Home Szobanövény Az Orchideák (orchidea) gondozása, ápolása, termesztése, szaporítása

orchidea
Tetszett a cikk?

Ma talán a legkedveltebb ajándék-virág az orchidea, nagyáruházakban, virágboltokban lépten-nyomon belebotlunk szebbnél-szebb példányaiba, és ma már az ára is elérhető szinte minden réteg számára. Nem véletlen, hogy sokakat megfertőz az orchidea-szerelem. Gondozása pedig nem igényel túl nagy szaktudást.

Gondozása

Korábban hajlamosak voltunk azt hinni, hogy az orchideák csak gyakorlott kertészeknek valók, hiszen ez a növény nehezen kezelhető otthoni körülmények között és rendkívül kényes. Nos, ezek a feltevések teljes mértékben alaptalanok! Az egyszerűbb fajtájú orchideákkal (mint például a lepkeorchidea) bátran megpróbálkozhatunk, gondozása egyáltalán nem bonyolult, és még virágzásra is könnyű rávenni őket.

Az egyszerűbb orchideák kiválóan nevelhetők az ablakpárkányon, ha egyet beszereztünk vagy ajándékba kaptunk, hamarosan többet is fogunk vásárolni, annyira megkedveljük ezeket a szép növényeket.

orchid

A virágzást tekintve egy évben két-három alkalommal is virágoztathatók, és a virágok hosszú ideig, akár két hónapig is tündöklenek. Ahhoz viszont, hogy ez nálunk is így legyen, alaposabban meg kell ismernünk a szabadon, eredeti helyükön élő orchideákat, hogy megtudjuk, mit kedvel és mit nem.

Eredeti élőhelyeiken mintegy 25.000 féle orchideafaj él vadon, ám ehhez még hozzá kell számolnunk a kinemesített fajtákat, melyek száma mintegy 50.000-re tehető. A legtöbb fajta Afrikában, Ázsiában és Amerikában él, néhány fajta Európában is található. Magyarországon is van néhány orchideafaj, mely vadon él, ilyen például a Boldogasszony papucsa, ez a legnagyobb virágú, igen ritka fajta; a vitézvirág, a fehér madársisak, a kardos madársisak, a piros madársisak, a zöldike, a korallgyökér, a bajuszvirág, a tőzegorchidea, a kosborfajták és a bangófajták.

Az orchideák többsége epifita, vagyis más növényeken, főleg fákon nőnek, de nem élősködők. Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxidot a levegőből, a vizet pedig az esővízből szerzik, tehát nem a fából szerzi.

Az orchideák kedvelik a fényben gazdag helyeket, ám a közvetlen, ablakon keresztüli napfény megégetheti a leveleiket. Tehát déli fekvésű ablakban csak ősztől tavaszig helyezzük el, nyáron tegyük kissé távolabb az ablaktól. Legjobban a keleti vagy nyugati fekvésű ablakokban érzik magukat, itt szinte egész évben maradhatnak. Általában igaz, hogy a vastagabb levelű fajták több fényt elviselnek, a vékonyabb levelűekre jobban kell vigyáznunk ilyen szempontból.

orchidea

Az orchideák számára a páratartalom biztosítása is nagyon fontos, legjobban a 60-70 százalék közötti páratartalmú helyiségben érzik jól magukat. Ha száraz a levegő a szobában, akkor párologtatnunk szükséges a környezetében. A huzatot nem szeretik, de rendszeresen szellőztetnünk kell körülötte.

Nyáron a legtöbb orchideát kitehetjük a szabadba, akár a kertbe, akár az erkélyre, teraszra. Arra ügyeljünk, hogy cserepét ne tegyük tűző napra, a legjobb, ha 20°C körüli hőmérsékletet tudunk számára biztosítani.

Az öntözés tekintetében egy kicsit speciálisak az orchideák, ugyanis nem kedvelik a meszes vizet, mindig mésztelenített vízzel öntözzük őket. Ezt a csapvíz felforralásával érhetjük el, vagy az esővíz összegyűjtésével. A víz hőmérséklete szobahőmérsékletű vagy kicsit melegebb legyen, ugyanis az orchideák nem kedvelik a hideg vizet. Öntözése legyen alapos, cserepét helyezzük vízzel töltött vödörbe egy órára, ezt elegendő heti egyszer megismételni.

