ázsiai boglárka

Az ázsiai boglárka gondozása, termesztése, jellemzései, igényei, teleltetése és kártevői

Ilyenkor tavasszal úton-útfélen találkozunk ezzel a csodálatosan szép ázsiai boglárkával, melynek ott a helye minden tavaszi összeállításban, virágládában!

Az ázsiai boglárka jellemzése

Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus)  csupán egy a boglárkák mintegy 400 tagot számláló nagy családjának. Többségük citrom- vagy narancssárga, de léteznek fehér, piros vagy rózsaszín változatai is. Vadon is találkozhatunk a fajtával, elsősorban hegyek oldalaiban, vagy a völgyek lankáin. A világ szinte minden részén megtalálhatóak, leggyakoribb fajták a salátaboglárka, a kúszó boglárka és a ma már hazánkban is oly népszerű ázsiai boglárka. Ez utóbbi a mediterrán vidékekről származik.

Az ázsiai boglárka hazánkban egynyári növényként termeszthető, eredeti hazájában akár 3,5 méter magasra is megnő, jellemzően viszonylag nagy, kb. 10 cm-es duplaszirmú, telt virágokat hoz. Magassága 20-40 cm, levelei szabdaltak, a zellerére emlékeztetnek. Vágott virágnak is alkalmas.

JÓ TUDNI! A növény minden része mérgező!

Az ázsiai boglárka gondozása és igényei

A boglárka teljesen napfényes helyen érzi magát a legjobban, ezért cserepét állítsuk ilyen helyre. Talajban némiképp válogatós, hiszen csak a laza, jó vízáteresztő képességű talajban érzi igazán jól magát, amely ugyanakkor nem melegszik fel. Érdemes tehát a talaját valamivel leárnyékolni, hogy a napos helyen ne melegedjen túl. Az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el, így további virágzásra ösztönözhetjük.

A tavasszal megvásárolt palántákat ültessük tehát jó minőségű, laza földbe. A magról való szaporítás nehézkes, ám lehetőségünk van a gyökerek szétválasztásával szaporítani a növényünket, melyet megtehetünk tavasszal vagy ősszel is. A szétválasztott gumókat ültessük tápdús, laza talajba. Gumóját már egészen korán, február végén elültethetjük cserepekbe, majd később fokozatosan szoktassuk a kinti időjáráshoz. Áprilisban kikerülhet a szabad földbe is.

Öntözésre nem igényes, ami azt jelenti, hogy fokozottan öntözni csak nyáron, a legnagyobb meleg idején szükséges, tavasszal beéri kevesebbel. Meghálálja viszont a folyamatos tápanyag-utánpótlást, mely történhet valamilyen műtrágya hozzáadásával.

Ősszel kétféle módon járhatunk el: egyrészt, ha kiültettük a kertbe a növényt, akkor vastagon betakarva a tövét, átvészelheti a hidegebb, téli hónapokat, de még a takarás sem jelenthet erre garanciát. A mi éghajlatunkon jobban tesszük, ha – miután visszaszáradtak a levelek ősszel – kihúzzuk a gyökereiket, gumóikat a talajból, és sötét, száraz helyre visszük őket télire. Nagyon fontos a szárazon tartás, mert a gumók elrothadnak tavaszig, ha nyirkos, párás környezetben teleltetjük őket. Tavasszal, amikor az időjárás már megengedi, kiültethetjük őket cserepekbe, ládákba, vagy a kertbe is.

Az ázsiai boglárka betegségei és kártevői

Erre a növényre nem jellemzőek a betegségek és a kártevők, ritkán előfordulhat, ha túl párás, fülledt a levegő, hogy megbetegszik. A legjobb, ha a töveik között hagyunk némi helyet, hogy a szellőzést biztosítsuk, és ne tudjanak befülledni.

Total
41
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
homok a kertben

Erre figyeljünk oda, ha homokot vásárolnánk

Következő cikk
kukorica

A kukorica termesztése, gondozása házikertben és kártevői

Kapcsolódó cikkek