fagyal

A télizöld fagyal jellemzői, gondozása, szaporítása és kártevői, betegségei

Évtizedekre visszamenően a télizöld fagyal az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott sövénynövény a hazai kertekben. Népszerűsége még ma is töretlen, akkor, amikor rengeteg féle sövénynövényből választhatunk, ami nem véletlen: hosszú életű, félörökzöld, jól kezelhető, sűrű, tömött sövény alakítható ki belőle.

A télizöld fagyal jellemzői

A télizöld vagy másik nevén, a széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) egy rendkívül hálás sövénynövény, mely tél közepéig-végéig megőrzi lombozatát. Levelei kisméretűek oválisak, csúcsban végződők, fényes sötétzöldek, fiatal hajtásai világoszöldek. Nyár elején virágzik, alig feltűnő, illatos, fehér virágokat hoz, majd nyár végén, ősz elején jelennek meg fényes, fekete bogyótermései. A fagyal minden része MÉRGEZŐ, így gyerekek környezetében körültekintően járjunk el vele!

fagyal

Növekedése rendkívül gyors, 4-5 év alatt a kívánt méretére nő. Ágrendszere szerteágazó, sűrűn növő ágakkal, rendszeres metszést igényel. Maximális magassága 3-4 méter.

Alkalmas egyedül ültetve (szoliternek), nyírott vagy nyíratlan sövénynek is.

Üde színváltozata az aranytarka vagy arany sárgatarka levelű télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium ’Aureum’).

A télizöld fagyal gondozása, igényei

Gyors növekedésének köszönhetően rendszeres metszést igényel, ha sűrű sövényt szeretnénk belőle nevelni, akkor az első években kíméletlenül vissza kell vágnunk, hogy az alsó ágaknál is besűrűsödjön.

fagyal

Később évente kétszer szükséges metszeni: tavasszal végezzük az ifjító, megújító metszést, a télen elfagyott ágakat minden esetben vágjuk ki. A második metszése nyáron esedékes, amikor az alakító metszést végezzük: egyrészt visszavághatjuk a kívánt magasságig, másrészt a hajtások visszavágásával dúsíthatjuk, sűrűbbé varázsolhatjuk a bokrot.

Nagyon fontos, hogyha sűrű bokrot szeretnénk, akkor drasztikusan vissza kell metszenünk a sövényt a sűrűsödés érdekében, tehát ha megnő 30-40 cm-rel, akkor azt a felére vágjuk vissza.

Laza, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, sövényként egymástól 40-50 cm-re. Sűrűbb sövény esetén szokták két sorban is ültetni, átlósan. Napos, félárnyékos helyeken fejlődik a legszebben.

fagyal

Vízigénye az első két évben a legnagyobb, ekkor öntözzük rendszeresen, később elegendő csak a szárazabb periódusokban öntözni. Ősztől tavaszig nem igényel öntözést. Ha gyors növekedést szeretnénk elérni, akkor öntözzük rendszeresen a későbbi években is.

A télizöld fagyal szaporítása

A télizöld fagyal legegyszerűbben dugványozással szaporítható, vágjunk 15-20 cm hosszúságú félfás, fás dugványokat, leveleit csak a hajtások tetején hagyjuk meg, és ültessük el azokat, homokkal kevert, jó vízáteresztő képességű talajba, és tartsuk folyamatosan nedvesen a földjét.

A télizöld fagyal kártevői és betegségei

A fagyalnak sajnos több kártevője és betegsége is van, ám ha rendszeresen pótoljuk a tápanyagot, és rendszeresen öntözzük, akkor ezzel erősíthetjük a növény immunrendszerét és kevésbé fogják megtámadni a kártevők és betegségek.

fagyal

Az egyik leggyakoribb kártevő a fagyallevéltetű, mely a leveleken jól láthatóan jelentkezik. Következtethetünk rá, ha a levelek fodrosodását tapasztaljuk. Ez utóbbi miatt nehéz a kezelése is, hiszen az összezáródó levelekben biztonságban vannak a tetvek. Ezért a permetezés nem mindig jelent biztos megoldást ellenük (válasszunk felszívódó rovarölőket), jobb, ha a fertőzött ágakat levágjuk és megsemmisítjük.

Másik kártevője a tripsz, melyek a leveleket szívogatva okoznak kárt a növényeken. Magát a rovart nem lehet szabad szemmel észrevenni, de jól látható kártétele, hiszen a levelek szürkészöldre, ezüstösre színeződnek. Kártételük nem csak a levélszínekben látható, hanem idő előtt lehullhatnak a levelek is a cserjékről. A legyengült növényeket támadja.

Csapadékos időjárás esetén gondot okozhat a levélfoltosság is, amely a leveleken világos színű, sötéten keretezett foltokat okoz.

Total
6
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
ültetés

Minden az ültetésről – egy helyen

Következő cikk
oszlopos gyümölcsfák

Ültessünk oszlopos gyümölcsfákat a kertünkbe!

Kapcsolódó cikkek