Termesszünk évelő zöldségeket!

Ha a zöldségekre gondolunk, akkor aligha jut eszünkbe, hogy vannak olyan zöldségfajták, amelyek nem igénylik a minden évben történő újravetést, hanem egyszer elültetjük őket, és évekig szüretelhetjük terméseiket. Cikkünkben körbejárjuk, melyek a legtermékenyebb, legjobban felhasználható zöldségek.

Ültessünk évelő zöldségeket!

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért jó, ha évelő, évről-évre termő zöldségeket telepítünk a kertünkbe? Nos, a válasz igen egyszerű. Az évelő zöldségekkel a lehető legkevesebb a gond és a legkevesebb időt igénylik: szinte csak a termésüket kell leszüretelni róluk évről-évre. Éves fenntartási munkálataik nagyon csekélyek: csupán szárukat kell időnként visszavágni, esetleg ritkítani, vagy néhány év elteltével újraültetni, valamint ritkán gyomlálni.

Hogyan kezdjünk neki? Mivel évelő növényekről beszélünk, ezért ültetésük előtt a talaj előkészítése igen fontos, bár nem igényel más módszert, mint az egynyári zöldségek esetében. Legyen gyommentes a talaj, ahová ültetjük vagy vetjük őket, különösen az évelő gyomokat távolítsuk el, mert ha a talajban maradnak, akkor állandóan küzdenünk kell majd velük. Jó, ha figyelembe vesszük ültetés előtt, hogy olyan területet válasszunk évelő zöldségeink számra, ahol egyrészt nem lesznek útban évekig, és kiterjedt gyökérzetükkel, nagyra növő leveleikkel nem akadályozzák a többi növényt a növekedésben. éppen ezért ültessük őket csoportosan, a kert egy meghatározott részébe, mintsem elszórtan, mindenhová. Mivel nagy térigényűek, ültetéskor ültessük megfelelő távolságra egymástól a növényeket!

A legtöbb évelő zöldség az első évben még nem hoz termést, csupán a második, harmadik évtől, ugyanakkor soknak közülük a szedési időszaka a tavaszi szezonra, vagy nyár elejére esik, amikor az egynyáriakról még aligha szüretelhetünk. Ez a tény még értékesebbé teszi az évelő zöldségféléket. Szintén jó, ha tudjuk, hogy mivel az évelő zöldségek több évig a talajban maradnak, ezért gyökereikkel mélyebbre tudnak hatolni a talajba, ebből pedig az következik, hogy tápanyagokban sokkal gazdagabbak lesznek, mint egynyári társaik. Ugyanakkor gyökereik segítenek a jó talajszerkezet megtartásában is.

Évelő zöldségek nagy hozammal

Az alábbiakban bemutatunk néhány évelő zöldségfélét, melyek bőséges termést hoznak, és terméseiket a tavaszi, szűkösebb időszakban szüretelhetjük.

Articsóka

Az articsóka (Cynara cardunculus) legideálisabb tőtávolsága mintegy 90 cm, talajban nem válogatós. Tövenként akár 5 virágot is növeszthet. Magjaiból neveljünk palántát, majd azokat ültessük ki tavasszal. Kevés a károkozója, időnként a levéltetvek megtámadhatják. A második évtől kora nyáron szedhető. Élettartama hosszú, akár 10 évig is szedhető, bár némileg fagyérzékeny, -8 C fok alatt takarjük a tövét mulccsal, szalmával. A letermett szárakat csavarjuk ki tőből, így új hajtásokat fog nevelni. A kertben nagy helyet foglal el.

Csicsóka

A csicsóka (Helianthus tuberosus) talajban nem válogatós, de agyagos talajból nehezebb felszedni. Tőtávolság: 60 cm. Kora nyáron töveit fel kell tölteni földdel, hogy a szárai megfelelő támasztékot kapjanak így. Tövenként kb. 2 kg-ot szüretelhetünk róla. Ültetése kora tavasszal történik, helyezzük gumóit 10-15 cm mélyre. A meztelencsigák és a rágcsálók károsíthatják. Először az első évben, ősz közepén szedhetjük, amikor levelei elsárgulnak, egészen tavaszig szedhető. Szintén hosszú élettartamú, akár 10 évig is szedhető, bár a gumók mérete és minősége is csökken. Tavasszal szükséges lehet a hajtások ritkítása, illetve a szedés utáni mulcsozás. Tavasszal virágzáskor igen dekoratív sárga virágaival is díszít. Hátránya, hogy magas növény, ezért beárnyékolhatja a szomszédos növényeket, illetve nehéz végleg megtisztítani tőle a területet, ha mást szeretnénk a helyére ültetni.

Spárga

A spárga (Asparagus officinalis) tövei legalább 60 cm-re kerüljenek egymástól, ültessük legalább 6,5 pH értékű talajba. Tengerparti növény, ha vastagon mulcsozzuk, lényegesen jobban nő. A második évtől a szárak karózása szükséges, a harmadik évtől húzzunk a sorok közé dróthálót támasztékul, mert akár két méteresre is megnőhet! Tövenként akár 25 sípot is hozhat. Tél végén vessük modulokba, majd nyáron ültessük ki szabadföldbe. Másik módszer, ha késő ősztől tavaszig gyöktörzseit ültetjük el. Ha rossz a talajunk vízelvezetése, akkor inkább bakhátba ültessük. A spárgabogár károsíthatja, melyeket szedjünk össze, és semmisítsük meg. A meztelencsigák is károsíthatják a sípokat. Először az ültetés utáni második-harmadik évben szüretelhetjük, a terméshozam évről-évre növekszik. A betakarítási szezon a tavasz közepétől a nyári napfordulóig tart, ezután hagyjuk megnőni, hogy a gyökereket feltöltődhessenek. Élettartama 20 év vagy még több.  Tél előtt vágjuk le a szárakat, terítsünk rá komposztot.

Torma

A torma (Amoracia rusticana) agresszíven terjed, ellenálló, ezért kisebb kertekbe nem ajánljuk az ültetését. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, ültessük nagy cserépbe! Könnyen szaporítható gyökérdarabbal vagy magvetéssel. Könnyen gondozható, kártevője kevés van: időnként megtámadják a földibolhák, és a fehér káposztalepke hernyói. Levelei ősszel elhalnak, gyökereit az első fagyok után szedhetjük. Használjuk savanyúságokhoz, szószokhoz. Gyógyhatással is rendelkezik.

Évelő kel

Az évelő kel (Brassica oleracea var. ramosa) kedveli a nehéz, lúgos talajokat, de a legtöbb talajban termeszthető. Tövenként 8 kg-ot is szüretelhetünk róla. Szaporítása szárdugványokkal történik, melyek 3-5 hét alatt meggyökeresednek. Károsítói a nyári hernyók, illetve a káposzták kártevői. Az ültetés után 2-3 hónappal már szüretelhetünk is róla, és kora tavasztól késő őszig szedhető, sőt enyhe teleken még tovább is. Nem ritkán 5 évnél is hosszabb az élettartama.

Rebarbara

A rebarbara (Rheum rharbarbarum) kedveli a jó vízáteresztő talajokat, igen vízigényes növény, ha öntözzük, nagyobb hozamot és jobb minőséget érhetünk el. Rendszeresen távolítsuk el a virágszárakat a növényről, mert az gyengíti a szárak fejlődését. Térállás: 90 cm. Tövenként akár 3-4 kg-ot is szüretelhetünk róla. Kórokozói nincsenek. Ültethetjük magvetéssel tavasszal, majd palántáról, vagy tőosztással ősszel. Néhány szárat már az első nyáron leszedhetünk, de hagyjuk a növényt megerősödni. Később tavasztól kora nyárig szedhetjük. Hajtathatjuk tél végén az édesebb, fehérebb szárakért, de ez gyengíti a növényt. 10-20 évig is elél.

Sóska

A sóska (Rumex) könnyen termeszthető, erőteljes növény, árnyékba is telepíthető. Térállás: 25-40 cm. Egy tőről közel 1 kg sóskát is leszedhetünk. Vessük tavasszal, de akár másodvetésként is vethető. Szaporítható tőosztással is. Sajnos kedvelik a meztelencsigák, és a sóska-levélbogár lárvái is károsíthatják a leveleit. Ültetés után 1-2 hónappal már szedhető, kora tavasztól késő őszig szüretelhetjük. 5-10 évig is a földben maradhat. A virágzó szárakat távolítsuk el róla, és terítsünk komposztot a tövére.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
magfogás

Magfogás

Következő cikk

Kártevők és betegségek megelőzése a konyhakertben

Kapcsolódó cikkek