Home Díszkert A molyhos madárhúr gondozása, szaporítása, betegségei

Tetszett a cikk?

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) a szegfűfélék családjába tartozó évelő, alacsony magasságú, terülő, párnát alkotó örökzöld dísznövény. Őshazája Spanyolország, A Pireneusok, az Alpok vidéke és az Atlasz-hegység.

Viszonylag gyorsan terjed, ezért kiváló talajtakaró növény. Felépítését tekintve lágyszárú, kisméretű hegyes levelekkel, amelyeket apró levélszőrök borítanak, innen kapta a nevét is, és ez adja leveleinek ezüstös színét is. Május közepétől gazdagon virágzik, virágaik hosszú virágszáron, a növény fölött viszonylag magasan nyílnak, sziromleveleik hófehérek, sárga virágközéppel. Kecses virágai nagy felületen szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Sziklakertekben is gyakori növény. Magassága kb. 15-30 cm.

A molyhos madárhúr gondozása

A molyhos madárhúr – mint a sziklakerti növények általában – igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, és különös törődést nem igényel. Kedveli a napos helyeket, ültessük jó vízelvezetésű talajba, amely lehet akár sovány talaj is. Öntözni nem szükséges, megelégszik a hullott csapadék mennyiségével.

A molyhos madárhúr szaporítása

A molyhos madárhúr legegyszerűbben tőosztással szaporítható, földre terülő, legyökeresedő szárainak köszönhetően az anyanövénytől távolabb is felbukkan, ezeket egy éles ásóval könnyedén leválaszthatjuk a növényről. Magvetéssel is szaporítható.

A molyhos madárhúr betegségei, kártevői

Betegségek jellemzően nem támadják meg, és kártevői sincsenek, ám számoljunk vele, hogy viszonylag rövid élettartammal bír.

A pangó vizet nem kedveli, mert ebben a gyökerei könnyen rothadásnak indulnak, ezért is fontos számára a jó vízelvezetésű talaj.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...