krókusz

Az első tavaszias hétvége – sokat dolgoztunk a kertben

Ugyan most még nem szabad leírni a telet, számítani kell a hidegebb, fagyosabb időjárásra, azért jólesett, hogy az elmúlt hétvégén szép, tavaszias időjárásban volt részünk, így lehetett a szabadban tevékenykedni. Mi ki is használtuk a jó időt, elkezdtem visszavágni a lágyszárú évelőket (inkább csak azokat, amikről tudom, hogy nem fog ártani nekik az esetleges fagy, a többivel és a rózsák metszésével még várok néhány hetet, nem késtünk le semmiről).

A zöldségeskertben elkezdtük kitakarítani és rendbe tenni az ágyásokat, a tavalyról ottmaradt brokkoliszárakat, répákat, petrezselyemgyökereket kihúzgáltuk, és elkezdtük gyomlálni is az ágyásokat. Mivel egyelőre nem volt annyi mulcsanyagunk, hogy vastagon tudjuk teríteni az ágyásokra ősszel, ezért sok helyen előtört a tyúkhúr, és szépen benőtte a terület egy részét. Ennek persze most a tyúkok nagyon örülnek, hiszen mindennap kapnak belőle egy jó kis adagot :). Az a szerencse, hogy a tyúkhúrt viszonylag könnyen ki lehet húzgálni, amit nem gyűjtöttem össze a tyúkoknak, azok maradtak az ágyásban takarásnak. Van még nagyjából egy hónapunk a veteményezésig, addig talán sikerül minden ágyást kitakarítani.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_0068k.jpg a fájlnév
Jelenleg így néz ki az eperültetvény
Itt jól látszik, hogy a tyúkhúr szépen benőtte az ágyásokat
Az októberben ültetett fokhagyma még épphogy csak bújik

A tyúkudvar előtt kialakítottunk és felástunk egy újabb ágyást, főleg dísznövények fognak belekerülni, az ásás után így nézett ki, majd még lesz szegélye, és kerül bele egy kis járda is:

AZ új dísznövény-ágyás előkészítve a növényeknek

Vasárnap előkerült a mini üvegház is, és elvetettem a virágmagokat, amiket palántázni gondoltam (egynyári dáliák, verbéna, záporvirág, kúpvirág), és idén is került ládákba hónapos retek, saláták, kerti zsázsa. A tavalyi tapasztalatunk alapján ezek szépen megnőnek a ládában is, és sokkal hamarabb tudunk róluk szüretelni, mint a szabadföldiből. Sőt a ládában nőtt retek nem lesz kukacos szemben a szabadföldivel. Már nagyon vágyunk a friss tavaszi, üde, zöld ízekre!

Egyelőre ennyit haladtunk, de mint mondtam ezeknek a napoknak minden perce ajándék, amit kertészkedéssel tudunk tölteni, hiszen ritka, hogy februárban ennyire jó idő legyen.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
rovarhotel

Minden kertben ott a helye: építs rovarhotelt!

Következő cikk
borostyán

A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői