Home Díszkert A mandulafa (Prunus dulcis) ültetése és gondozása

mandula
Tetszett a cikk?

Egyik legrégebbi és talán legismertebb termés a mandulafa termése, a világ összes olajos magvai között. A történelmi idők előtt már észrevették, hogy néhány szárazságtűrő mandula cserje magja ehető. A mandulafa őshazája Nyugat és Kelet-Ázsia területei.  Janus Pannonius a tizenötödik században verset írt egy Pannóniában nőtt mandulafáról. Dísznövényként ültetették a reneszánsz idején a mandulafát, ugyanis az akkori alfajok termései nem értek be hazánk éghajlatán. A levendulának volt  kísérő növénye  a Tihanyi-félszigeten. Néhány idős fa még napjainkban is megtalálható a tihanyi ó-levendulásban.

Magyarországon a tizenkilencedik század végén kezdődött a mandula termesztése. Mint gyümölcsöt kezdték termeszteni, melyek termései már be is értek. A harmincas negyvenes években a második nagy telepítési hullám idején, már a magyar fajtákat telepítését ajánlották. Európában a vastagabb héjú fajtákat telepítik szélesebb körben, míg az USA déli területein a vékonyabb héjú könnyen törhető fajták termesztése az elterjedtebb.

A védett déli domboldalak kissé emelkedettebb területei a legalkalmasabbak a termőhely kiválasztásához, mint Baranya, a Balaton-felvidék, Mátraalja, Buda környéke.

A mandula felhasználása igen széleskörű, használja az édesipar, a kozmetikai ipar és a faipar is.

A mandula igényei, termesztése

mandulaA mandula egy melegigényes növény, oda érdemes ültetni, ahol a nemes szőlőfajták is beérnek.  A legkorábban virágzó növényünk, amit a tavaszi fagyok könnyen károsíthatnak éppen ezért a termése rendszertelen. Igényes a fényre, melyből adódik, hogy a telepítésre kiválasztott terület déli fekvésű legyen, ahol szinte egész nap éri napfény. A közepesen meszes talaj a legmegfelelőbb számára, a talaj legyen laza mivel gyökere levegő igényes. A mandula vízigénye közepes, gyakori öntözést csak a telepítéskor igényel. Bokros megjelenésű a napos, száraz lejtőkön, míg optimális körülmények között akár hat-nyolc méter hosszú,  erős törzsű fává fejlődik.

A mandula kiskerti termesztése

Nem egyszerű a mandula kiskerti termesztése igénytelensége miatt. Kevésbé ajánlott gondozott kerti körülmények közé. Ugyanis a gombabetegségekre érzékennyé válik, ha olyan helyen van, ahol párás, öntözött a terület. Telepítés után csak az ötödik évtől fordul termőre a növény. A termésképződést megfelelő metszéssel tudjuk segíteni.

A mandulát károsíthatják kártevők, fő kártevői a levéltetű, a kéregmoly és a pajzstetű. Legfőbb betegsége a monília, de más gombabetegségek is okozhatnak kárt a növényben. Minden kártevővel szemben leghatékonyabban a megelőzéssel védekezhetünk, de ha már meg van a baj, természetesen meg kell tenni a védekezést.

A mandula legtöbb fajtájának szüretelése szeptemberben történik, amikor a burok felreped, a termés akkor megfelelően beérett. A beérett termés a földre hullik, de ha felkészülünk a szüretre és a hullás előtt ponyvát terítünk, megkönnyítjük a szedést. Szedés után a maghéjat feltétlenül távolítsuk el a termésről és a fertőzések elkerülése érdekében,  a fa alatt sem hagyjunk termés maradványokat.

A mandula ültetése

Ne használjunk az ültetéshez magról kelt csemetét, inkább vásároljunk mandulaalanyra szemzett, nemes fajtájú oltványt. Ezeket a fácskákat alakító metszésben kell részesíteni négy éven keresztül, így alakul ki a laza kissé szabálytalan korona. Ezután már csak ritkító metszés lesz szükséges.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...