Ahhoz, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, hogy küzdenünk kelljen a betegségek és kártevők ellen, sokat tehetünk, ha megfelelően tervezzük meg kertünkbe a növényeket és már a tervezésnél figyelembe vesszük a termőhely adottságait. Figyelünk a minőségre és igyekszünk az ellenálló fajtákat részesíteni előnyben.
Ha egészséges és jó minőségű növényeket vásárolunk, megfelelő termőhelyet választunk számukra és jól választjuk meg a szomszédokat, melyeket egymás mellé ültetünk már is sokat tettünk növényeink egészségéért. Ugyanis, azok a növények, amelyek a helyükön jól érzik magukat és megfelelő számukra a vízellátás, kevésbé lesznek fogékonyak kártevőkre és betegségekre.
Erősíthetjük növényeinket levekkel és főzetekkel, hiszen ezzel a módszerrel védekeztek őseink is.
Legyen segítő társunk az állatvilág!
Növényvédelem növényekkel
A vér-és levéltetveket a kerti sarkantyúka kiválóan vonzza. Használjuk ki ezt a tényt és ültessünk a gyümölcsfák alá sarkantyúka magokat, és amikor a tetvek már ellepték a növényt, a virágot egyszerűen a tetvekkel együtt távolítsuk el. A levendula sem hiányozhat egyetlen kertből sem, a tetvek és a hangyák távoltartásában segít, rózsák közé ültetve pedig elvégzi az egészségmegőrzést és a nyár illatával lengi be a kertet. Ha vízi pocok kerülne a kertünkbe, elűzésére ültessünk császárkoronát. A fekete levéltetvektől védi meg a bokorbabot a borsikafű.
Ha kialakítjuk kertünkben a természetes egyensúlyt, marad időnk arra is, hogy szép helyen és nyugalomban élvezzük a kert nyújtotta lehetőségeket.
Növényeink természetes erősítése
Sajnos még kevésbé terjedt el a növényi levek és főzetek használata, pedig ennek kellene természetesnek lennie. A növényerősítő szerek alapanyaga az általunk vadnövényeknek tartott gyomnövények, melyek eltávolításával egyben megszüntetjük a kertben a gyomosodást, valamint főzetével erősítjük zöldség és gyümölcstermő növényeinket. Egyik ilyen növény például a csalán, mely az egyik legfontosabb erősítőszer a növények számára. A csigák elleni védekezés hatékony módszere a rebarbaralevél leve. A sorok közé öntve, nyálkás kivonatot hagy maga után, melyek a csigák elkerülnek.
Levek, kivonatok, főzetek
A levek készítéséhez soha ne használjunk fémedényt, inkább hordók vagy kő-illetve agyag edények alkalmasak erre a célra. Tíz liter vízhez egy kilogramm növényt kell számítani, és a levet rendszeresen keverni kell. Az erjedési folyamat kettő-három hétig tart, akkor ér véget, amikor már nem képződik több buborék. Ezt a levet közvetlenül a talajra önthetjük.
A növénykivonatok készítését a növények hideg vízbe történő tevésével kezdjük, melyet egy napon át állni hagyunk. Az így kapott levet vízzel hígítjuk tíz az egy arányban.
A főzetekhez a növényeket egy napra beáztatjuk, majd húsz percig főzzük. Ahhoz, hogy a főzetek jobban tapadjanak, egy kevés licetint keverjünk a főzetekhez. Mindig lesz elég nyersanyagunk, ha egy külön ágyást készítünk a levek alapanyagágul szolgáló növények számára.