Home Díszkert A szarkaláb (Consolida) ültetése és gondozása

szarkaláb
Tetszett a cikk?

Amikor a szarkalábról beszélünk, vagy valahol hallok róla, nekem csak a mezei szarkaláb jut eszembe, amit még gyerekkoromból ismerek. A búzatáblák szélein, árokpartokon, és mivel akkor még nem aszfalt utak szőtték be a kis falvak utcáikat, az út mellett is megtalálható volt a szarkaláb. Szép kis csokrokat kötöttünk belőle, de szépen mutatott a többi mezei virág közé rakva is. Találkozhatunk a szarkaláb nevével, nagyon sok népdalban, nótában megénekelve is. Az Eurázsiában őshonos egynyári virág az egész világon elterjedt dísznövény. Napjainkban már sokféle szarkaláb megtalálható a kertekben, mivel népszerű kedves növény.

A szarkaláb-fajták a boglárkafélék családjához, a Consolida nemzetséghez tartoznak. Megtalálható közöttük a Keleti szarkaláb (Consolida orientalis), a Mezei szarkaláb (Consolida regalis), a Kerti szarkaláb (Consolida ajacis) és az Évelő szarkaláb. Ezeknek a növényeknek nem csak a neve hasonlít egymáshoz, de a kinézetükben is hasonlóak.

A szarkaláb jellemzése

Felálló szárú, erős karógyökerű növények. Erősen bokros növekedésű a vetési szarkaláb, mely húsz-hatvan centiméter magas. A keleti szarkaláb magasabb termetű, melynek szára kevésbé elágazó. A vetési szarkaláb enyhén szőrözött vagy kopasz, ellentétben a keleti szarkalábbal, mely sűrű szőrzettől bársonyos. A virágok rendszerint kékek, illetve bíborszínűek, ritkán fehérek vagy rózsaszínűek. A virágzás májustól júliusig tart, de a sarjak még szeptemberig virágozhatnak. Gyógyhatásukat nézve, enyhe vérnyomáscsökkentő, fertőtlenítő és vizelethajtó hatásúak.

A kerti (Consolida ajacis) szarkaláb vetése és gondozása

A kerti szarkaláb szára magas hatvan-nyolcvan centiméter, melyen osztott levelekkel borított hajtásain laza fürtökben állnak jellegzetes sarkantyús virágai. A virágok május közepétől a nyár közepéig nyílnak, sokféle színben. Megtaláljuk közöttük a lila, a rózsaszín, a kék, egyszerű és telt virágú hibrideket.

Ha palántavetéssel akarjuk kezdeni a szarkaláb vetését, a kiültetés előtt hat-nyolc héttel kezdjük el magvetést. A palántaneveléshez körülbelül tizenkét fokos átlaghőmérsékletre van szükség.

A szarkaláb kiültetése napos helyre, kissé meszes jó vízelvezetésű talajba történjen. Forró száraz idő esetén öntözésre van szüksége a növénynek, nem jól tűri a forróságot. A magasabb szárú fajták esetében szükség lehet támasztékra is, ilyenkor rakjunk karót a növény mellé. A szarkaláb alkalmas szegélynövénynek, háttérnövénynek, de önmagában ültetve is szépen érvényesül a kertben. Ha szeretnénk, hogy a növénynek másodvirágzása is legyen, az elvirágzás után vágjuk vissza a növényt húsz-harminc centiméteren és lássuk el gazdagon tápanyaggal.

A kerti szarkaláb vágott virágnak is alkalmas, csokorba kötve jól alkalmazható. Kártevői lehetnek a kerti szarkalábnak a csigák, illetve lisztharmatra lehet érzékeny.

A keleti (Consolda orientalis) és mezei szarkaláb (Consolida regalis) mint gyógynövény

A növényeket már az ókorban sebgyógyítására, vérzés csillapítására használták. Mindkét faj gyomosít, de csak ha ott fordulnak elő, ahol nem kívánatos növények. Virágzatuk gyűjthető gyógynövény, napjainkban elterjedtebb a keleti szarkaláb gyűjtése. A népgyógyászat a szarkalábat széles körben alkalmazta külső és belső felhasználásra is. Napjainkban a virágzatot gyűjtik, melynek hatóanyagai a homeopátiás készítmények alkotó része. A virágzat házi felhasználása nem javasolt.

 

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...