gyöngyvirágcserje

A gyöngyvirágcserje jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

A gyöngyvirágcserjék igénytelen, lombhullató cserjék, csodaszép virágai miatt minden kertben ott a helye. Mivel a kisebb méretű cserjék közé tartozik, még a kisebb kertekbe is jó választás lehet.

A gyöngyvirágcserje jellemzői

A gyöngyvirágcserje (Deutzia) egy Kelet-Ázsiából származó, tavasszal, nyár elején virágzó lombhullató cserje, melynek fehér vagy rózsaszín virágai mindenkit ámulatba ejtenek. Rendkívül dekoratív cserje. A hortenziafélék (Hydrangeaceae) családjába tartozik, mintegy 60 különböző gyöngyvirágcserje létezik. Közeli rokonságban állnak a jezsámenekkel. A nevüket egy amatőr, holland botanikus, Johan van der Deutz után kapták. Mivel az egyes fajok egymással könnyen kereszteződnek, ez megnehezíti a rendszerezésüket. Ágrendszere felfelé törő, formája sudár, kifejlett magassága 2-3 méter. Levelei ősszel a hideg hatására pirosas színűre változnak, ezért nem csak nyáron díszít, hanem ősszel is.

gyöngyvirágcserje

Virágai gömbölyded sátorvirágzatban csüngve nőnek, csillag vagy harang alakúak, illatosak. A virágbimbók élénkebb árnyalatúak, kinyílva veszítenek a színükből. Májusban, júniusban hozza virágait. Levelei zöldek, hosszúkásak, hegyes csúccsal. Több fajtája van, melyek főleg a magasságukban térnek el egymástól, ezekre kitérünk később a cikkünkben.

A gyöngyvirágcserje igényei és gondozása

A gyöngyvirágcserjék szépen mutatnak szoliterként, de ültethetjük más cserjékkel vegyesen, cserjecsoportokba, és nyíratlan sövényként is megállja a helyét.

Nem nagy igényű cserje, mely a napos és félárnyékos fekvésű helyeket kedveli. Ültessük tápanyagban gazdag, laza, humuszos talajba. Vízigényét tekintve közepes vízigényű, virágzáskor rendszeresen öntözzük, de más időszakokban se hagyjuk kiszáradni a talaját. Inkább fiatalabb korában vízigényes, idősebb korában kevesebb a vízigénye, az is inkább virágzáskor.

Rendszeres metszést nem igényel, de évente egyszer vágjuk le róla az elvirágzott vesszőket, és ha idős, felkopaszodott ágakat látunk, azokat is vágjuk ki. Ugyanakkor, ha rendszeresen metszük őket, ezzel megakadályozhatjuk a cserjék koronájának szétbukását és a felnyurgulást is. Mivel virágaikat mindig az előző évi hajtásokon hozzák, ezért csak elvirágzás után metsszük őket!

A gyöngyvirágcserje szaporítása

Május végén, június elején érdemes a szaporításukkal próbálkozni, hajtásdugványról szaporítható.

A gyöngyvirágcserje fajtái

gyöngyvirágcserje

Cikkünkben csupán néhány gyakoribb gyöngyvirágcserjét mutatunk be, tekintettel a sokszámú fajtára. A legnépszerűbbek a teltvirágú fajták, mint a ’Candidissima’ (hófehér telt virágú)és a ’Codsall pink’ (rózsaszín telt virágú).

  • Deutzia gracilis – Karcsú vagy törpe gyöngyvirágcserje: ez a cserje csupán 1-1,5 méter magasra nő, virágai május-júniusban nyílnak tömegével, virágai fürtökbe rendeződnek, hófehér virágok, nem illatosak. Sudár, felfelé törekvő ágrendszerű, télálló, levelei világoszöldek, hegyes csúccsal, gondozását tekintve megegyezik a fent leírtakkal. Japánból származik, kisebb kertekbe ideális választás. Néhány fajtája fiatalon fagyérzékeny, erről tájékozódjunk a kertészetben!
  • Deutzia scabra – Érdeslevelű gyöngyvirágcserje: Kína és Japán a hazája, ebből a fajtából sok díszfajtát nemesítettek a botanikusok. Legnagyobb magassága 3 méter, szintén felálló hajtásrendszerű. Nyáron virágzik, kb, két hétig, virágai illatosak, fehérek, némi rózsaszínes színeződéssel, bugákban állnak. Fagytűrő növény, igénytelen, talajban sem válogat. Napos helyen virágzik a legdúsabban, félárnyékban a virágzás szerényebb lehet. Nem kedveli a pangó vizet.
  • Deutzia magnifica – Teltvirágú gyöngyvirágcserje: maximális magassága 2-3 méter, levelei alul szőrösek, fogazott szélűek, világoszöldek. Virágzata bugás, virágai teltek, tavasz végén nyílnak.
  • Hibridek: Deutzia x elegantissimia változatok: az 1950-es évek nemesítéseinek eredménye, illatos, kívül rózsaszín, belül fehér virágokkal díszítenek, sokféle változata van.
    • Deutzia x hybrida változatok:dúsan elágazó, szintén felálló ágrendszerrel rendelkező, 3-4 méter magasra növő, és ugyanilyen szélesre terebélyesedő cserjék, melyek gyorsan nőnek és tavasz végén virágoznak. Virágai a rózsaszín különböző árnyalataiban nyílnak.

A gyöngyvirágcserje kártevői és betegségei

A gyöngyvirágcserjék igénytelen fajok, kártevői nem igazán vannak, bár időnként megtámadhatják a levéltetvek, és a betegségek sem igazán jellemzők rájuk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
japán lonc

Az örökzöld japán lonc jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
turbántok

A turbántok jellemzői, igényei, gondozása, fajtái, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek