A csillagfürt (Lupinus) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy nagyon régi kultúrnövény a csillagfürt, melynek termesztésével az ókorban is foglalkoztak. Akkor még a rómaiak a fehérvirágú növényt termesztették, onnan került Franciaországba, ahol rövid idő elteltével hasznos zöldtrágyaként hasznosították. Európa területeire a tizenkilencedik századba jutott el. Magyarországon a csillagfürt termesztésére csak a tizenkilencedik század végén, huszadik század elején került sor. Kezdetben zöldtrágyázás céljára a keserű csillagfürtöt, majd az édes csillagfürt termesztését a harmincas évek közepe táján kezdték el.

A csillagfürt (Lupinus) jellemzése

A fajok között megtalálhatóak az egy éves és évelő fajok egyaránt. Lágyszárú növények, melyek gyökérzete mélyre hatoló karógyökér. A csillagfürt szára fajonként változó, a levelek száma és szélessége is fajonként eltérő. A növény virágai laza fürtvirágot alkotnak, színük fajonként változik: fehér, sárga, kék stb.

Magyarországon két fő faj terjedt el, a sárga és a fehérvirágú csillagfürt. Mindkét fajnak van édes és keserű változata is. A keserű változatok csak kizárólag zöldtrágyázásra alkalmasak, mivel mérgezőek. Az édes csillagfürt fajták felhasználása sokoldalú, felhasználható takarmányozásra, legeltetésre, silózásra.

Az erdei csillagfürt (Lupinus polyphyllus) jellemzése és gondozása

Az erdei csillagfürt Észak-Amerikában őshonos, Európában kerti dísznövényként ültetik. Amerikában vízfolyások mellett a nedves élőhelyeket kedveli, az európai kontinensen  útszéleken, réteken mészben szegény talajokon fordul elő. A növény leveli a farkas lábnyomaira hasonlítanak. A pillangósvirágúak közé tartozik, és mint ilyen nitrogéngyűjtő. Vágott virágnak is alkalmasak, de évelőágyakban is jól érvényesülnek fajai.

Az erdei csillagfürt lombhullató, lágyszárú, évelő növény. Felálló szára megnő hetven-százötven centiméter magasra is. Június és szeptember között virágzik, nem termel nektárt ezért méhek és más rovarok porozzák be. A növény, mérgező anyagokat tartalmaz. Az erdei csillagfürt gyakori dísze a kerteknek mutatós virágai miatt. Nagyon sok termesztett fajtája létezik, melyek között megtalálhatjuk a fehér, sárga, kék, rózsaszín, vörös változatokat, valamint szirmonként más-más színű virágúakat. A növény nagyon ellenálló, ha elterjed nehéz tőle megszabadulni.

Az erdei csillagfürt (Lupinus polyphyllus) ültetése és szaporítása

Az erdei csillagfürt szaporítható magvetéssel vagy elkészített palántáról is. A csigák kedvenc eledele a csillagfürt, ezért a fiatal palántákra veszélyt jelenthetnek, ami miatt szükséges védekeznünk. Az ültetést végezhetjük tavasszal és ősszel is. A szaporítás elvégezhető tőosztással is. A növény igénytelen ezért öntözésre csak ültetés után, vagy nagy szárazság idején lehet szükség. Az első virágzás után célszerű a szárakat visszavágni, mellyel létre jön a másodvirágzás, főleg akkor, ha kevés tápoldattal megöntözzük. Ősszel a teleltetés idejére is vágjuk vissza a töveket húsz centiméter magasságig. Ha nem vágjuk vissza virágzás után, a növény a magjait elszórja és ültetés nélkül is megtörténik a szaporítás.

Az erdei csillagfürt ültethető egyesével, akkor és szép látvány, de más növénnyel is társítható, mint a margaréta, pünkösdi rózsa, vagy más virágzó évelő növény. A csillagfürt talajra kedvező hatással van, mivel javítja a talaj szerkezetét, fokozza a talaj nitrogén ellátását, valamint növeli a talaj szellőzését és vízmegtartó képességét. Hálás szegély vagy hosszan virágzó csoport növény.

Total
36
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A kúpvirág (Rudbeckia) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

Érd el a lehető legtermészetesebb kertet!

Kapcsolódó cikkek