Home Szobanövény A zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum comocum) ismertetői, ültetése és gondozása

zöldike
Tetszett a cikk?

Egy nagyon kedvelt és egyszerű kis növény a zöldike, emlékszem, már kisgyerekként is nagyon szerettem, mert egyszerű nevelésének, könnyű pótolhatóságának köszönhetően szinte mindig lakásunk dísze volt.

A zöldike vagy másik nevén a csokrosinda őshazája Dél-Afrika és a trópusi éghajlatú területek, őserdők.

Eredetileg zöld színű növény, ám az igazán kedvelt fajtája a csíkos vagy „tarka levelű”, mely a népnyelvben zöldike néven terjedt el.

A zöldike (Chlorophytum comocum) jellemzői

A zöldikét nem csak dekoratív formája teszi vonzóvá, hanem nagyon jó az alkalmazkodó képessége is a környezetéhez. Zöld fehér csíkok tarkítják hosszanti leveleit. Nyáron virágzik, virágainak színe fehér, és amikor elvirágzik a növény, a hajtáscsúcsain hozza levélsarjait. A fiatal egyedek levelei szélesebbek, melyek később a fejlődés során elkeskenyednek. Az indák a cserepet felfüggesztve szabadon fejlődhetnek, és szépen mutatnak.

A jól gondozott zöldike egymás után hozza a kis sarj növényeket, mely sarj növények nagyon jól gyökereztethetők, könnyen szaporíthatók. De ha rajta hagyjuk a növényen, akkor sűrűbb, gazdagabb dekoratívabb lesz a növényünk. Párásabb környezetben még a levegőben is gyökeret tudnak ereszteni.

A zöldike kiváló tulajdonsága, hogy a helyiség levegőjére nagyon jó hatással van, ezért nem csak, mint díszítő elem, hanem alkalmas a levegő tisztítására is. A NASA kutatása által bizonyított, hogy a növény a levegőben található szén-dioxidot kilencvenhat százalékban megtisztítja.

A zöldike (Chlorophytum comocum) igényei és gondozása

A növény jól tűri a hideget, ha földje szárazon van tartva, de a magas szobahőmérsékletet is jól bírja. Télire hűvösebb helyet biztosítsunk számára és kevesebbet öntözzük.

A növekedési időszakban a zöldikét bőségesen lássuk el vízzel, de két öntözés között hagyjuk a földet kiszáradni és soha ne álljon alatta pangó víz. Száraz szobalevegő esetén naponta permetezzük le a leveleket vízzel, biztosítva a szükséges páratartalmat.

Növekedési időszakban kéthetente adagoljuk a tápoldatot, de ősztől tavaszig már nem szabad tápoldatozni a növényt.

Mivel a növény gyorsan fejlődik szükséges az évenkénti átültetése, melynek ideje legkedvezőbb tavasszal, de a nyár végéig bármikor átültethetjük a zöldikét. A föld tápdús legyen, amibe ültetjük,  fiatal a növény a földjét javíthatjuk tőzeggel, a jó fejlődés érdekében.

A zöldike (Chlorophytum comocum) szaporítása

A növény szaporítása nagyon egyszerű. Legegyszerűbben úgy szaporíthatjuk, ha a virág szárán fejlődött rendszerint már gyökeres sarj növényt leválasztjuk és kettesével-hármasával beültetjük jó minőségű földkeverékbe.

Szaporíthatjuk úgy is, hogy az elterebélyesedett növényt átültetéskor több részre szedjük. A zöldike gyökereztetése akkor is sikeres, ha az indáról leválasztott hajtásokat vízzel töltött edénybe tesszük, melyben könnyen gyökeret ereszt és azután tesszük földbe a növényt, de gyökeret ereszt akkor is, ha nem vágjuk le a hajtást a növényről és úgy dugjuk földbe, majd megvárjuk, hogy meggyökeresedjen,  és csak azután vágjuk le. A zöldike első évben ritkán hoz sarjat, legyünk türelemmel, ha csak a levelei fejlődnek.

A zöldike kártevői és betegségei

A zöldike megbetegedhet, ha kevés fényt kap, vagy túl meleg a helység ahol neveljük. Levélrothadáshoz vezethet, ha túlöntözzük, de akkor is, ha  kevés vizet biztosítunk a növénynek. Ha a levelek elkezdenek fakulni, vagy szürkés háló veszi körbe, akkor vörös takácsatkák támadták meg a növényt, melytől természetes növényvédőkkel óvhatjuk meg.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...