Home Konyhakert Az édesburgonya (batáta) vetése, gondozása, szaporítása, igényei

batáta
Tetszett a cikk?

Az édesburgonya (batáta – Ipomoea batata) Amerika felfedezése után jelent meg Európában is. Rendszertanilag a növényvilág Solanales rendjének Convolvulaceae családjába tartozik. A batáta alaktanilag rendkívül változatos faj. A burgonyával és csicsókával szemben gumója igazi gyökérgumó. Magyarországon az utóbbi években terjedt el nagyobb mértékben a termesztése.

A batáta vetése, szaporítása

Sweet potatoes

Az édesburgonya termesztése nem igényel különleges szakértelmet, bárki megpróbálkozhat termesztésével. Első alkalommal beszerezzük ültetéséhez a palántát, és később már saját batáta gumó meghagyásával és felhasználásával oldhatjuk meg az ültetést. Azonban ha egyetlen gumót megvásárolunk, olcsóbban előállíthatjuk az ültetéshez szükséges palántát.

Február végén a batáta gumót kettévágjuk, a vágott felével lefelé fordítva vízbe állítjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne fogyjon le róla. A gumókon megindul a hajtás növekedése, amelyből később a palánták lesznek. Ezeket a hajtásokat, amikor elérik a húsz centiméteres hosszúságot, levágjuk és vízben gyökereztetjük. Egy-egy gumó akár tizenöt-húsz darab hajtást is hozhat, tehát nem kerül sokba a szaporítás. Amikor ezek a hajtások gyökeret eresztettek, megtörténhet az édesburgonya elültetése.

Először ültessük cserépbe, hogy még a tavaszi fagyok ne ártsanak a gyenge hajtásoknak, hagyjuk, hogy a cserépben megerősödjenek a palánták. A tavaszi fagyok elmúlása után, május környékén a megerősödött gyökérzetű hajtásokat kiültethetjük a kertbe az eredeti helyére.

A batáta gondozása

A batáta szereti a napos, meleg helyet és igényli az intenzív öntözést, bár ugyan jól tűri a szárazságot is, de az öntözéssel nagyobb, szebb terméseket takaríthatunk be.

Az ültetés egy méteres sortávolságra és harminc centiméter tőtávolságra történjen, mivel helyigényes növény. Úgy ültessük a palántákat, hogy a föld felszín felett csak a két első levél legyen, a többi kerüljön a föld alá. Több métert is elérhet a futása,ezért növekedéskor nyugodtan tépjük fel az indákat, hogy ne tudjanak gyökeret ereszteni, így nagyobb gumókat érhetünk el.

A batáta betakarítása

batataAz édesburgonyát az őszi fagyok előtt kezdjük el betakarítani. Kicsit munkaigényes a betakarítása, mivel a föld alatt a tőtől, akár nyolcvan centiméter, de egy méter távolságra is találhatunk gumókat. A gumókat felszedés után kézzel megtisztítva mossuk meg és rakjuk száraz helyre, hogy lehetőség szerint ne érjenek egymáshoz, így a sebei könnyebben begyógyulnak. A helyiség, ahol tároljuk ne legyen húsz fokos hőmérsékletnél alacsonyabb, mert a gumó nem bírja el a hidegen történő tárolást, és gondoskodjunk megfelelő páratartalomról is.

A batáta betegségei

A batátának egyelőre még nincs ismert betegsége, ezért különösebb vegyszeres beavatkozást nem igényel, és más egyéb kémiai beavatkozást sem szükséges.
Kártevői lehetnek a rágcsálók, ami más egyéb gumós növényekkel szemben is előfordulhatnak, védekezés ellenük a megszokott módon történik.

A batáta felhasználása

batata2A batáta egy nagyon egészséges, nagy tápértékű növény, melynek felhasználása sokoldalúan történhet. Zöld leveleit konyhánkban használhatjuk salátaként, de alkalmazzák állatok takarmányozására is.

A gumó fogyasztását ajánlják cukorbetegeknek burgonyafogyasztás helyett, sokkal egészségesebb. Sokrétűen használhatjuk olyan módon, mint az egyéb burgonyafajtákat.

Hasonló cikkek
6 replies to this post
 1. hajtást is hozhat, tehát nem kerül sokba a szaporítás. Amikor ezek a hajtások gyökeret eresztettek, megtörténhet az édesburgonya vetése.
  E.Z NEM VETÉS.
  A batátának egyelőre még nincs ismert betegsége, ezért különösebb vegyszeres gyomirtást nem, de más egyéb kémiai beavatkozást sem igényel.
  A ROVARKÁRTEVŐK ÉS A GOMBABETEGSÉGEK ELLEN NEM GYOMíRTÁST VÉGZÜNK.i!!!
  Szakmaiatlan megfogalmazás!!! Nem is értem, miért egy laikus ír ilyen cikkeket.
  Ezért püénz nem szabadna kifizetni!!!!

 2. Nagyon szepen kozonjuk atajekoztatast mert en elvtettem 10 kg …ot. S nem szedtem fel semmit.a megrendelesnel elfelejtettek tajekotatot kuldeni vartam hogy hivnak azota is hivnK tehat csak a eladas erdekelte oket tehatigy jartam .megegyszer koszi a jotanacsot.Hegyvari Ferencne

 3. Kedves Hegyvari Ferenc!
  Én magam is termesztem az édesburgonyát,saját célra is,és eladásra is.Nagyon könnyű az eladót vádolni,amennyibe nem sikerül valami…!Az én véleményem viszont az,hogyha vette volna a fáradtságot,hogy utánnaolvasson kicsit annak,hogy hogyan kell édesburgonyát termeszteni,valószínüleg nagyobb sikerrel járt volna. Én is végigjártam az utat magam,nekem sem segített senki,az a személy sem aki eladta a palántát. Az internet tele van információkkal,el lehet sajátítani a tudást. És nem beszélve az időjárásrol,ami szintén lehet egy rossz termés okozója.

 4. Imádom a monitor mögül, arc nélkül ” majd én obab…om a frankót” embereket. Tele van velük az internet. Miért jó ez?
  Nem lenne jobb és sokkal emberibb, kulturáltabb ha segítőkészek és kedvesek lennének? Ezek szerint nem, mert ők így szocializálódtak. Remélem boldogság költözik utána sivár kis lelkükbe.

 5. Ez nem krumpli hogy vetni kell. Azért mert ön kedves Hegyvári Ferenc nem tájékozódik csak a hülyeséget tudja írni arról csakis ön tehet. A neten minden kérdésre megtalálja a választ csak rá kell keresni és nem mást hibáztatni a tudatlansága miatt. Én is termesztem és nagyon szeretjük már krumplit nem is eszünk.

Válasz