som

A húsos som és a házi berkenye jellemzői és gondozásuk

Egész Európában, így a Kárpát–medencében is elterjedt a húsos som (Cornus mas), mely háromtól hét méter magasságig növő cserje.  Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában, Ausztriában és Szlovákiában is termesztik. Régi őshonos növényünk, melyet igazolnak a régi család- és helységnevek: Somló, Som, Somos. Cserjésekben, laza talajú erdőkben él, az árnyékos helyet nem kedveli, ott nem is terem, a napos terület a kedvező számára. Jó körülmények között hosszú életű, de lassan növekszik.

A húsos som jellemzése

somMárcius környékén, ha a Bükk-hegységbe látogatunk, a hegyek oldalán sárga színű területekre lehetünk figyelmesek, ahol sárgállik a húsos som.

Virágai sárga színűek, ernyőszerű csoportokban nyílnak, még lombfakadás előtt február-március környékén. Sok nektárt és pollent tartalmaznak a virágok, így az első mézelő növények egyike.

Termése tojásdad alakú, piros csonthéjas. Érés ideje augusztus-szeptember, éretten szépen díszítő, igen kellemes ízű gyümölcs. Nyersen akkor a legfinomabb és ízletesebb, amikor már túl éretté válik. Gyümölcseinél nagy szín- és formagazdagságot fedezhetünk fel, lehet sárga fehér, csíkos, ovális, kerek.

Bárhova telepíthető, fája igénytelen, tősarjról szaporítható, és jól tűri a téli hidegeket is.

Gyakran láthatjuk együtt a vadkörtével, mivel az is sokfelé előfordul és rendszerint egy időben virágoznak.

A húsos som korábban gyakran előfordult házi kertekben, sajnos mára már háttérbe szorult. Készíthető belőle dzsem, kompót, szörp, bor, de pálinka is.

Ősi gyümölcsünk a házi berkenye

berkenyeSajnos lassan feledésbe merül ez a fajta ősi gyümölcsünk is. Ültethetjük nagyobb pihenőkertbe, mert szép koronája, mely elérheti a tíz-tizenöt métert is, jó árnyékot és kellemes pihenést ad. Sátorozó fürt virágai májusban nyílnak, levelei őszre vörös lombszínt váltanak. Két-három centiméter átmérőjű almácskái szeptemberben érnek.

A házi berkenye (Sorbus domestica) esetében igaz az a mondás, hogy fát unokáinak ülteti az ember, mivel az elültetett  csemete húsz év múlva hoz termést. Hosszú életű fa, a dunántúli szőlőhegyeken több száz éves példányai is megtalálhatók.

Szereti a napos helyet, fiatal korban rendszeres öntözést igényel. Kesernyés íze miatt nyersen nem fogyasztjuk, azonban kiváló lekvár, befőtt és ízletes pálinka készíthető belőle. Pektinben és C-vitaminban gazdag növény.

berkenye
Sorbus domestica

Total
16
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kora tavasz kertjeinkben, régi fajták a gyümölcsösben

Következő cikk
ékszerorchidea

A szép levélzetű bársonylevél-orchidea (Ludisia discolor) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek