A habanero paprika elődeit már időszámításunk előtt kétezer körül termesztésbe vonták az Amazonas területén az indiánok. Amióta teret hódítottak és divatba jöttek a chili paprikák, szinte nincs a Földön olyan trópusi éghajlatú terület, ahol nem foglalkoznának termesztésével. Egyik érdekessége, hogy nevére utalásával ellentétben, Kubában ritkán termesztett növénynek számít.
A habanero paprika jellemzése
A növénynek nagyon sok változata ismert, melegebb éghajlaton például Dél-Amerikában magassága egy méter is lehet, nálunk Európában azonban ötven-hatvan centiméternél magasabbra nem fejlődik. Általában bokros növekedésűek. Változatainak termései meglehetősen különbözőek, vannak közöttük harang alakúak, vagy lapított formájú kihegyesedő végű változatok eltérő mérettel. A virágok színe fehér, a növény kettő-hat közötti paprikát hoz csomónként. Levele fényes, egyszerű sötétzöld színű. A termés színe lehet, zöld, sárga, fehér, vörös színű fajtától függően. Hosszú vegetációs időre van szükség a habanero paprika termesztéséhez. A termések lédúsak függetlenül attól, hogy húsuk nem vastag.
A habanero paprika ültetése
A habanero paprika betakarítása
Kétféleképpen szedhetjük a terméseket, vagy akkor, amikor még zöldek és kemények, vagy pedig amikor már szárukon a termések színe pirosra változik. Lényeges, hogy az őszi hideg beköszönte előtt takarítsuk be.
A terméseket hűvös helyen tárolva három hétig is tárolni tudjuk, de lehet szárítani, vagy fagyasztva tárolni.
A habanero paprika felhasználása
Csípős szószok készítésére nagyon alkalmas, Mexikóban és Amerikában elterjedt a használata. Az európai konyhákban is egyre elterjedtebb és széles körű a felhasználása.
Szárítva is használható, vagy őrölt paprikát is készíthetünk belőle, természetesen figyelembe véve a csípősségét, megfelelő védekezéssel.
Savanyúságok készítésére, paprikával vagy más savanyúsághoz is meg lehet próbálni annak, aki kedveli az igen csípős ízeket.
Trópusi gyümölcsök mellé, paradicsomos ételekhez kiegészítőként kínálhatjuk.