oszlopos gyümölcsfák

Ültessünk oszlopos gyümölcsfákat a kertünkbe!

Nemrégiben egy kerttervezős online tanfolyamon kerültek elém az oszlopos gyümölcsfák, igen rájuk csodálkoztam, hiszen a bemutatott képeken a fa méretéhez képest rengeteg gyümölccsel voltak megrakodva. Az oszlopos gyümölcsfa nagy áldás lehet a kertünkben, főleg ha azzal vetjük össze, mennyivel könnyebb ezeket a fákat metszeni vagy épp permetezni. A legkisebb kertekbe is válasszuk őket nyugodtan, bőséges terméssel hálálják meg a gondoskodást.

Az oszlopos gyümölcsfák jellemzői

oszlopos gyümölcsfák

Manapság nagyon sokan rendelkeznek kisméretű kerttel, ahol nagy meg kell válogatnunk, milyen növényeket szeretnénk beültetni, főleg akkor, ha mind gyümölcsökhöz, zöldségekhez és dísznövényekhez is ragaszkodunk. Az oszlopos gyümölcsfák ezekben a kisméretű kertekben is ideális választás lehet, hiszen méretéhez képest igen sok gyümölcsöt szüretelhetünk róluk. Ugyanakkor sokan szkeptikusak a növénykatalógusokban látható gyümölcsmennyiség láttán, képesek-e ezek a fák valóban ilyen sok gyümölcsöt teremni.

Mivel sok kertbe nem férne el egyetlen gyümölcsfa sem, a kertészek az évek során, alkalmazkodva a városi kis helyen történő kertészkedéshez, nemesítettek olyan gyümölcsfákat, melyek keskeny, oszlopos növekedésűek. Ezek igen kis helyet igényelnek csupán, elsősorban felfelé törekednek, és nem nagyon szélesednek (de metszést azért igényelnek). Kis méretükkel ellentétben bőséges termést produkálnak. A paletta oszlopos gyümölcsfák esetén is igen széles: e formában léteznek alma, körte, szilva meggy, cseresznye, őszi- és sárgabarackfák is.

oszlopos gyümölcsfák

Átlagos magasságuk: 2-2,5 méter. Átlagosan mintegy 20 évig szüretelhetünk róluk. Korán, már az ültetést követő második, harmadik évben teremni kezdenek.

Az oszlopos gyümölcsfák gondozása

Aki csupán terasszal vagy csak erkéllyel rendelkezik, az is megpróbálkozhat a termesztésükkel, hiszen egy nagyobb cserépben is kiválóan termeszthetők.

Az oszlopos gyümölcsfák sem fagyérzékenyek, bár a szélsőséges időjárásnak kitett helyeken nem érzik jól magukat (túl forró, extrém fagyos).

Az ültetési távolság legalább egy méter legyen, legoptimálisabb, ha 2 m távolságra ültetjük őket.

Mint minden gyümölcsfát, az oszlopos fákat is napfényes helyre ültessük, és öntözzük őket rendszeresen. A növekedési szakaszban trágyázzuk őket rendszeresen.

Mivel az oszlopos fák erős törzzsel rendelkeznek, ezért támasztásukra nincs szükség. Amennyiben olyan fajtát választunk, melynek porzópárra van szüksége, akkor gondoskodjunk a porzós fajta ültetéséről is. Kis hely esetén részesítsük előnyben az önporzós, öntermékeny fajtákat.

oszlopos gyümölcsfák

Az oszlopos gyümölcsfák metszése

Az oszlopos fáknak is rendszeres metszésre van szükségük. Kétféle metszés lehetséges: alakító és ifjító, megújító metszés. Ha úgy látjuk, hogy a fa néhány ága gyenge, vagy megsérült, akkor azokat az ágakat tőből metsszük ki, így helyet adva az új hajtásoknak. Fontos, hogy erős ágai legyenek az oszlopos fáknak, hiszen a termést csak így képesek majd megtartani.

A tavaszi metszés megegyezik a hagyományos, terebélyes fajtákéval.

Hamar és sokat terem, létra nélkül metszhető, szedhető, permetezhető, minimális odafigyelést és gondozást igényel – kell ennél több? Oszlopos gyümölcsfát minden kertbe! 🙂

Total
23
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fagyal

A télizöld fagyal jellemzői, gondozása, szaporítása és kártevői, betegségei

Következő cikk

MÉRGEZETT FÖLD // ÚJ UTAKRA LÉPTÜNK A VETEMÉNYESBEN // EDDIGI TAPASZTALATOK

Kapcsolódó cikkek