Home Konyhakert, zöldségek A lóbab vetése, termesztése, gondozása, betakarítása és kártevői

Tetszett a cikk?

A lóbab termesztése a kőkorszakba nyúlik vissza, eleink már nagyon régóta termesztették, és fogyasztották. Manapság mintha kissé feledésbe merült volna, pedig jelentős élelmiszernövényünk lehetne, mely zsengén leszedve rendkívül ízletes.

A lóbab jellemzése

A lóbab (Vicia faba L.) a pillangósok családjába tartozik, mind emberi táplálkozásra, mind takarmányozásra alkalmas. Eredetileg Észak-Afrikából származik, a rómaiak terjesztették el Európa-szerte, és ezt követően alapterménynek számított, a babfélék közül sok helyen csak ezt termesztették. Egyéves növény, sokféle változatban létezik a mag mérete alapján. Gyökerével mélyre hatol, és nagy területet behálóz mellékgyökereivel. Gyökerein sok nitrogénmegkötő baktérium él. Virágait a levelek hónaljában hozza, hüvelytermésében 1-5 mag fejlődik.

Zöld hüvelye is fogyasztható, de csak zsenge, lédús állapotában. Később, amikor megérik, a hüvely felreped, és a magok kiesnek belőle.

A lóbab népi elnevezései: babó, disznóbab, tótbab, öregbab.

A lóbab ültetése, termesztése

Nem igényel túl meleget, és magjai már kb. 5C fokon csírázásnak indulnak, és már 15-20 C fokon jól fejlődik. A fiatal növénykék még a rövid ideig tartó kisebb fagyokat is átvészelik. Éppen ezért januártól – márciusig (időjárástól függően) már vethetők a magjai. Legkésőbb március közepéig vethető. Tenyészideje kb. 15 hét. Vetés előtt dolgozzunk a talajba szerves, érett trágyát vagy komposztot, és kb. 5 cm mély barázdákba vessük a magokat, egymástól mintegy 20 cm távolságba. Alaposan öntözzük meg, a lóbab igen vízigényes növény, az aszályos időszak igencsak megviseli. A legmagasabb hozamot folyamatos nedvesség mellett érhetjük el nála, ezért a csapadékszegényebb időszakokban öntözni szükséges. Azonban mindig csak annyi vizet juttassunk ki a talajra, amennyi elszivárog, mert nem szereti a pangó vizet. Minél korábban vetjük el, hozama annál nagyobb lehet.

Tápanyagigényes növény, ezért szükséges ültetés előtt szerves trágyával vagy komposzttal dúsítani a talajt. Ha ez nem megoldható, akkor tenyészideje alatt műtrágyázzuk. Sok meszet kivon a talajból, ezért meszezésre is szükség lehet utána.

Év közben folyamatosan gyomtalanítsuk és kapálással lazítsuk a területet.

A lóbab kártevői

Leggyakoribb kártevői a fekete levéltetvek, melyek gyorsan szaporodnak, és a hajtáscsúcsokon óriási kolóniákat hoznak létre. Ez ellen a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha a fertőzött fiatal hajtáscsúcsokat eltávolítjuk az első virágok megjelenése után. A tetvek elszaporodása az egész éves termést veszélyeztetheti.

Betegségek közül a gombás, fuzáriumos és vírusos megbetegedések a legjellemzőbbek, melyek ellen csupán a tövek eltávolításával és megsemmisítésével védekezhetünk.

A lóbab betakarítása

Ahogy fent már említettem, kétféle módon takaríthatjuk be a lóbabot: egyrészt zsengén, fiatalon a zöld, még tejes hüvelyeket, illetve a beérett magokat még azelőtt, hogy a hüvelyek szétnyílnának és kipotyognának belőle a magok. A hüvelyek a tövön alulról felfelé érnek fokozatosan. A magok kiterítve szárítsuk, vigyázva, nehogy zsizsikesek legyenek.

A lóbab magjai gazdag fehérje- és keményítőforrások. Zsengén salátát, pürét, főzeléket készíthetünk belőle, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Érett magjából őrölhető liszt vagy készíthető szárazbab-főzelék.

A lóbab kiváló előnövénye az ősszel ültetett növényeknek, hiszen nitrogénnel dúsítja a talajt. Nagy levéltömege zöldtrágyázásra is kiváló.

 

 

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...