Éppen ezért is töltött el örömmel, amikor az idén Erdélyben jártunk és a vendéglátónk kisfia, aki barátságot kötött két kislány unokámmal, „megkínálta” őket olyan növénnyel, aminek virága édes volt, mint a gyermekek barátsága.
Az ehető virágokról általában
Egészségre ártalmatlan, ehető virágok
Kamillavirág: nagyon régről ismert és fogyasztott virág a kamilla, legismertebb felhasználási formája a kamillatea. Kiváló gyulladáscsökkentő hatása mellett dekorációnak is alkalmas süteményekhez.
Ibolya: nagyon elegáns, szép dekorációja lehet egy fehér torta, vagy világos sütemény tetején. Használható salátákhoz, desszertek díszítéséhez is.
Akácvirág: az utóbbi évek egyik népszerűvé vált szörp készítés alapanyaga, melynek egészségre jótékony hatását egyre többen felismernek és használnak. A begyűjtéskor kell figyelni, hogy tiszta forrásból származó virágot szedjünk.
Szegfű: kevesen ismerik és használják, pedig fűszeres ízének köszönhetően, alkalmas sós és édes ételek dekorációjaként, sütemények díszeként.
Hársfavirág: teaként terjedt el felhasználása, hiszen meghűléses betegségek, köhögés csillapító és görcsoldó hatása miatt igen népszerű gyógytea. A tea mellett szörpöt készíthetünk belőle, és díszei lehetnek egyes ételkészítményeknek is.
Búzavirág: egyik legkedvesebb virág, ami az utóbbi évtizedekben eltűnt a természetből a vegyszeres gazdálkodásnak köszönhetően. Szirmainak fűszeres íze és saláták kiegészítője valamint ételszínezésre alkalmas virág.
Koriander virága: frissen használva, szárítás és főzés nélkül ajánlott felhasználni úgy fejti ki gyógyító és egészségre hasznos hatását. Salátákhoz adva használjuk.
Rózsa: szirmai nyersen is fogyaszthatók, de készíthetünk belőle, szörpöt, lekvárt. Intenzív aromája desszertekben is jól érvényesül. A rózsa szirmai a kozmetikai ipar egyik fontos alapanyaga.
Levendula: napjaink egyik legnépszerűbb növénye, aminek virágai intenzív ízesítést adnak, saláták, húsok, süteményekhez használva. Teaként is használható.
Lilaakác: zamatos, illatos szép virágai saláták, italok díszítőeleme.
Kerti sarkantyú: minden része ehető, nyersen, antibiotikus hatása ma már közismert.
Árvácska: enyhén mentolos, zöld ízű, salátákhoz, koktélokhoz használhatjuk.
Kedves Anna!
Tudomásom szerint az akácok közül egyedül a fehér akác virága ehető, a lila akác mérgező.
Üdvözlettel: Zita
Kedves Zita!
Valóban, a lilaakác virágáról ellentmondásosak a vélemények, egy biztos, hogy a termése mérgező. A virágját többen használják, ám én is óvatosan bánnék a felhasználásával, hiszen nem egyértelmű, a kipróbálástól pedig mindenkit óva intenék.
Üdvözlettel:
Anna
Most csináltam lila akácvirágból szörpöt 4 litert akkor ez mérgező?? Ki kell önteni?? Köszönöm a választ.