Noha a tél nem a saláták szezonja, ebben az évszakban különösképp nem elhanyagolható, hogy szervezetünket extra adag vitaminnal lássuk el. Friss zöldségekre ekkor is szükségünk van, melyek nem csak támogatják egészségünket, de az emésztést is megkönnyítik magas rosttartalmuk miatt.
Finom és színes salátákat készíteni ekkor is lehet, és nem csupán néhány összeválogatott zöldségből, hiszen az önteteken kívül változatosabbá, gazdagabbá tehetőek különféle hozzávalókkal, mint a sajtok, magvak, húsfélék, gyümölcsök, tojás, s egy friss pirítóssal pedig laktatóbbak is. A saláta mindig könnyű fogás, és jól jöhet akkor is, amikor az ünnepek kínálta lakomák után már nem a nehéz, zsíros, cukros ételekre vágyunk. A télies saláták számtalan változatából adunk most egy kis kedvcsinálót.
Salátavariációk télvíz idejére
Egy egyszerűen összedobható, répás-almás, nyers céklasalátával gyönyörű színeket, ízletes falatokat varázsolhatunk a tányérra. Az ízlés szerinti mennyiségű hozzávalókat vékony csíkokra vágjuk vagy lereszeljük, majd összekeverjük az öntettel, amely kevés citromléből, mézből és sóból áll. Pirított napraforgómaggal díszíthető.
Meglepő s egyben ínycsiklandó étel az almás-narancsos céklasaláta, melybe a cékla megfőzés után kerül bele lereszelve, ami mellé még finomra aprított hagyma, reszelt alma, továbbá frissen facsart narancslé kerül. Az öntet pedig reszelt narancshéjjal gazdagított, majonézes, citromos, chiliporos joghurt csipet sóval és borssal. Alapos összekeverés, majd kevés állás, összeérés után fogyasztható.
Egy igazán dús, ételek mellé is kínálható, téli vitaminsaláta állítható össze kockákra vágott, főtt burgonyából, melyet hagymás, citromos páclében hagyunk kihűlni, valamint pér percig főzött savanyú káposztából, szálasra reszelt céklából és sárgarépából, az utóbbihoz narancs levét és reszelt héját hozzáadva. E négyféle, előkészített zöldséget egy mélyebb tálban különálló kupacokba rendezzük, tetejüket megszórjuk pirított tökmaggal, majd olívaolajos, citromos, fokhagymás, chiliporral, sóval és borssal fűszerezett öntettel gazdagítjuk.
Friss, színgazdag téli saláta készíthető kis kockákra vágott édesburgonyából, félbe vágott mandarin gerezdekből, felkockázott avokádóból, cikkekre szelt céklából, vékony csíkokra szelt lila hagymából, felszeletelt kínai kelből és zöldborsó csírából. A felaprított zöldségeket lazán összekeverjük, majd nyakon öntjük olívaolaj, citromlé, zúzott fokhagyma, chilipor, só és bors keverékével.
Pikáns, joghurtos sárgarépa saláta rittyenthető rövid idő alatt mazsolából és durvára reszelt sárgarépából, melyet olívaolajos, citromleves, mézes joghurttal bolondítunk meg, majd tálalás előtt apróra darabolt dióval meghintjük.
Mutatós, frissítő téli káposztasaláta: durvára vágott sárgarépát, finomra szelt lila káposztát, mazsolát, apróra vágott koriandert és lecsepegtetett konzerv csicseriborsót összekeverünk hártyájuktól előzőleg megszabadított narancsgerezdekkel, majd az előkészítés folyamán összegyűjtött, kicsepegő narancslevet hozzá önjük, az egészet meghintjük olíva olajjal és kevés ecettel, majd fűszerezzük sóval, borssal. Néhányszor finoman összeforgatjuk.
Az előzőektől telítőbb a sonkás vitaminsaláta, amihez szárzeller szeleteket fektetünk egy mélyebb salátás tálba, főtt lencsét halmozunk rá, arra főtt tojás szeletek kerülnek, majd vékony csíkokra szelt sonka következik, amit reszelt sajttal és aszalt paradicsomdarabokkal toldunk meg. A tetejét só, bors, currypor és tejföl keverékével öntjük le, majd azt is megszórjuk egy kevés reszelt sajttal.