Home Biokert Kertünk hasznos állatai

Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy természetes kertünkben megfelelő legyen az egyensúly növények és állatok között, törekednünk kell arra, hogy semmilyen kémiai rovarirtó szer ne kerüljön felhasználásra, hiszen a rovarirtó szerek a kártevőkkel együtt a hasznos rovarokat is elpusztítják. A hasznos állatok akkor jelennek meg kertünkben, ha először hagyjuk a kártevők jelenlétét megtelepedni, majd pár nap múlva tapasztalhatjuk, hogy a fertőzött területeken megjelennek a hasznos rovarok, madarak is. A kártevőkkel szemben egy bio- vagy természetes kertben elnézőbbnek kell lennünk, hiszen például a levéltetvek kisszámú megjelenése még elfogadható, mivel a katicabogaraknak biztosítják a táplálékot. Segítőtársaink az állatvilágból helyettünk végzik a munkát, melyet szívesen megtesznek, ha elegendő táplálékot, búvóhelyet és szaporodási lehetőséget biztosítunk számukra. Hagyjuk tehát, hogy a természet végezze az örök körforgást, hiszen minden úgy van elrendezve a természetben, hogy az embernek minél kevesebbet kelljen beavatkozni.

Madarak a kertben

Egyik legfontosabb segítőtársaink a kert biológiai egyensúlyának megőrzésében a madarak. Ezek elpusztítják a bagolylepke, a sodrómolyok hernyóit, a káros lepkéket. Ha madárodút készítünk számukra, azzal odacsalogathatjuk az odúlakó énekesmadarakat, a különféle cinegéket, a rozsdafarkút és a légykapó-féléket. Kitűnő szúnyogvadászok a törpedenevérek, melyeknek kapható készen is, de házilag is készíthetünk speciális kis odúkat, melyekkel a kertünkbe csalogathatjuk őket. Lehetőleg a madárodúk szemmagasságban legyenek kihelyezve, így ősszel nem okoz gondok az odúk tisztítása. Arra is figyeljünk, hogy az odúk biztonságban legyenek, a macskáktól és a madarak biztonságosan, szabadon tudjanak ki-be repülni. A zöldséges kertben élő apró állatkák kitűnő lehetőséget kínálnak egy cinkecsalád számára a napi élelem beszerzésére.

Építsünk otthont a hasznos rovaroknak!

Esőtől védett helyen magunk is el tudjuk készíteni és télen sem igényel védelmet a rovaroknak készített szállás. Miután elkészítettük már más teendőnk nincs vele, mivel a rovarok maguk végzik el a takarítást. Öt-hat évenként, azonban érdemes kicserélni a fészkelő helyeket, melyet tavasszal végezzünk, mikor a rovarok már kirepültek.

Hasznos bogarak és társaik

Sok olyan hasznos rovar van, amit nem ismerünk úgy, mint a katicabogarat, melynek éhes lárvája egész élete során akár nyolcszáz levéltetvet is képes elfogyasztani. A zöldszínű fátyolkák, hosszúkás, sárgásbarna lárváik a kis rovarokat, különösen a levéltetveket kedvelik. Lárváik igazi ragadozók, egy fátyolka akár háromszáz levéltetvet is képes elfogyasztani három hét alatt.

A fürkészdarazsak a petéiket közvetlenül a kártevők lárváiba rakják, melyeket a kikelő lárvák belülről falnak fel. A pókok családjába tartozó rejtőzködő atkák a takácsatkákat és a tojásaikat támadják meg, valamint egyéb kis rovaroknak szívják ki életnedveiket. A darázs színű zengőlegyek, melyeket gyakran össze lehet téveszteni a darazsakkal, meztelen csiga- szerű lárvái a levelek között mászva kutatnak levéltetvek után. Rovarirtó szerekre igen érzékenyek ezért gyakran esnek áldozatul a permetezésnek.

Nagy szerepet töltenek be a kertben a futrinkafélék, mivel minden példány akár négyszáz hernyót és apró csigát fogyaszt el évente, ugyanúgy, mint a dögbogárfélék és a szúfarkas félék. A poloskák kedvence a pajzstetű és egyéb kártevő.

 

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...