Home Szobanövény A Cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása, betegségei, szaporítása

cikász
Tetszett a cikk?

A cikászok igazi őslényfajnak tekinthetők, hiszen ősei már a dinoszauruszok korában is léteztek. Csak olyan kertészek vágjanak bele a cikászok gondozásába, akik türelmesek, hiszen egy rendkívül lassú növekedésű növényről van szó.

Gondozása

Ahhoz, hogy a cikászt megfelelően tudjuk gondozni, szükséges, hogy megismerjük a történetét. A ma élő cikászfajták története ugyanis valóban az ősidőkig nyúlik vissza, elődeik a triász és kréta földtörténeti korokban éltek, 100-130 millió évvel ezelőtt.

Tudnunk kell azt is, hogy kétlaki növényekről van szó, vagyis vannak hím- és nőnemű egyedeik. Növekedését tekintve hasonlít egyes pálmafajokhoz, ám botanikailag a tűlevelű fákhoz sorolandó.

A cikászfajok többségének van egy gumóra emlékeztető törzse van és levelei kemények, pálmaszerűen állnak szét a gumóból kiindulva. A pálmalevelek sötétzöldek, meglehetősen hegyesek, és merev levelet alkotnak. Régebben a virágvasárnapi körmenetek „pálmaága” volt, hiszen sokáig megmaradt. Szágópálmának is nevezik, és a Távol-Keletről származik.

cikász

Gondozása meglehetősen egyszerű: rendszeres öntözést, ritka átültetést igényel, ám nagyon fényigényes. Éppen ezért nyáron – ha tehetjük – helyezzük el a szabadban: erkélyen vagy teraszon, a közvetlen tűző napot is elviseli. Általában ekkor, nyáron hoz új hajtást. Az idősebb tövek még kevesebb törődést igényelnek, a betegségeknek ellenállóak, egészséges növények.

A fiatalabb tövekkel körültekintőbben kell bánnunk, de a betegségek ezekre a példányokra sem jellemzőek.

Szereti a meleg helyet, ám fontos, hogy rendszeresen párásítsunk körülötte, mert a magas páratartalmat kedveli. Télen kevesebbet öntözzük, ilyenkor teletetőbe is kerülhet, de ott is érje el a levegő hőmérséklete a 15°C-ot.

Ha a régebbi levelek megcsúnyultak, elszáradtak, akkor azokat vissza lehet a tövüknél vágni, így nem csúnyítják el a növényt.

Szaporítása

Szaporítása kétféle módon lehetséges: magról vagy az oldalhajtások levágásával. Bármelyik módszert választjuk, tudnunk kell, hogy nem egyszerű feladattal van dolgunk. Egy próbát mindenképp megér.

Magról történő szaporítás esetén szükség van magképződésre, ha ez megvan, akkor a magok érése után kb. egy hónappal ültessük el a magokat virágföld, homok keverékébe és tartsuk a cserepet melegen, 30°C körüli hőmérséklet az ideális. Az első hajtások csak hónapokkal később jelennek meg, ha már elég erősek, átültethetjük őket, majd helyezzük őket félárnyékos helyre.

Az oldalhajtásokkal való szaporítás némiképp egyszerűbb: ehhez az szükséges, hogy az idősebb növények tövén jelenjenek meg oldalhajtások, melyeket levágva szaporíthatjuk a növényt. A hajtást ültessük el, és tartsuk ezt is 30°C környéki hőmérsékleten. A gyökérképződéshez ebben az esetben is kell két-három hónap.

Ugyan nehézkes munka egy cikász szaporítása, de a boltból történő kiválasztásnál mindenképp izgalmasabb és értékesebb művelet, főleg, ha sikerül a gyökereztetés.

cikász

Az idősebb cikászok akár fa méretűre is nőhetnek, erre azonban hosszú éveket, sőt évtizedeket kell várnunk. Minden második évben hoznak csak virágot, amelyek eléggé jelentéktelenek, különbözőek a hím- és nőnemű egyedeken, a nőneműeken számíthatunk csak magokra.

