szeptemberben vethető

Szeptemberben vethető növények

A nyár végével sokan gondolják úgy – hozzátennénk rögtön: tévesen –, hogy a növényültetés és növénytermesztés időszaka lejárt, márpedig ideális körülmények között az ősz még tökéletesen alkalmas bizonyos növények megtermelésére, hovatovább bizonyos fajták vetésére is. Az ősszel ugyanis még nem ér véget a világ, noha tény ami tény, ha minden évben termelünk valamit ugyanazon a földön, akkor érdemes ősztől tavaszig felszántva ugarolni azért, hogy elegendő tápanyaggal rendelkezzen az újabb és újabb növények kifejlődéséhez, illetve terméseik beérleléséhez.

A szeptemberben vethető növények előnyei

A témával kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló az, hogy egyáltalán miért is érdemes szeptemberben bármit is a kertbe ültetni? Ősszel, de főként az ősz elején általában három dolog miatt szoktunk növényeket vetni a földbe, ezek pedig a következők:

1. A legáltalánosabb, hogy általában még ősszel szüretelni is szeretnénk valamit, hiszen fagyálló növényekkel, vagy ideális időjárási viszonyokkal a tél kezdetéig még nagyon sok ízletes, tápláló és egészséges zöldség beérhet különösebb probléma nélkül.

2. Szintén nagyon sokan vetnek és ültetnek növényeket ősszel, főként szeptemberben annak érdekében, hogy enyhe időszak esetén télen, vagy a tavasz kezdetén már akkor friss zöldséget – ezáltal értékes növényi rostokat – fogyaszthassanak, amikor még a fák is csak alig rügyeztek meg. A szeptemberben elültetett növények ugyanis minden esetben elsőként hoznak zsenge hajtásokat, ezáltal ízletes salátákat készíthetünk belőlük akár már március első heteiben is.

3. Kevésbé bevett szokás, de nagyon sokan azért vetnek szeptemberben – például mustármagot –, hogy a megnövekvő zöldnövényeket később beszántsák vagy beássák a föld alá, ami ezzel konkrétan megtrágyázásra kerül, vagy feltöltjük értékes tápanyagokkal, aminek köszönhetően jövőre sokkal szebb termésre számíthatunk tőle.

A szeptemberben ültethető növények

Az tehát már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a telelő és évelő zöldségek tavasszal elsőként szolgálnak számunkra vitamin- és ásványi anyag forrással. Ehhez ismernünk kell a növények tulajdonságait, ezáltal például azt, hogy léteznek direkt hidegtűrő zöldségfajták, amelyeket ha szeptemberben elvetünk, még a legnagyobb hideg esetében sem fagynak el.

Éppen emiatt akár sokkal később is elvethetjük őket abban az esetben, ha a földeket nem lepi hó. Ez a vetési mód az úgynevezett tél alá vetés, aminek a lényege, hogy az elvetett magok vagy már csak jövőre, avagy a tél végén kelnek ki, vagy ha ki is kelnek még az első fagyok előtt, akkor sem lesz semmi bajuk.

Ma már számtalan olyan szeptemberben vethető növény kapható a boltokban, amelyek hidegtűrésükről ismertek. Az egyik legismertebb például az úgynevezett téli saláta, amelyet szaknyelven inkább áttelelő salátaként ismerünk, de ide sorolhatjuk még a mohácsi áttelelő kelkáposztát, valamint a csokros újhagymát is.

Szintén ebben az időszakban elvethetjük már továbbá az úgynevezett téli borsót, a spenótot, vagy a korai sóskát, de vannak emberek, akik ősszel vetik már el a burgonyát is, a föld alatt ugyanis enyhe tél esetén a burgonya gumói nem fagynak el, és nem mennek tönkre. Ha havazik, tehát hó fedi be szántóföldünket, abban az esetben szinte soha nem kell fagykártól tartanunk, ellenben manapság egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, így a szeptemberi vetést érdemes alaposan megfontolni.

Ebben az időszakban egyébiránt olyan telet jól, vagy mérsékelten jól viselő növények is ültethetők, mint a torma, a póréhagyma vagy a petrezselyem.

Total
1
Shares
1 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szeptemberi kerti munkák

A legfontosabb szeptemberi kerti munkák

Következő cikk
októberben nyíló virágok

Októberben nyíló virágok

Kapcsolódó cikkek