Gyep gondozása ősszel

A gyep őszi ápolása, gondozása, és karbantartása

A fűnyírás szezonja nagy általánosságban késő tavasztól kora őszig terjed, tehát a főszezon mondhatni a nyár, ellenben tévedés azt gondolni, hogy a szép gyep ápolására más időszakban, főként ősszel nincsen szükség.

Kevesen tudják, de akárcsak a kert többi részén, a fű tekintetében is ilyenkor kell elvégeznünk a legfontosabb előkészületeket ahhoz, hogy tavasszal és jövő nyáron ismét sűrű, és szép zöld gyep díszíthesse udvarunkat.

Érdekesség, hogy az őszi szezon a legideálisabb arra, hogy pázsitot telepítsünk, hiszen általában ilyenkor a legtöbb a csapadék, a nagy nedvességtartalom pedig segít abban, hogy a magok megcsírázzanak és megerősödjenek. Amennyiben azonban már telepített gyepről beszélünk, az alábbi gondozási munkákra lesz szükségünk még a tél előtt!

Karbantartás: nyírás és szellőztetés

Hogy meddig kell nyírni a füvet, az minden évben változó! Vannak évek, amikor már szeptember végén abba lehet hagyni, mert leesett az első hó és rendszeresek a talaj menti fagyok, míg máskor még november közepén is úgy nő a fű, hogy legalább egyszer érdemes lenyírni. Elegendő egy-két melegebb nap, és a gyep igencsak hamar megnőhet.

Ne felejtsük el, hogy ősszel általában mindig mélyebbre állítsuk a fűnyíró mélységét, ami nem csak lecsökkentheti a két nyírás közötti időtartamot, hanem ezen túlmenően a fűnek is segíti a hó alatti telelést, így akár tartós hótakaró esetén sem kell károktól tartanunk. Ha nyáron néha marad is, ősszel már egyáltalán ne hagyjunk levágott füvet a gyepen, az ugyanis minden esetben rothasztja az egészséges pázsitot.

Egy gyönyörű gyep esetében elengedhetetlen a szellőztetés, amit sokan hajlamosak elfelejteni, azonban a megfelelő eredmény érdekében érdemes vagy megfelelő gépet bérelni, vagy nagyobb terület esetén vásárolni is egy a munkára alkalmas szerkezetet. Ha nincs pénzünk, természetesen választhatunk alternatívákat is!

Ilyen például, ha egy élesebb gereblyével vagy vasvillával alaposabban is megböködjük a talajt, de egy szegekkel kivert deszka is megfelelő lehet erre a célra. Ezzel ugyanis friss levegőt juttatunk a talajba, esőzéskor pedig biztosak lehetünk abban, hogy mindig elegendő vízmennyiség jut az összes fűszálhoz.

Irtsuk a gyomot és a kártevőket!

Az őszi gyep ápolásához nem csak a nyírás és a szellőztetés tartozik hozzá, nagyon fontos ugyanis például az, hogy még a tél előtt kiirtsuk belőle az oda nem illő gyomokat. Az év folyamán ugyanis a szép zöld gyep látványát könnyedén elronthatják különféle felnövő, vagy nem odaillő növények, amelyeket még ősszel megfelelően ki kell irtani, nehogy továbbterjedjenek.

Ezt azért érdemes ősszel elvégezni, mert általában a munkálatok utána kellemetlen foltokat hagynak az összefüggő pázsiton, amit nagyon fontos lesz újra bevetni. Ezt ősszel a legszerencsésebb elvégezni, hiszen egyrészt ilyenkor kelnek ki a legkönnyebben a magok, másrészt pedig tavasszal már az első, legfeljebb a második nyírás után nyoma sem lesz a beavatkozásnak, csak a szép, összefüggő gyepet láthatjuk majd.

A gyep őszi ápolásának tekintetében kiemelten fontos a kártevők elleni harc isNoha a hangyák és a tücskök is komoly bosszúságot okozhatnak, ha óriási bolyokat készítenek, vagy nagy lyukakat ásnak, ellenben összességében a lótetvek például sokkal károsabbak, méghozzá az apró, gyakran észrevehetetlen rovarok mellett, amelyek lárváikkal vagy étvágyukkal komolyabb területen is képesek ártani a fűnek. Nem szabad megfeledkezni továbbá a vakondokról sem, amelyeket irtani nem szabad – védett állat –, de ha pár kilométert utaztatjuk őket, azt semmilyen törvény sem tiltja.

Total
0
Shares
1 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
októberben nyíló virágok

Októberben nyíló virágok

Következő cikk

Kerti ötletek az autógumik újrahasznosítására

Kapcsolódó cikkek