egres

Az egres (Ribes uva-crispa) gondozása, igényei, metszése, kártevői és fajtái

Az év egyik legelső zsenge gyümölcse az egres. Lassan elérkezik az idő, ilyenkor május legvégén június elején, hogy becsempésszük konyhánkba a tavasz első ízeit. Az egresnek nagy a vitamin és ásványi anyag tartalma, melynek pótlására tavasszal már igen nagy szükségünk van. Az egres az egyik legtöbb névvel rendelkező növényünk, akármerre járunk az országban, annyiféle különböző névvel találkozhatunk: köszméte, pöszméte, piszke, büszke, püszke, stb.

Az egrest hagyományosan bokorban termesztették, de elterjedt a szimpla vagy dupla kordonos nevelése is.

Az egres minden fajtája önmegtermékenyítő, ezért ha kevés helyünk van, lehet egyetlen bokrot is ültetni.

Kedvelt élőhely

Ha telepíteni akarunk egrest, figyeljünk, hogy megbízható biokertésztől vásároljunk. Napos, védett helyen fejlődik legjobban. Mielőtt kiásnánk az ültető gödröt, gyomtalanítsuk a talajt , melyet elég, ha villával átforgatjuk a földet. A gödör aljára tegyünk kerti komposztot, vagy érett trágya is megfelel.

Az egres művelése

Ősszel vagy kora télen ültessük a csupasz gyökerű állományt, a konténerest bármikor ültethetjük. Mivel az egres lábon vagy száron nő, ezért az összes oldalhajtást vissza kell vágni ültetés előtt. A csupasz gyökerű növények gyökereit a gödörben simítsuk szét és takarjuk be jól előkészített talajjal. Ezután nyomjuk le a földet a gyökerek körül.

egres3

Ha konténeres egrest ültetünk, tartsuk a gyökérlabda felszínét a környező talaj szintjén. A talajhoz adjunk a gödör feltöltése közben maréknyi csontlisztet, és takarjuk be érett trágyával vagy komposzttal.
A bokrokat az ültetett fajta növekedés szokásaihoz igazodva ültessük, másfél két méter távolságra egymástól.
Öntözzük, amíg megerősödik a növény, és takarjuk körülötte a talajt fakéreggel vagy komposzttal. Azoknak a bokroknak, amelyeket szabadon ültetünk nincs szükségük támasztékra, a kordonos művelésnél alkalmazhatunk dróthuzalokat vagy hozzáerősíthetjük a kerítéshez póznához is.
Az egresnek magas a kálium igénye, valamint tavasszal használjunk általános tápoldatot. Ha nem vagyunk elégedettek a fejlődésével, akkor nyáron ismét tápoldatozzuk. A káliumhiányt felismerhetjük arról, hogy a levelek elkezdenek barnulni.
Fagy ellen védekezhetünk úgy is, hogy a gyümölcsöket betakarjuk textíliával, így elkerülhetjük a gyümölcs elvesztését.

Hogyan kell metszeni az egrest?

egres2A szabadon álló bokrok metszését szüret után kell elvégezni, mely az oldalhajtások ötlevélnyire történő kurtítását jelenti. A főágakkal is járjunk el hasonlóan, amikor már elérték a kívánt magasságot és vágjuk le az összes sérült vagy zsúfolt ágát.
A kordonokat is szintén szüret után kell metszeni, itt is hasonlóan járunk el mint a szabadon ültetett egres esetében.

 

 

 

 

Begyűjtés és tárolás

Amikor látjuk, hogy túl sok a termés, kezdjük el szedést, mielőtt még a gyümölcs teljesen beérett, hogy meg tudjon érni a többi termés is.
Az éretlen termést használjuk főzéshez, a többi vagy befőzzük vagy lefagyasztjuk. Kiválóan alkalmas mindegyik tárolási formára.

Kártevők és betegségek

Ismert betegségei a lisztharmat és a levélrozsda. Kártevők közül általában a levéldarázs, vagy a levéltetvek jelennek meg, illetve a madarak. A madarak ellen védekezhetünk madárhálóval.

Egres fajták

Könnyelmű: zöld, nagy szemek amelyek nyárra fehérek lesznek. Jó terméshozó és megbízható fajta.

Keespsake: zöldes fehér színű, áttetsző, remek ízű enyhén szőrös gyümölcs. Főzéshez korán szedhetjük.

Lancashire Lad: sötétvörös hosszúkás nagy szemű szőrös gyümölcsöket hozó. Különösen lédús gyümölcs, mely a betegségeknek némileg ellen áll.

Leveller: ahhoz, hogy jó termést hozzon, termékeny talajra van szüksége. Nagy, ovális, enyhén szőrös sárgászöld gyümölcsöt terem, melynek kitűnő az íze.

Total
0
Shares
1 hozzászólás
  1. Kedves Anna!
    Sürgős segítségre lenne szükségem, mert valamilyen kártevő az összes levelet megette az egres bokorról.
    Mit tehetek most, hogy ott a termés is?
    Köszönettel
    Mara

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kapor a kertben - A kapor nevelése, szaporítása és felhasználása

Következő cikk
áfonya

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) gondozása, szaporítása, kártevői és fajtái

Kapcsolódó cikkek