Home Gyümölcs A szamóca (földieper) gondozása, fajtái és szaporítása

eper
Tetszett a cikk?

Tél után, amikor az emberi szervezetben elfogynak az energiatartalékok, alig várjuk, hogy friss gyümölcs kerüljön asztalunkra. Kertünkben gyermekeinkkel, unokáinkkal türelmetlenül nézegetjük a szépen virágzó szamóca (vagy ahogy a legtöbben nevezzük: földieper) ágyásainkat, hogy hol pillantjuk meg a tavasz első pirosan mosolygó gyümölcsét. A saját magunk által termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek, így a földiepernek is különösen jó íze van, érezzük benne a növények tiszteletét, a Földanya szeretetét.

A szamóca eredete

eper3Szinte a világ minden országában megtalálható gyümölcs, Ázsiából származik, de már az őskorban is fogyasztották a vadon termő fajtáját. Nagyon jó alkalmazkodó képességű növény. Hazánkban is bárhol termeszthető, azonban az ország déli részén sokkal hamarabb terem és érik meg. Az eltérés akár három-négy hét is lehet. Eltérő a virágzásának ideje is, és mivel elhúzódó a virágzása, a termés folytonossága is elhúzódik. Gyönyörű látvány, amikor a földi eper virágba borul.

A magyar termesztett gyümölcsöt epernek, a vadon termő gyümölcsnek erdei szamóca (fragaria vesca) a neve. A nevét illetően azonban számos vita forrása, mely szerint a fán termő gyümölcsöt hívjuk epernek, a földön termő lágyszárú növény a szamóca, míg mások szerint szamócának csak a z erdei (vad) változatát nevezzük, ami otthon, a kertben terem, az földieper. Szerintem kár ezen vitát nyitni, hiszen ha azt mondom hazánkban, hogy földieper, úgyis tudja mindenki, hogy melyik növényre gondolok. És az a lényeg, hogy megértsük egymást.

Az eper vagy szamóca nagyon melegtűrő, elviseli a harmincfokos meleget is.

Fajtái

Három fajtáját ismerjük: egyszer termő, a hónapos eper és a folyton termő eperfajta. Az egyszer termő fajták hozzák a legnagyobb epertermést, szedhetjük két- három héten keresztül a legnagyobbra nőtt eperszemeket.

A hónapos eper balkonládában is megterem, így erkélyen is kitűnően meg tudjuk termelni.

A folyton termő eper nyár elejétől terem pár hétig, nagy szemeket, majd később még többször megérlelik gyümölcsszemeiket.

Az eper termesztése

eperAz eper, nagyon meleg tűrő növény, ezért nagyon bőséges a víz- és a tápanyagigénye is. Nagyon fontos elvégezni ültetés előtt a talajfertőtlenítését, hogy egészséges szemeket szüretelhessünk. Mikor megtörtént a talaj megfelelő előkészítése, használjunk fekete fóliát a földterület eltakarására, mely nagyon sok az előnyt jelent a termesztés során. Nem gyomosodik el a növény, megmarad a víztartalék, mivel nem szárad ki a föld, kisebb a romlás veszélye, és előnye még, hogy kevésbé szennyeződnek el a szemek.

Jó tudni! A földieper talajzsaroló növény, ami azt jelenti, hogy két-három év alatt feléli a talaj tápanyagtartalmát. Ezt abból is látjuk, hogy a harmadik, negyedik évben egyre kevesebb és kisebb szemű a termés. Általában az eper ültetvényeket három évnél hosszabb ideig nem szoktuk megtartani, érdemes az ültetvényt időközönként megújítani, átültetni másik helyre. A sikeres termés alapja a jó palánta, mely palántákat az indákról szedjük, így nem jelent nehézséget szaporításuk.

eper4

Betakarítás és felhasználási mód

Az epret két-három naponta szedhetjük, a napfényes napoktól függően és termesztésük során körülbelül tíz-tizenöt alkalommal.

Hűtőszekrényben pár napig eltarthatjuk, de sokáig nem tárolható. Rengeteg jótékony hatása van az emberi szervezetre, mivel az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása, mert kalóriában szegény, nem hizlal. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és szomjoltó. Fogyasztása nagyon ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Felhasználása nagyon sokrétű, készíthetünk belőle különféle lekvárokat, dzsemeket, használhatjuk joghurtok ízesítésére. Kiváló sütemények, torták ízesítésére, de fagylalt és gyümölcslének is nagyszerűen alkalmas.

3 replies to this post

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...