Home Szobanövény A jukka, pálmaliliom (Yucca) jellemzői, gondozása, szaporítása, betegségei

jukka
Tetszett a cikk?

jukkaÉvtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a jukka, vagy magyar nevén a pálmaliliom hazánkban, szinte minden háztartásban megtalálható belőle egy-két szép példány. A szobanövény népszerűségét vonzó látványa, termetes mérete és egyszerű gondozása csak növeli.

A jukka, pálmaliliom jellemzői

A jukka Közép-Amerikából, Főleg Mexikóból származik, számos faj és alfaj tartozik a nemzetségébe. Eredeti élőhelyén sokkal hatalmasabbra megnő, mint hazánkban szobanövényként, bár így is elérhetik a 3 méteres magasságot is. Vastag, kemény, hosszúkás levelei sötétzöldek, a törzses jukkák levelei a csupasz törzsből nőnek ki, a törzs nélküli változatoknál a növény hajtása közvetlenül földbe van ültetve, onnan hajt ki.

A jukka, pálmaliliom gondozása

A jukka rendkívül egyszerűen nevelhető, nem igényel különösebb törődést, jól tűri a rendszertelen öntözést és a száraz levegőt is. Éppen emiatt távfűtéses panellakásokban és agglegények számára is kitűnő választás lehet!

jukkaA jukka a hőmérsékletre sem érzékeny, egész évben meleg, napos helyet igényel, nyáron kitehetjük a szabadba, erkélyre, balkonra, de akár a virágoskertbe is kiültethetjük, ilyenkor is nyugodtan állítsuk napsütötte helyre. Persze kihelyezés előtt fokozatosan szoktassuk a közvetlen napfényhez a szobában nevelt növényt, hogy levelei megedződjenek, és ne égesse meg őket a nap.

Ügyeljünk rá, hogy a szoba hőmérséklete télen se essen 10 C fok alá, tartsuk a növényt ekkor is szobahőmérsékleten.

Átültetni nem szükséges minden évben, csupán akkor, ha a jukka kinőtte a cserepét, ebben az esetben tavasszal ültessük át, általános virágföldbe. A nagyobb, méretes növények átültetése nehézkes lehet, ilyenkor elegendő, ha a felső földréteget cseréljük csak ki tápanyagban gazdag virágföldre.

Nyáron öntözzük hetente, ilyenkor több vizet igényel, ám földjét hagyjuk kiszáradni két öntözés között. Télen ritkábban öntözzük. Nyáron érdemes kéthetente tápoldatozni, és ilyenkor vízpermettel is párásíthatunk körülötte. Jó tudni, hogy a növény a törzsében tárolja a vizet (a törzses változatoknál), ezért ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl.

A jukka, pálmaliliom szaporítása

jukkaA jukkát szár- vagy hajtásdugványokról szaporíthatjuk. A szárdugványokról szaporítás során a felkopaszodott szárat vágjuk 4-5 cm-es darabokra, egyik végüket mártsuk gyökereztető hormonba, és ültessük el őket laza, jó vízáteresztő képességű talajba. Takarjuk le átlátszó fóliával és gondoskodjunk róla, hogy állandóan nedves legyen a földje. Biztosítsunk számukra szobahőmérsékletű levegőt, és némi szellőzést (például a fólia kilyukasztásával). Kb. 3-4 hét alatt megjelennek a levelek, ekkor már levehetjük róla a fóliát, ám várjunk még 2-3 hetet az átültetéssel, míg a növény megerősödik.

A hajtásdugványról való szaporítás némileg egyszerűbb, ebben az esetben vágjuk le a növény leveles hajtáscsúcsát vagy oldalhajtását. Ültessük el laza virágföldbe.

A jukka, pálmaliliom betegségei és kártevői

A jukka érzékeny a fényhiányra, ebben az esetben levelei sárgulni kezdenek. Helyezzük át a növényt naposabb helyre, és távolítsuk el az elsárgult leveleket.

Időnként a levelein szürke bevonat keletkezik, ez gombabetegségre utal. Ez lehet a túlöntözés vagy a vízzel történő permetezés következménye, ezt szüneteltessük egy időre, és állítsuk a növény cserepét szellős helyre.

A kártevőket tekintve leggyakrabban a pajzstetvek támadják meg, ezek jelenlétére a levelek fonákján megjelenő barna foltokból következtethetünk. Kezeljük a növényt rovarölő szerrel.

Válasz