Cikkeinkben írtunk már a kajszibarackok termesztéséről, fajtáiról, felhasználásáról, azonban nem kerülhetjük el azoknak a fontos tulajdonságoknak megismerését sem, amelyek hozzásegítenek bennünket a sikeres gyümölcsszüreteléshez. Tudott dolog, hogy nem elég a fát elültetni és várni, hogy majd a természet elvégzi helyettünk a feladatokat, amelyek ránk várnak, amelyeket nekünk kell megismerni, és a gyakorlatban alkalmazni.
Ezekhez a tevékenységekhez elkerülhetetlen a növényfajták, és azok betegségeinek ismerete, hogy munkánk eredményes és áldásos legyen.
A kajszibarack betegségei
Kajszihimlő: legsúlyosabb vírusos betegsége, ilyenkor sárgás gyűrűk jelennek meg a levélen, gyümölcsön, csonthéjon.
Sárgulás és levélsodródás: a levél kanalas, kicsi lesz, leáll a fa növekedése, majd a fa pusztulása következik be.
A kajszi apiognomóniás betegségei a levélbetegségek közül az egyik legjelentősebb betegség. Nagy sárga foltok jelennek meg a levélen, majd levélhullás következtében a lehullott levelek tovább viszik a fertőzést.
Amikor lyukacsos lilás piros, párásodó foltok jelennek meg a levélen, akkor sztigminás betegsége van a növénynek. Ez a betegség a leveleket és a gyümölcsöt támadja.
A kajszi védelme: csak olyan oltványokat szabad telepíteni, amelyek vírus, agrobaktérium és fitoplazmamentes. Telepítés előtt szükséges felmérni a talajlakó kártevőket, ha szükséges fertőtlenítsük a talajt.
Rügyfakadás előtt a kajszit megmenthetjük a gutaütéstől, ha réztartalmú szerrel permetezzük. Az elpusztult ágakat el kell távolítani a sebeket le kell kezelni. Nyugalmi időszakban nem szüksége a pajzstetvek elleni védekezés, ilyenkor ritka az előfordulásuk.
Nagyon fontos a monília elleni védekezés, melyet fehérbimbós állapotban iprodidon, vagy kaptán hatóanyagú szerrel tehetünk meg.
Gyümölcsritkítás: erős kötődés esetén a gyümölcsök több mint felét el kell távolítani, ahhoz, hogy a termés megfelelő nagyságú és mennyiségű legyen. Ugyanis a gyümölcsfa, ha túlterhelt, ugyan sokkal több, de silányabb termést érlel. Törekedjünk a vegyszermentes gyümölcsritkításra, ezért célszerű a ritkítást kézzel elvégezni. Ez a legtökéletesebb gyümölcsritkítási módszer.
Ültetvény pótlása: sok fa elpusztul a telepítés utáni néhány évben, melyet igyekezzünk minél hamarabb pótolni. Ezeket a pótlásokat célszerű ősszel elvégezni, mert a tavasszal ültetett oltványok könnyen kiszáradnak.
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás
A kajszi érése nem egyöntetű, gyümölcse már a fán beérik, kismértékben utóérési képességgel rendelkezik. A fa termését általában nem egy menetben, sokszor két- három alkalommal szüreteljük, melyet három naponként ismétlünk.
Az érést nagymértékben befolyásolja a nyári hőmérséklet, mivel nagy melegben az érés felgyorsulhat. A kajszi barackot más-más érettségi állapotban kell szedni, melyet meghatároz, hogy milyen célra lesz a felhasználás. Érési fokozatban két szélsőértékről beszélhetünk, amikor még hatvan százalékos az érés akkor szedésre még éretlen, mivel nem képes a barack utóérésre. Akkor száz százalékos az érettség, ha a gyümölcs puhává válik.
Távoli exportálásra csak a hatvan, hetven százalékos érettségi fokozatban betakarított barack felel meg, ilyenkor még a hús kemény.
Befőzésre nyolcvan, nyolcvanöt százalékban érett kajszi az alkalmas. Friss fogyasztásra, lekvárok, ivólevek készítésére a teljesen érett puha gyümölcsöket használjuk.