A molyhos madárhúr gondozása, szaporítása, betegségei

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) a szegfűfélék családjába tartozó évelő, alacsony magasságú, terülő, párnát alkotó örökzöld dísznövény. Őshazája Spanyolország, A Pireneusok, az Alpok vidéke és az Atlasz-hegység.

Viszonylag gyorsan terjed, ezért kiváló talajtakaró növény. Felépítését tekintve lágyszárú, kisméretű hegyes levelekkel, amelyeket apró levélszőrök borítanak, innen kapta a nevét is, és ez adja leveleinek ezüstös színét is. Május közepétől gazdagon virágzik, virágaik hosszú virágszáron, a növény fölött viszonylag magasan nyílnak, sziromleveleik hófehérek, sárga virágközéppel. Kecses virágai nagy felületen szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Sziklakertekben is gyakori növény. Magassága kb. 15-30 cm.

A molyhos madárhúr gondozása

A molyhos madárhúr – mint a sziklakerti növények általában – igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, és különös törődést nem igényel. Kedveli a napos helyeket, ültessük jó vízelvezetésű talajba, amely lehet akár sovány talaj is. Öntözni nem szükséges, megelégszik a hullott csapadék mennyiségével.

A molyhos madárhúr szaporítása

A molyhos madárhúr legegyszerűbben tőosztással szaporítható, földre terülő, legyökeresedő szárainak köszönhetően az anyanövénytől távolabb is felbukkan, ezeket egy éles ásóval könnyedén leválaszthatjuk a növényről. Magvetéssel is szaporítható.

A molyhos madárhúr betegségei, kártevői

Betegségek jellemzően nem támadják meg, és kártevői sincsenek, ám számoljunk vele, hogy viszonylag rövid élettartammal bír.

A pangó vizet nem kedveli, mert ebben a gyökerei könnyen rothadásnak indulnak, ezért is fontos számára a jó vízelvezetésű talaj.

Total
26
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Tavasz a kertekben 2020 tavaszán, a koronavírus világjárvány idején

Következő cikk
rózsa

A rózsa gondozása, ültetése, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek