Kezdő kertészeknek az ilyen zöldségfélék termesztése kiválóan ajánlott, mivel ezek a növények nem igényelnek különleges törődést, de ugyanakkor kiemelkedő értéket képviselnek és sok évig teremnek. Több fajuknak számos előnye, hogy szépen virító virágai és termései vannak, vagy óriási a levéltömegük, melyek akár díszítői is lehetnek zöldséges kertünknek.
Talaj és fekvésterület igény
Az évelő növényeink a napos és védett fekvésű helyeket szeretik, ezért lehetőség szerint kerüljük a fagyos zegzugos helyeket, mivel a szél, a hideg, károsítja a kikelő hajtásokat. A szeles fekvési terület kiszárítja a porzós példányokat, ami megakadályozza, hogy a tápanyag eljusson a földalatti szárrészre is.
A spárga hosszú élettartama
A spárga nem bőtermő növény, ha túl sok hajtást vágunk le, akkor következő évben sokkal kevesebb hajtás fog fejlődni.
Főzési ötletek
A spárgasípok kevés vízbe állítva körülbelül egy hétig tárolhatók a hűtőben, azonban a vizet naponta cserélni kell. A spárgát sós vízben hat-hét percig főzzük. Másik megoldás, hogy kevés olajban, serpenyőben gyakran megforgatva pár percig sütjük.
Látványos dísznövény: az articsóka
Nem is gondolnánk, hogy a zöldséges kertünk egyik dísze az articsóka, melyet akár virágszegélynek is ültethetünk. A görögök és rómaiak révén került hazánkba. Az óriási nagyra nőtt növény ehető része a – kifejlett virágzat alapi része – mely egy kis területi rész. Fejletlen virágait egész évben fogyaszthatjuk.
Amennyiben csak egy nagy virágzatot szeretnénk fejleszteni, akkor a virágtengelyről szedjük le az összese oldalhajtást.
Tárolása hasonlóképpen történik, mint a spárgánál, ha nem szándékozunk rögtön felhasználni, a vízben tároláskor adjunk hozzá citromlevet.
A ritkán termesztett csicsóka
Ez a növény egy igazán jóízű zöldségféle, mégis kevesen fogyasztják, mivel szénhidráttartalma nem bomlik le teljesen, így szeleket gerjeszt a bélrendszerben. Még szegényes talajon is gazdagon terem és nagyon kevés gondozással beéri. Gumói jól tárolható, egészen tavaszig eltartható. Sütésre, főzésre, egyes szószok, édességek ízesítésére is kiválóan alkalmas.
A csicsóka magasra növő zöldségfajta, tetejét sárga virágok díszítik. Erős ágrendszere miatt még szélfogónak is alkalmazni szokták.
Mivel gumói télállóak, nem jelent gondot az sem ha télire véletlenül a földbe marad, tavasszal kihajt. De ha új ágyást akarunk a helyére, gondoskodjunk, hogy teljesen távolítsuk el a földből.
Tetszés szerint szedhetjük a gumókat, csak akkor szedjük, amikor szükségünk van rá, mert nem tárolható hosszú ideig.
A veteményeskertbe száműzött rebarbara
Nyár derekára fejlődnek ki a levélnyelek miután megerősödnek és megzöldülnek. Egyszerre csak a levélnyelek felét szabad felhasználni, amikor a levelek már teljesen kifejlődnek. A levélnyeleket inkább csavarással, mint vágással távolítsuk el a növényről. A rebarbaráról nem árt tudnunk, hogy csak a levélnyele fogyasztható, hiszen a növény többi részében felhalmozódik az oxálsav, amiből nagy mennyiségben fogyasztva, mérgezést okoz.
Tőosztással vagy az idősebb növények mellett fejlődő sarjakkal szaporítható kora tavasszal, márciusban.
A rebarbara jól fagyasztható zöldség, kiváló püréket, gyümölcslepényeket készíthetünk belőle.
Kedves Tanácsadó!
Kezdő kiskertes vagyok. A csicsókával kapcsolatban az alábbi ellentmondásos állításokat találtam a blogjában. Kérem feloldani számomra! “Gumói jól tárolható, egészen tavaszig eltartható.”
“Tetszés szerint szedhetjük a gumókat, csak akkor szedjük, amikor szükségünk van rá, mert nem tárolható hosszú ideig.”
Tisztelettel:
Kedves Katalin!
Köszönjük az észrevételt, valóban van egy ellentmondás a cikkben, igyekszem kifejteni. A második állítás, miszerint akkor szedjük, amikor szükségünk van rá, valóban igaz, hiszen a csicsóka átteleltethető a talajban, ha erre van lehetőségünk, akkor gumóit jobb, ha a földben hagyjuk, és csak felhasználás előtt szedünk fel annyit, amennyi szükséges.
Ám ha a burgonyához hasonlóan tárolni szeretnénk, akkor ez is megoldható, tavaszig eltartható, csak tudni kell róla, hogy a burgonyához képest nagyobb veszteségünk lesz ebben az esetben, akár 10%-os tárolási veszteséggel is számolnunk kell. Ennek az az oka, hogy a csicsókának vékonyabb a héja és nagy a köldöksebe, ezért hamarabb romlik. Ha tárolni szeretnénk, akkor azt mindenképpen vékony rétegben tegyük, rendszeresen ellenőrizve a gumók állapotát.
Remélem, fel tudtam oldani a cikkben lévő ellentmondást!
Ha további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!
Kívánom, hogy lelje örömét a kertészkedésben!
Üdvözlettel:
Anna