6 replies to this post
 1. Elolvastam a cikász pálma gondozásáról szóló cikket, mert nekem is van egy ilyen pálmám, nálam kb. 13 éve van meg. Van rajta 2 db oldalhajtás. Virágozni én még nem láttam, de magokat sem. Ősszel is
  lehet ill. szabad szaporítani?

  • Kedves Irén!
   Ahogy a cikkben is említettük, a cikászpálma szaporítása nem egyszerű, még az oldalhajtások leválasztásával sem. Persze mindenképpen megér egy próbát, de a cikkben is írtuk, hogy a gyökeresedéshez magas, 30 C fok körüli hőmérsékletet kell a hajtások számára biztosítanunk. Mivel ősszel ez nehezebb, mint nyáron, ezért azt javasolnám, hogy inkább várjon az oldalhajtások leválasztásával, és csak jövő nyáron válassza le őket, a sikeres gyökereztetés érdekében.
   Kérem, ha lesz ideje, számoljon be nekünk róla, hogy sikerült a gyökereztetés.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Kb. 3 éve kaptam egy cikász pálmát. Szobában tartom télen-nyáron. Heti rendszerességgel öntözöm.Tavaly is, és az idén is hozott új hajtásokat, amelyek szépen megindultak a növekedésben.Jócskán túl nőtték az előző levelek magasságát, de sajnos tavaly és idén sem tudtak teljesen kifejlődni, kinyilni a levelek. Elsárgultak, és ezzel egyidejűleg a többi levél szálai is sárgulásnak indult.Átültetve egyszer volt. Mit csináltam rosszul? Válaszát megköszönném. Üdvözlettel:MF-né.

  • Kedves Miklós Ferencné!
   Nem túl száraz esetleg a levegő a lakásban? Mert ez is okozhatja a sárgulást. Ebben az esetben érdemes hűvösebb helyre helyezni a növényt és rendszeresen párásítani körülötte. A másik, ami okozhatja az Ön által leírt tüneteket, az a túl kevés fény, próbálja meg világosabb, naposabb helyre állítani a növényt!
   Remélem, ezzel a néhány egyszerű lépéssel sikerül megmentenie a növényét!
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. Május végén vásároltam cikász pálmát a hétvégi házamba. Egyből átültettem és mivel nem tartozkodom mindennapos jelleggel ott, így többé kevésbé fényárnyékos helyre tetrem délután 5 óra után érte direkt napfény. Hozott egy új hajtást illetve most ősszel mégegyet. Október végén vittem be a házba, sajnos csak hétvégén van felhúzva a redőny, hetente egyszer locsolom, úgy veszem észre nőtt a pálma.
  Kérem szíves segítségét a teleltessél kapcsolatban illetve milyen hőmérséklet esetén vihetem vissza a szabadba.

  • Kedves Gergő!
   Ahogy a cikkünkben is említettük, a cikász pálma rendkívül fényigényes növény, télen is igényli a fényt, ezért – ha teheti – helyezze ablak közelébe. Télen sem szabad, hogy a hőmérséklet 15 C fok alá süllyedjen abban a helyiségben, ahol a cikászt elhelyezi, ez a hőmérséklet érvényes a szabadban tartására is: vagyis csak a májusi fagyok elmúltával tehetők ki ezek a növények, amikor már éjszaka sem süllyed a hőmérséklet fagypont közelébe. Sajnos sokan tapasztalják, hogy a cikásznak télen elsárgulnak a levelei, vagy a levelek egy része, ez szintén a fényhiány jele a legtöbb esetben. Igényli a párás levegőt is, ezért rendszeresen párásítson körülötte.
   További jó kertészkedést kívánok!
   Üdvözlettel:
   Anna

Válasz