A legtöbb orchideát átlátszó műanyag cserépben árulják, és hallani, hogy erre azért van szükség, hogy a gyökerei fényhez jussanak. Ez azonban tévedés, az orchideák sötét falú cserépben is ugyanúgy nevelhetők, abban is ugyanolyan jól érzik magukat.

Az orchideák speciális „földet” igényelnek, ezt virágboltokban szerezhetjük be, trágyázásra csak a növekedési időszakban van szükség, akkor is csak kevesebbet igényel, mint a többi szobanövény.

Szaporítása

Ha elteltünk az orchideáink szépségével, előbb-utóbb mindannyiunkban megfogalmazódik a vágy az orchideák szaporítására. Ez azonban nem olyan egyszerű dolog, mint elsőre hinnénk, de nem lehetetlen, és többféle módszer közül is választhatunk.

szaporítás

Szaporítás tőosztással: A szaporítás legegyszerűbb módja, az átültetéssel egyidejűleg kell elvégezni. Ehhez szükséges, hogy az orchideáink elég nagyok legyenek, ekkor elég, ha egy steril ollóval kettévágjuk őket, és faszénnel kenjük be, hogy elkerüljük a fertőzést. Ezt követően külön cserépbe ültethetjük az orchideákat.

Szaporítás magról: A magról történő szaporítás sem bonyolult, ehhez először be kell poroznunk az orchideánkat. A virágok kinyílása után néhány nappal tegyük ezt meg, ha megjelennek a magházak, akkor már sikerre számíthatunk, bár a magok még hónapok fejlődnek. Ezt követően bonyolódik a folyamat, mert a magok csírázásához bizonyos gombafajtákra van szükség, amelyekkel a vadon élő orchideafajok együtt élnek a természetben. Így, ha külön cserépbe ültetjük őket, nem sok esélyünk van, de ha az anyanövény közelébe helyezzük el a magokat, akkor nagyobb sikerre számíthatunk. Tudnunk kell azonban, hogy még ha ki is csíráznak a magok, az igazi orchideanövény kifejlődésére legalább három évet kell várnunk.

Vegetatív szaporítás: Az orchideákon találhatók ún. álhagymák, melyek a szárból dudorodnak ki. Ezek olyan hagymák, melyek nem hatottak ki, sokszor leesnek átültetéskor. Ezt elültetve is kaphatunk egy új növényt.

4 replies to this post
 1. Kedves Anna!
  Remélem válaszol még az üzenetre.
  A cikkben említett magról történő szaporításnál bizonyos gombafajtákról ír, amelyek a csírázáshoz kellenek. Pontosan milyen gombák ezek, hol találhatóak meg?
  köszönöm!

  • Kedves Sándor!

   Az orchideák magról történő szaporítása – mint a cikkben is említettük – meglehetősen nehézkes, és laboratóriumi körülményeket kell hozzá biztosítani, hogy sikerüljön. Az orchideák magja nem tartalmaz tápanyagot, így maguktól nem képesek kikelni, csak ha ezt a tápanyagot mi biztosítjuk. Az eredeti élőhelyükön egy gombafajta (a nevét sajnos nem tudom) szolgáltatja számára a tápanyagot, ami a csírázását biztosítja.
   Ennek ellenére nem lehetetlen idehaza sem a szaporítása: az orchideák szaporításához szükséges táptalajt (amely tartalmazza a csíráztatáshoz szükséges gombafajt) be lehet szerezni készen Hollandiából (ma már van, aki idehaza is foglalkozik vele), és a szükséges laboratóriumi körülményeket, a steril környezetet és az állandó 20 C fokos hőmérsékletet is ki tudjuk alakítani. Ahhoz azonban, hogy az elvetett magokból virágzó növényünk legyen, 10-15 évet kell várnunk, ennek az éghajlatunk az oka.
   Aki igazán elhivatott az orchideák irányában, azok ültetnek magról orchideákat, de nagy türelem és a feltételek pontos biztosítása szükséges hozzá. E feltételeket szakcikkekből, akár az internetről meg lehet tudni, több oldalon is leírják lépésről-lépésre.
   Bízom benne, hogy tudtam Önnek segíteni, és sikerül majd a magról való orchidea-szaporítás!
   Üdvözlettel: Anna

 2. Kedves Anna!
  Kérdésem a következő: szaporításnál hosszába vagy keresztbe vágjuk el a tövet?” legegyszerűbb módja egy steril ollóval ketté vágjuk”…
  Válaszát előre is köszönöm: Deák József

Válasz