszú távon megmaradhasson.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
erkélykertészet

Díszítsük erkélyünket virágokkal!

Következő cikk
echinacea

Hogyan alakítsuk ki évelő gyógynövényeink ágyásait?

Kapcsolódó cikkek