százszorszép

A százszorszép (Bellis perennis) jellemzése, ültetése és gondozása

Vad változatával a százszorszép virágnak minden tavasszal találkozhatunk a réteken legelőkön, hiszen a gyepszőnyeget az apró kis mosolygós virágok tarkítják. A gyepből előbukkanó virággal úton-útfélen találkozhatunk. Gyerekkorunkban is az első virágcsokrot százszorszépből kötöttük, esetleg tarkítottuk gyermekláncfűvel. A százszorszép vagy vadszázszorszép egész Európában elterjedt növény, egyszerű kifinomult kis virág. A százszorszép angolszász eredetű szó, mely azt jelenti „a nappal szeme”. Utal arra, hogy a növény a szirmait hajnalban nyitja ki, amikor a nap felkel. A százszorszépnek nagyon sok más elnevezése ismert, a franciáknál húsvétka a neve, míg a németek libavirágnak nevezik, az angolok a nappal szembe elnevezést használják, mivel a virágok az este eljövetelekor becsukódnak. Hazánkban a néhány elnevezés közül: csibevirág, gombostűvirág, tavaszhozó fű, vagy bojtocska elnevezés ismert. A százszorszépet tisztaság és az ártatlanság jelképének is tartják.

A százszorszép (Bellis perennis) jellemzése

A százszorszép örökzöld levelekkel rendelkező évelő növény, mely a földön kúszva növekszik. A növény levelei alkalmasak emberi fogyasztásra, sok helyen használják saláták ízesítésére. Évszázadok óta ismert gyógynövény, leveleivel sebeket borogathatunk, virágzatából légúti panaszokra teát készíthetünk. Virága és termése szárítva és megőrölve fűszerként is alkalmazható. A növény kertészeti fajtái kétévesek, levelei hosszúkásak, élénk zöldek, tőállók vagy földre simulók. A virágok fészekvirágzatba tömörülnek, telt, vagy félig telt virágúak. A csöves virágok sárgák, a nyelves virágok fehér, rózsaszín, vagy piros színűek. A növény színfoltja lehet a kora tavaszi időszakban a kerteknek és balkonoknak, hiszen márciustól-júniusig virágzik. A növény elvirágzása után még a helyére egynyári virág bátran ültethető, kihasználva a hely kínálta lehetőséget.            

A százszorszép (Bellis perennis) ültetése és gondozása 

A százszorszép igényli a tápanyagban gazdag talajt, és napos vagy félárnyékos helyen fejlődik legszebben. Igyekezzünk a virágzási időszakban a növény talaját folyamatosan nedvesen tartani. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el a növényről, ezzel meghosszabbíthatjuk a virágzását és a virágok is nagyobbak, szebbek lesznek. Így a virágzás eltarthat június végéig, július elejéig is. A százszorszép jól társítható a tavaszi hagymásokkal, a nefelejcscsel, de az árvácskával is. Ez a társítás elvégezhető szabadföldi ültetés és balkonládába történő ültetés esetében is. A százszorszép cserépben ültetve is jól érvényesül, akár önmagában, akár más növénnyel társítva. Téli vitaminforrásként a konyha ablakban is egyszerűen tartható, étrend kiegészítésre mindig kéznél van.

A százszorszép fagytűrő növény, jól tűri a taposást, de a szárazságot nem viseli el. Szaporítását magról is és tőosztással is végezhetjük. Igen kedveltek a teltvirágú változatai, főleg virágágyi növényként. Tömött virágszőnyeget kaphatunk, ha apró százszorszépet (Bellium minutum) magot ültetünk. A növény a margarétaszerű virágait nyár elején hozza tíz-tizenöt centiméteres hajtásokon. A gyorsan terjedő életerős növényt lehetőleg a kertben világos és fagyoktól védett helyre ültessük. Kőkertek, alpesi kertek, tetőkertek kedvelt növénye, mely terjedő hajtásrendszerével még a járólapok közötti részt is befutja. Taposható mivel jól bírja a taposást nem pusztul ki.

Total
16
Shares
3 hozzászólás
  1. Szia, én is imádom a százszorszépet, 3 tövem van cserépbe ültetve az erkélyen, félárnyékos helyre téve. Készen vettem őket, magról még nem ültettem, de azt tudom, hogy a virágmagos zacskón rajta van egy szemléltető rajzocska, hogy a mag hány cm mélyen kerüljön a földbe. Vedd majd meg nyugodtan, bár javaslom, hogy inkább virágzó, kifejlett növényt végy valamelyik kerti árudában. Jóval olcsóbb, mint nagyáruházakban, vagy a temetőknél. Sokszor több száz forint eltérés is van egy-egy virágnál, úgyhogy érdemes erre figyelni. üdv: T.K.

  2. Én idén vettem először, virágládában van és még mindig nagyon szép, de nem tudom hogyan tudom megőrizni, hogy jővő tavasszal is nyiljon. Hagyjam a virágládában és télire tegyem be egy zárt helységbe teleltetni? Ugyanugy mint például a leándert?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A sarkantyúfű (Delphinium) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

A harangláb vagy sasfű (Aquilegia) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek