A mézvirág vagy másik nevén illatos ternye állítólag, az Azori szigetekről származik.
Az illatos ternye (Lobularia maritima) jellemzése
Egynyári szegély vagy szőnyegnövény a mézvirág, ami apró kellemes illatú virágait tömegesen hozza és szinte az egész növényt beborítja. A magokból körülbelül hat hét alatt fejlődik ki. Szép rajzolatú levelek és a fehér, rózsaszín vagy bíborvörös virágok mézillatú szőnyeget képeznek, melyek vonzzák a méheket és a lepkéket egyaránt. A növény kifejezetten alkalmas rózsák alá ültetve, évelők és bokrok között is jól mutat,
Az illatos ternye (Lobularia maritima) ültetése
Nem igényes dísznövény bármilyen talajba ültethető, de természetesen, mint minden virágos növény, a mézvirág is a tápdús talajban hozza a legtöbb virágot. A közvetlen napos hely is megfelel számára, de ültethető a kert bármely szegletébe. Közvetlenül szabadföldbe a mézvirágot április végétől vethetjük magról, azonban vetőládába vagy tőzegcserépbe március végén ültessük el a magokat. Korábban nem szabad, mert megnyúlik a növény a kevés fény miatt. A mézvirág palántákat a májusi fagyok elmúlta után ültessük csak ki. A töveket tizenöt centiméter távolságra rakjuk, amikor már eredeti helyére kerül a növény. Az illatos ternye szinte egész nyáron keresztül virágzik, és ha visszametsszük, másodvirágzásra is serkenthetjük a növényt. Elvirágzás után kell felére visszavágni, mellyel a bimbóképződés felgyorsul. A mézvirág a magjait elszórva is szaporodik, ezért ha az elhervadt virágokat rászórjuk az ágyásokra, a kiszóródott magokból következő év tavaszán fiatal növények fejlődnek.
Az illatos ternye (Lobularia maritima) gondozása
A mézvirágot túlöntözni nem szabad, ha nyirkos a talaj könnyen kialakulhat gyökér-vagy szártő rothadás, mivel nem szellőzik alatta a talaj a növény sűrűségéből adódóan. Ilyenkor elsárgulnak az elhalt növényi részek, melyeket azonnal távolítsunk el és csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. A mézvirág kártevőkre, betegségekre nem hajlamos növény ezért növényvédelmi teendő nincs vele.
Mivel az illatos ternye levelei felhasználható a konyhában, mustár ízű, kellemesen csípős leveleit saláták ízesítésére is használhatjuk.