kígyólevelű keserűfű

A kígyógyökerű keserűfű jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Gyógynövény, dekoratív lágyszárú évelő, pillangócsalogató, ráadásul hazánkban is honos.

A kígyógyökerű keserűfű jellemzése

A kígyógyökerű keserűfű (Persivaria bistorta) Magyarországon is honos gyöktörzses évelő növény, mely a nedves, lápos rétek növénye. A keserűfűfélék családjába tartozik. Hazánkban védett! Egész Európában elterjedt, megtalálható a magasabb hegyvidékeken is. Nevét jellegzetes kinézetű gyökeréről kapta, mert fekete gyökértörzse összetekeredett kígyóra hasonlít. Közepesen magasra nő, bár kedvező feltételek mellett elérheti az 1 méteres magasságot is, gyorsan terjed számára megfelelő környezetben, kiváló talajtakaró.

Levelei kétfélék: egyrészt nagyméretű, tojásdad, hullámos szélű tőlevelek, másrészt a szárakon fejlődő lándzsa alakú levelek. Virágai halvány rózsaszínűek, lilásak, június-július hónapban nyílnak a vékony száron. Virágzata hengeres, tömötten ülő. Virágai kedveltek a pillangók körében, ezért bármely rovarbarát kertbe telepíthető. Termése makktermés.

Gyöktörzsét gyógyászati célokra használják, főbb hatóanyagai a cserzőanyagok (melyek antibakteriális hatásúak), a triterpének és az antrakinonszármazékok. A népi gyógyászatban eredménnyel használták gyomor- és bélhurut, hasmenés esetén. Alkalmazható még torok- és szájöblögetésre a szájüreg gyulladásos megbetegedései esetén. A korábbi évtizedekben történő intenzív népi gyűjtése miatt sok helyről eltűnt hazánkban. Ma leginkább az Őrségben, a Bakonyalján és a Cserhát egyes részein fedezhetjük fel.

A kígyógyökerű keserűfű igényei és gondozása

A kígyógyökerű keserűfű talajtakaróként is megállja a helyét, ültethető lombhullató fák alá is, sőt jó helye lesz a kerti tó partján, védettebb, nedvesebb helyeken.

A tápanyagban gazdag talajt kedveli, mely jó vagy közepesen jó vízáteresztő képességű, folyamatosan nyirkos, nedves. Ültessük félárnyékos helyre, bár ültethető naposabb helyekre is, itt azonban a folyamatos öntözéséről gondoskodnunk kell. Nem kedveli a hőséget, a nagyon meleg napokat és a szárazságot.

Virágai nagy tömegben igazán mutatósak, ezért ültessük csoportosan, hogy idővel majd egybefüggő szőnyeget alkosson. Virágzás után távolítsuk el a virágfüzéreket, így jelentősen meghosszabbíthatjuk a virágzás idejét.

A kígyógyökerű keserűfű szaporítása

A kígyógyökerű keserűfű szaporítása igen egyszerű: tőosztással tavasszal vagy ősszel lehetséges.

A kígyógyökerű keserűfű kártevői és betegségei

Kártevők és betegségek nem jellemzők erre a növényre, igénytelen, jól tartható évelő növény.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
hamuvirág

A karcsú hamuvirág jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
metszés télen

Téli metszések - avagy mely növényeket metsszük a téli időszakban?

Kapcsolódó cikkek