Home Biokert Érd el a lehető legtermészetesebb kertet!

Tetszett a cikk?

A minap a kezembe került Heike Boomgaarden – Barbel Oftring -Werner Ollig: Természetes kert című könyve, amelyet azon nyomban el is olvastam, és amelyet jelen írásommal meleg szeretettel ajánlok minden kertbarátnak, kertészkedőnek!

Sok hasonló, albumszerű könyv került már a kezembe, amelyek mind nagyon szép képekkel voltak teletűzdelve, ám érdemi információt annál kevesebbet tartalmazott, ezért mindig valamilyen hiányérzettel tettem le ezeket a könyveket. A Természetes kert c. könyv azonban teljesen más volt: ugyan érdemes csupán nézegetni is a szebbnél szebb képeket, de még jobb, ha el is olvassuk, hiszen nagyon sok érdemi információt tartalmaz, melyeket ha követni kezdünk a kertünk kialakítása során, valóban sok-sok lépéssel közelebb kerülünk a természethez közelálló kert kialakításához!

Ahogy a könyv alcíme is sugallja: 35 ötlet a természetbarát kertészkedéshez, 35 lépésen keresztül közelíthetünk ahhoz, hogy természetközeli kertben élhessünk. Ahogy a szerzők is kiemelik, nem muszáj minden lépést megvalósítanunk a könyvből, de próbáljunk meg egyet-egyet a magunkévá tenni, és máris szerves részei lehetünk a természetnek. A könyv következetesen, lépésről-lépésre, ám témakörökre bontva foglalkozik a talaj, a víz, a növények, a konyhakert, a díszkert, a különféle természetes anyagok, a kert kialakításának témáival.

Lássunk a könyv néhány javaslatát, hogy mi is természetközelibb kertet alakíthassunk ki!

  • A talaj, mely a növények alapvető közege, az egyik legmeghatározóbb elem a természetes kertben. Legyen minél nagyobb a talajélet, amit a nagyobb humusztartalommal, vagyis a rendszeres komposzt-utánpótlással érhetünk el. Számomra a legérdekesebb az a javaslat volt, hogy évente már 3 l / négyzetméter komposzt elegendő ahhoz, hogy a talajunk élő és tápanyagban gazdag legyen.
  • A szerzők szintén hangsúlyozzák a mulcsolást, ezt az egyre kevésbé csapadékos területeken nem is lehet eléggé hangsúlyozni: a lenyírt fű, a növényi maradékok, a lehullott levelek, mind jó szolgálatot tesznek erre a célra.
  • A természetes kert mind teljesebbé tétele érdekében ne hagyjuk ki a vizet sem a kertünkből: alakítsunk ki kerti tavat, melyben csodálatos vízi világokat hozhatunk létre, és kertünk mikroklímáját is megváltoztathatjuk!
  • Ahol lehet, fogjuk meg a lehulló csapadékot, gyűjtsük be az esővizet: a legtöbb kertben sok tetőfelület áll a rendelkezésünkre, az értékes, lágy vizet semmiképpen ne engedjük le a csatornába!
  • Hasznos tanácsokat kaphatunk az öntözésről, hogy a leggazdaságosabb, hogy a legjobb a növényeknek.
  • Számos tippet kaphatunk a természetes kertben alkalmazható anyagokról, melyeket kerti épületekhez, utak kialakításához használhatunk fel, és amelyek szerves részévé válnak egy természetes kertnek.
  • Sok szó esik a könyvben a növények egészségéről, amely az emberek egészségét biztosítja, nem mindegy tehát mivel, hogyan nyúlunk hozzájuk. Hangsúlyozzák a tájfajták alkalmazását, a növények erősítésének fontosságát, a manapság elterjedt vegyszeres kártevőirtás helyett. Támaszkodjunk a rovarokra, vonzzuk be a rovarokat a kertünkbe! Hogy hogyan, ez is kiderül a könyvből!
  • Fedezzük fel a régi tájfajtákat, telepítsük azokat a kertünkbe, alkalmazzunk vegyes kultúrákat, vetésforgót!
  • Foglalkozik a könyv a gyümölcsökkel, bogyósokkal, a konyhakerti növényekkel, és azzal is, hogyan legyen a kertünk többgenerációs vagy gyermekbarát kert.
  • Nem maradhat ki az erkély- vagy balkonkertészkedés sem, bőven kaphatunk ebben a témában is tanácsokat.

Számomra külön öröm volt, hogy a könyvben konkrét fajtákat hoznak példának a szerzők, amelyeket a magyar lektorok magyar fajtákkal egészítettek ki, tehát a könyv teljesen adaptált a magyar viszonyokra!!!

Ajánlom tehát minden kertbarátnak olvasgatásra és elsajátításra, ajándéknak is kiváló lehet számukra.

Legyen minél több természetes kert Magyarországon!!!

Ha elolvastátok, kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is a könyvről, írjátok meg nekem hozzászólásban!

 

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...