minimális idő a kertben

Kevesebb idő a kertre – mégis szép?

A legtöbb ember időhiányban szenved manapság, ezért mi megmutatjuk, hogyan lehet minimális időráfordítással gyönyörű kertet kialakítani, vagyis milyen növényeket ültessünk, hogy a kertünk kevés gondozással is szép legyen?

A minimális gondozást igénylő kert kialakítása

Az ismert idézet szerint „A kert az utolsó luxus, mert éppen azt igényli, ami a társadalmunkban a legértékesebbé vált: időt, gondoskodást és teret.” (Dieter Kienast), vagyis az általános elterjedt tévhit szerint a kert egy időt rabló tevékenység, ahol állandóan a női karóránkat figyeljük, és folytonos rohanásban végezzük el a kötelező teendőket, aminek végén megállapítjuk, hogy még mennyi mindent el kellene végeznünk, ám időnk nincs rá.

Nem kell ennek azonban így lennie. Kialakíthatunk olyan kertet, amely minimális időráfordítással is csodaszép lehet, és élvezhetjük is kertünket, nem szükséges állandó munkának és feladatnak éreznünk azt.

Az első és legfontosabb lépés, mint minden kert esetében, az a megfelelő tervezés. E nélkül ne induljunk el növényeket vásárolni, mert a végeredmény biztosan nem az lesz, amit szeretnénk. Ehhez viszont nem árt néhány alapelvvel tisztában lennünk:

  • minden kertben vannak füves területek, amelyek sok munkát igényelnek tavasztól őszig, hiszen a füvet rendszeres időközönként nyírni kell, ha pedig pázsitot szeretnénk, annak gondozása még bonyolultabb (tápanyag-utánpótlás, gyomosodás megakadályozása, stb.).
  • egy szabályos alakú füves területet sokkal egyszerűbb karbantartani, mint azt, amelyik amorf. Ezért ha mindenképpen szeretnél füves területet a kertedben, gondoskodj róla, hogy szabályos formájú legyen!
  • fű helyett kialakíthatsz kerti tavat, de boríthatod a területet kavicsokkal, fenyőkéreggel, különféle évelőkkel, amelyek nem igényelnek sok gondoskodást.
  • a gyomosodás megakadályozására jó szolgálatot tesznek a geotextíliák, bármivel is borítos kerted talaját, érdemes alá geotextíliát lefektetni.

Válassz olyan növényeket, amelyek egyrészt nem igényelnek sok gondoskodást, másrészt idővel teljesen befedik a talajt, amely így nem gyomosodik. Ilyenek a talajtakaró növények, melyek közül többfélét találunk örökzöldben is, így télen-nyáron díszítenek. Ugyancsak kevés gondoskodást igényelnek a különféle cserjefélék, amelyek szintén csak az első években igényelnek némi gyommentesítést, később kellően beárnyékolják a talajt és elnyomják a gazokat. Lombhullatók helyett – melyek ősszel sok feladatot rónak rád – válassz sok örökzöldet! Ezek között vannak alacsonyra növő fajták (mint például a levendula vagy a kecskerágó) és magasra növők (mint például a fenyőfélék, a közönséges magyal vagy a babérmeggy).

A füves területek gondozása mellett a locsolás a másik leginkább időt rabló munka, amelyet minél csapadékmentesebb a nyár, annál több idődet veszi el. Hogy tudunk örülni nyáron egy nagy mennyiségű zivatarnak, hiszen két-három napra is megoldja a locsolás-kérdést! A locsolás minimalizására érdemes szárazságtűrő növényeket ültetni a kertbe, természetesen ezeket is meg kell időnként locsolni, ha szárazabbak a hónapok. Jó hír viszont, hogy a locsolást lehet automatizálni, öntözőberendezések telepítésével. Ugyan ez egy egyszeri nagyobb beruházás, de mindenképpen megéri! Gondolj bele, mennyi időt spórolsz majd meg vele az elkövetkező években, így nem kell folyamatosan a férfi karórára meredni, élvezheted a kerted szépségét és a nyugalmat, amit áraszt!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
téltemető

A kora tavasz hírnökei: a téltemető és az illatos ibolya

Következő cikk
zsálya

Egészségünk fűszere, és a mediterrán kertek dísznövénye: a zsálya (Salvia)

Kapcsolódó cikkek