októberben nyíló virágok

Októberben nyíló virágok

Az őszi időszakban, főként októberben – amikor gyakran már hó borítja a tájat – ritkán látunk virágzó növényeket, azonban a virágok szerelmeseinek ilyenkor sem kell lemondaniuk erről a szépségről. Az októberben nyíló virágok sora ugyan meglepően szegényes, de nem kell feltétlenül a négy fal között keresgélnünk abban az esetben, ha a szabad ég alatt szeretnénk gyönyörködni egy színes virágban. Noha tény és való, hogy ősszel már csak főként a díszcserjék virágzanak, de van azért lágyszárú növény is, amelynek bimbója ilyenkor hoz szirmokat.

Rózsa és sisakvirág

Az októberben nyíló virágok közül az egyik legáltalánosabb, és a legtöbb magyar által ismert növény az őszirózsa, amelyek sokszor még novemberben is gyakori díszei a kerteknek abban az esetben, ha éppen nagyon enyhe a tél. Nagy előnyök, hogy ma már nagyon sokféle fajtájuk elérhető, ezáltal hibridek és változatos színek között válogathatunk magunknak, ha őszi virágszirmokra vágyunk.

A legismertebb és legtartósabb mindközül az úgynevezett csillagőszirózsa, amely a legtöbb esetben kék, lila, máskor inkább rózsaszín virágot nyílnak az ősz folyamán, de sok helyen látni az őszirózsák törpe változatát is, ami egy gyöktörzsű, lényegében kúszónövény, amely minden évben kizárólag szeptember végén és október elején virágzik.

Létezik ezen felül a mirigyes őszi rózsa is – legalábbis a népszerűbb, ismert fajok tekintetében –, amelyek akár 150 centiméteresre is megnőnek, és tipikusan októberben virágoznak, fajtától függő színben, így a lilától kezdve a piroson át akár fehér színben is választhatjuk őket. Utóbbiak hátránya, hogy speciális kerti talajt igényelnek, illetve karózást, mert száraik hajlamosak könnyedén eltörni.

Szintén októberben virágzik még a sisakvirág őszi változata is, amely kék színű virágait hosszú fürtökben lógatja le, és bár augusztusban kezdi meg a virágzást, gyakran még októberben is hoz friss bimbókat, ha ideálisak az időjárási feltételek. A legnagyobb különlegesség vele kapcsolatban az, hogy éppen abban az időszakban hoz virágot, amikor más kék színű virágzattal rendelkező növény már nem nyílik.

Krizantém és varjúháj

Ha októberben nyíló virágot szeretnénk magunknak, az egyik legnyilvánvalóbb és legkézenfekvőbb választás az őszi krizantém, ami Magyarországon hagyományosan az ősz egyik jelképévé vált, ezáltal nem véletlen, hogy mindenszenteki virágnak vagy temetővirágnak is szokták nevezni, hiszen Halottak Napja ünnepén a sírokra ilyen virágot szoktak tenni a halottaikra emlékezők.

Más időpontokban ugyanakkor nagyszerű ajándék, és kertünk ékessége lehet az őszi, koratéli szezonban, hiszen amíg nem éri különösebb fagy, addig nagyon jól bírja a hideget, és ontja virágait. A krizantémoknak, hovatovább az őszi krizantémoknak is számtalan fajtájuk terjedt el a világon, ezáltal sokat csak direkt vágott-, másokat cserepes növényként termesztik. Átlagosan 20 centiméteres magasságtól 150 centiméteresig terjedhet a magassága, virágai pedig nem csak méretük, hanem színük tekintetében is rendkívül sokfélék lehetnek.

A krizantém mellett kiváló választás októberi virágként a varjúháj is, ami egy 30-50 centiméter magasságú évelő növény. Virágai lapos, úgynevezett bogernyőkben nyílnak, és csodaszép rózsaszínűek, bizonyos esetekben sötétebb, kármin árnyalatot vehetnek fel. Általában bokorban nő, ami télen zöld színével és formájával díszíti kertünket, ősszel pedig virágzatával lesz telkünk egyik központi dísze, hiszen ilyen esetekben rendkívül mutatós növény. Önmagában, de sziklakertben és kőedényben is kiválóan mutat.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szeptemberben vethető

Szeptemberben vethető növények

Következő cikk
Gyep gondozása ősszel

A gyep őszi ápolása, gondozása, és karbantartása

Kapcsolódó cikkek