A származását tekintve több ezer éves pattogatni való kukoricát (zea mays) csak a tizenkilencedik század vége óta termesztik nagyobb területen, elsősorban őshazájában Amerikában. Magyarországon a hetvenes évek közepétől mutatkozik számottevő érdeklődés iránta. Termőterülete nem jelentős azóta sem.
Táplálkozási értéke elmarad a csemegekukoricáétól, de étrendi hatása igen jó. A pattogatott kukoricát főleg csemegeként fogyasztjuk. Felhasználási köre az édesipar területén egyre bővül. A pattogatott kukoricánál a hevítéskor keletkező gőz a vastag, üveges részen nem tud áthatolni, s a szem valósággal szétrobban, térfogata sokszorosára gyarapodik.
A pattogatni való kukorica vetése, igényei
Vetése április huszadika körül történik és szeptember végén, október elején takaríthatjuk be. Akkor törhetjük, amikor szárazanyag tartalma legalább hetvenkét százalékot eléri, mert ellenkező estben a pattogatási térfogat gyarapodás csökken.
Betakarítás és feldolgozás során ügyeljünk a szemek épségére, mert a sérült szemek rosszul pattognak.