Home Gyümölcs A béke és a nyugodt élet fája: a füge jellemzői és gondozása

füge
Tetszett a cikk?

„Mindenki a saját szőlőjében vagy füge fája alatt ülhet, és senki nem háborgatja őket.” (Mik4,4)

A leggyakrabban előforduló gyümölcs a Szentírásban a szőlő, amit inkább feldolgozva borként fogyasztottak. Közvetlenül a szőlőt követi a füge, melyet több, mint hatvan helyen említ a Biblia. A füge évezredek óta nagyon fontos tápláléknak számít, az egyszerű nép és a királyok asztalán is. Délnyugat-Ázsia az őshazája, az ókori Rómában is rendkívül fontos gyümölcs volt, és az ókori Egyiptomban és Babilóniában is termesztésbe fogták. Szentföldön igen gyakori fa, az Ószövetségben a jólét egyik jelképe volt.

Sajnos nálunk Magyarországon hazai kertjeink kevésbé alkalmasak a füge termesztésére a kontinentális tél miatt. Azonban meleg fekvésű helyen, úgymint a Balaton-felvidék védett lejtőin és a Budai-hegység domboldalain a füge termesztésének  nagy hagyománya van.  Az itthon termesztett fügebokrok, kivétel nélkül adriai típusúak; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket termelnek. Sajnos ezek a  gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. A füge a meszes száraz talajú kerteket is jól tűri, de a jó terméshez tápanyagban gazdag talajt kell biztosítani számára. A kemény téli fagyok ellen főleg a fiatal növények számára fontos a védekezés, amit takarással tudunk megoldani.

Az édes füge (Ficus carica) jellemzői       

fügeLombhullató fa vagy cserje, tíz méternél alacsonyabb, ezüstszürke, sima kérgű növény. Kiterjedt gyökérzetének köszönhetően jól tűri a szárazságot. Nagy, fehér három-öt karéjra osztott tejnedves leveleinek fonákja szőrös. Nagy levelei hűs árnyékot adnak a nyári hőségben, a Biblia elsőként említett növényfaja, Ádám és Éva első öltözéke is fügelevél volt.

Csak megporzás után érik be a legtöbb termesztett füge, a nálunk is nevelhető úgynevezett adriai típus azonban anélkül is érlel termést, hogy beporoznák a beporzó rovarok.

Az érett füge színe, lila vagy bordó, sárgásfehér, lapított vagy hosszúkás, héja és kocsonyája is tartalmaz fehérjebontó enzimeket tartalmazó tejnedvet.

Az édes füge szinte folyamatosan érik, mivel az ősszel megjelenő kicsi zöld termései tavaszra érnek be, míg a tavasszal fejlődésnek induló gyümölcsöket a nyár közepétől egészen őszig szüretelni lehet.

Az édes zamatos fügét frissen is lehet fogyasztani, de ide Európába inkább aszalva és préselve hozzák. Nagy jelentősége különösen a sivatagban vándorló népek körében volt, jó tartósíthatóságának köszönhetően.

Az édes füge termesztése, gondozása

Mivel az édes füge féltrópusi növény, ezért fontos, hogy meleg, szélvédett napsütötte helyre ültessük, ha fal mellé kerül,  akkor délfelé néző legyen a hely.

Talajigénye nem nagy, nem válogat a talajban, megnő száraz sziklás talajon is, nálunk azonban gondoskodni kell a jó föld és trágya biztosításáról és szárazság esetén öntözni kell. Ha tartós szárazság esetén elmarad az öntözés, akkor elrúgja a gyümölcseit vagy csak apró gyümölcsöket terem.

Szaporítása nagyon egyszerű minden lehúzott vesszőjéből, porbujtással gyökeres növény lesz. Legbiztosabban a kétéves gyökeres  növények erednek meg lehetőleg ezeket ültessük. Ha őszi csemetéket ültetünk öntözzük be alaposan és kupacoljuk fel földdel. Tömeges szaporításra a fásdugványozás a legalkalmasabb módszer.

Az első évben a kiültetett csemetét hagyni kell szabadon növekedni, majd a második év tavaszán a föld felszínéig vágjuk vissza a vesszőket. Az elkövetkezendő években sok egészséges hajtást nevel az egészséges fügebokor.

Kártevője az édes fügének szinte alig van, ezért növényvédelemre nem vagy csak nagyon ritka esetben szorul.

Az édes füge felhasználása

fügeValódi házi kerti növény mézédes kellemes zamatú, melyből nagyon sokféle csemegét lehet  készíteni. Felhasználható lekvárnak, konzervet készíthetünk belőle, más magokkal együtt ízesített fügekalácsot, fügesajtot.

Mivel igen magas a cukortartalma erjeszthető,  alapanyagul szolgál ecethez, borhoz. Enyhén hashajtó hatású, az aszalt gyümölcsét kelések, sebek gyógyítására használják.

2 replies to this post
    • Kedves Márti!
      A fásdugványozás a fügék esetében október-november táján lehet eredményes. Ilyenkor a dugványokat hidegágyba, üveg alá célszerű dugványozni. Az eredés nem 100%-os, ezért érdemes többet dugványozni.
      Üdvözlettel:Anna

Válasz