Home Szobanövény Így készíts floráriumot: üvegbe zárt élet a palackkertben

Tetszett a cikk?

Télen a legtöbb kertész tenyere viszket a sok tétlenségtől, alig várjuk az időjárás jobbra fordulását, hogy belevethessük magunkat a kerti munkálatokba. Viszont télen sem kell tétlenkednünk és növények nélkül élnünk: megpróbálkozhatunk egy mesebeli florárium, palackkert beültetésével! Igazán izgalmas lesz a végeredmény!

Az utóbbi években igen divatossá vált (újra) a palackkertek, floráriumok világa, ami nem véletlen. Ezek a kedves, nyugodt harmóniát sugárzó kompozíciók elegánssá teszik otthonainkat, és modernséget kölcsönöznek a lakásunknak. Ugyan a floráriumok készítése viszonylag régi időkre nyúlik vissza, ám a ma készített palackkertek már teljesen mások, mint 50-100 évvel ezelőtti elődeik voltak.

Van néhány alapelv, amit szem előtt kell tartanunk, ha palackkertet szeretnénk beültetni. Figyelembe kell vennünk, hogy olyan növényeket ültessünk az üvegbe, amelyek kedvelik azt a klímát, vagyis nyitott terráriumokban részesítsük előnyben a szárazságtűrőket, például a kaktuszokat és a pozsgásokat. Az üvegedény bármilyen lehet, a párás környezetet kedvelő növényeknek fontos, hogy zárható legyen, míg a szárazságtűrőknél ez nem szempont. Hasas palackokat viszonylag olcsón beszerezhetünk régiségkereskedésekben, bolhapiacokon vagy a kertészetekben.

Ezekre lesz szükséged

A palackkerthez először is be kell szerezned néhány alapanyagot, ezek egyike a hasas üveg, amiről már beszéltünk. Jó, ha rendelkezésedre áll aprószemű kavics, virágföld vagy kaktuszföld, moha (akár a kertedből is szedheted), kagylók, ásványok, kövek, növények.

Milyen növényeket válassz a floráriumba?

A palackba az alábbi növények ültetése a legoptimálisabb (vagyis ezek bírni fogják a palack biztosította klímát):

  • a szobai levéldísznövények közül a vitorlavirág (Spathiphyllum), a tarkalevél (Caladium), hálóslevél (Fittonia), vénuszfodorka (Adiantum spp), pletykafélék, fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), aprólevelű üvegcsalán (Pilea microphylla),
  • broméliák közül: szakállbromélia (Tillandsia)
  • a pozsgások szinte mindegyike alkalmas a palacckertbe való beültetésre, például a Crassula mucosa, Echeveria agavoides, Haworthia attenuata
  • a kaktuszok is kiválóan alkalmasak a floráriumba való telepítésre, ekkor alkalmazzunk kaktuszföldet, kavicsokat.

A palackkert beültetése

Első lépésként szórjunk vastagon (4-5 cm) kavicsot a palack aljába, mely majd elvezeti a vizet a növényeink gyökerétől. Ezután öntsünk bele a beültetendő növényeknek megfelelő virágföldet, a palack egyharmadáig. Helyezzük el a növényeket, ugyanúgy, ahogyan cserépbe is beültetnénk azokat. Arra ügyeljünk, hogy a növények elrendezése esztétikus legyen: például egy magasabb növény középre, körben az alacsonyabbak, vagy ha csak két oldalról látjuk majd, akkor a magasabb növényeket ültessük hátra, míg az alacsonyabbakat előre. A növények közé kerülhet moha vagy kavics, hogy a köztük lévő hézagokat kitöltsük. Nagyon fontos, hogy csak ritkán öntözzük, hiszen az üveg faláról sok víz, pára visszajut a növényekhez. Mivel a víz állandó körforgásban van az üvegben, ezért az is előfordulhat, hogy szinte soha nem kell pótolnunk a nedvességet. (Természetesen ez csak a zárt floráriumokra vonatkozik). A palackkertünket állítsuk világos helyre, de ahol nem éri közvetlen nap, mert ez az üvegben megégetheti a növényeink levelét.

A palackkert nem igényel sok gondoskodást, ha fertőtlenített üvegbe ültettük a növényeket, akkor nem jellemző a kártevők vagy a gombák elszaporodása. Ha véletlenül bekoszolódik az üveg belül, akkor azt egy kanálra csavart textil segítségével könnyedén letörölhetjük. A növényeket tápoldatozni elegendő évente egyszer, akkor is csak nagyon kis mennyiségű tápoldattal. Ha úgy látjuk, hogy túl sok eleinte a nedvesség az üvegben, akkor vegyük le pár napra a tetejét, míg eltávozik a felesleg. Ha nem szeretnénk, hogy a növények túl nagyra nőjenek, akkor csípjük vissza a hajtásvégeiket, így inkább oldalra terjeszkednek majd.

EGY KIS ÉRDEKESSÉG

Angliában él David Latimer, aki 1972-ben készítette el a saját palackkertjét, amelyhez azóta sem nyúlt hozzá, és még mindig gyönyörűen zöldellő, burjánzó a mini kertje. Ő zárt palackban tartja a növényeket, és 49 éve egyáltalán nem locsolja! Az üvegben egy fajta pletyka burjánzik.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...