Home Fűszer- és gyógynövények Az oregánó (Origanum vulgare) termesztése és gondozása

oregano
Tetszett a cikk?

Már az ókori Egyiptomban is  ismerték gyógyhatásait, és használták köhögéscsillapításra vagy sebek gyógyítására, fertőzések kezelésére, az oregánót, vagy más néven szurokfűt (közönséges szurokfű). Gyakran nevezik a természet antibiotikumának is. Az oregánó vagy szurokfű egész Európában elterjedt fűszer-és gyógynövény, felhasználása sokrétű, főleg a mediterrán konyha elmaradhatatlan fűszer kiegészítője. Magyarországon gyakran fellelhető a hegyoldalak, száraz gyepek és erdőszélek területein. Nem maradhat el termesztése a fűszer-vagy konyhakertekben sem, az utóbbi években a figyelem középpontjába került, hiszen nagyon sokféleképpen alkalmazható a gasztronómiai területeken.

Milyen növény az oregánó?

Az oregánó vagy szurokfű egy közepesen magas harminctól-nyolcvan centiméter magasságot elérő illatos aromájú félcserje. Évelő növény, melynek szára gazdagon elágazik, így kiválóan alkalmas lehet talajtakarónak a többi növény között. Az oregánót nem a díszítő értéke teszi hasznossá, bár szépen mutat, amikor nyáron ellepik a növényt az apró fehér vagy rózsaszínű virágok.

Az oregánó (Origanum vulgare) igényei, gondozása

oreganoA fűszernövény leginkább a meszes talajokon fejlődik legjobban, nem igényel sok gondozást. Jó adottságokkal rendelkező igénytelen növény, amit ültethetünk a tűző napos helyre is mivel fény és melegkedvelő.

Az oregánónak nem magas a vízigénye, öntözésre csak abban az esetben van szükség, ha már nagyon száraz a nyár és nagyon nagy a hőség. Akkor is csak mérsékelten öntözzük. Nem szükséges a növényt ősszel felszedni mivel télálló növény, azonban kárt tehetnek benne a kemény fagyok, de ezt elkerülhetjük, ha gondoskodunk a növény téli takarásáról, ami nem jelent sok gondot.

Időnként, amikor már nagyon sok a növényen a száraz rész, gondoskodjunk a növény megtisztításáról, bátran szedjük le az elhalt részeket, gyorsan pótolni fogja. Túlszaporodás esetén nyugodtan visszavághatjuk, vagy ki is szedhetünk belőle néhány tövet, melyet elajándékozhatunk az ismerőseink között.

A szurokfű leveleit már kora nyártól elkezdhetjük szedni, jót tesz a növénynek a folyamatos szedése, azonban nagyobb mennyiséget virágzáskor illetve virágzás előtt tudjuk begyűjteni.

Az oregánó (Origanum vulgare) szaporítása

Bátran próbálkozzunk szaporításával, hiszen jól szaporítható magról is. A magokat március végén, vagy április elején célszerű elszórni, balkonládába, cserépbe vagy szabad földbe. Ha palántákról akarunk oregánót nevelni, április végén, május elején célszerű kiültetni a kertbe. Az oregánó a sziklakertbe is ültethető a többi növény között dísze lehet a sziklakertnek is.

Az oregánó (Origanum vulgare) betegségei és felhasználása

A növény a betegségekkel és a kártevőkkel viszonylag ellenálló, nem szokták kártevők támadni.

Felhasználása sokrétű, a levágott leveles szárakat csokorba kötve, fejjel lefelé száraz hűvös helyen szárítsuk meg. Négy-öt nap alatt megszárad, nem szabad napon szárítani. A megszáradt növény, lehetőleg légmentesen tároljuk, így kitart a következő szedésig.

Jótékony hatása már nagyon régről ismert, levelét, olaját, külsőleg és belsőleg egyaránt fel lehet használni, azonban nagy mennyiségben történő felhasználása nem mindenkinek javasolt. A konyhákban húsokhoz, paradicsomos ételekhez, szószokhoz, salátákhoz használjuk leggyakrabban, a főzés végén az ételhez adva, hogy meg tudja tartani karakteres aromáját.

 

Válasz