Home Fűszer- és gyógynövények A csipkerózsa (Rosa canina) jellemzése és felhasználása

Tetszett a cikk?

A gyógyhatású csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa áltermése. A növény őshonos Európától Közép-Ázsiáig és hazánk egész területén fellelhető tölgyesekben, hegyeken és erdőszéleken. A csipkebogyót egyik legfőbb C-vitaminforrásnak is tartanak, mivel annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Üzemszerűen termesztik Csehországban, Szlovákiában és Bulgáriában. Hazánkban gyógyászati célokra teák összetevőjének szárítják, és feldolgozza a konzervipar is gyümölcslevek gazdagítására.

A csipkerózsa jellemzése

A csipkerózsa egy vadon termő két-három méter magas cserje, melyet gyakran tévesztünk össze a vadrózsák egész sorával. A csipkerózsa ágai ívesen hajlók, tüskések, melynek levelei öt levélkéből tevődnek össze. Fehér vagy halványpirosak a virágai. A termések gömb, körte vagy orsó alakúak, kevés nedvű, húsos falú, az érés elején világos, majd megérve meggypiros színűek. Ízük savanykás, aromás íz, a termés belsejében búzaszem nagyságú magokat találunk, amiket szúrós szőrök vesznek körül.

A csipkerózsa termesztése

Általában a csipkerózsát nálunk kerítések mellett, utak mentén, parkokba találunk. Termesztése bárhol lehetséges a laza, a homok, a törmeléktalajon, de a meszes talaj legmegfelelőbb telepítéséhez. Házi kertbe ültetve a csipkerózsa nem csak hasznos, hanem a díszítő értéke is nagy.

A csipkerózsát ültethetjük ősszel és koratavasszal is, legtöbb helyen fás dugványozással szaporítják. Ültetés után vissza kell metszeni a vesszőket négy-öt rügyre. A csipkerózsa a termését az egyéves vesszőkön és a kétéves gallyakon hozza. Öt év szükséges a bokor teljes kialakulásához, de a harmadik évben már értékelhető mennyiségű termést kapunk.

Az ifjításon kívül nem igényel metszést a növény és tápanyagpótlást is csak a telepítés után két évvel kell végezni.

Az üzemi telepítés során a terméshozam a telepített fajtától függően négy, nyolc tonnát terem hektáronként. A csipkerózsát szaporíthatjuk még: tőosztással, dugványozással, bujtással, gyökérsarjakkal és szemzéssel is.

A csipkerózsa feldolgozása és felhasználása

A csipkebogyó gyűjtése általában augusztus második felében kezdődhet, amikor már a bogyók egyöntetűen világos pirosak. Ilyenkor könnyebb kimagozni a bogyókat és ekkor a legtöbb a gyümölcs vitamintartalma. Megvárni ameddig megcsípi az első fagy nem célszerű, mert veszít értékéből. Az éretlen vagy a túlérett gyümölcsökben sokkal kevesebb a vitamin. A túlérett gyümölcsöket általában szárított formában szokták hasznosítani. A csipkebogyó betakarítása kézzel végezhető, a gépi betakarítás még várat magára.

A csipkebogyó termésének felhasználása sokrétű. A szárított formában történő felhasználást túlnyomó részben az élelmiszeripar alkalmazza, teakeverékek gyártásához. Gyógynövényként a csipkebogyóhús kerül forgalomba, ilyenkor a magvaitól, szőreitől meg kell tisztítani.

A népi gyógyászatban is és a konyhai felhasználásai is igen széleskörű, mivel a C-vitamin tartalma rendkívül magas a csipkebogyónak.

A csipkebogyó begyűjtését kesztyűben végezzük, lerázni nem lehet. Mielőtt felhasználjuk, távolítsuk el a szőröket, nehogy kellemetlen viszketést okozzanak.

A csipkebogyóból készíthetünk lekvárt, szörpöt, ecetet, likőrt, bort, és más gyümölcsökkel kombinálva is alkalmazható.

A csipkerózsa betegségei

Jelentős kárt okozhatnak a növénynek a levéltetvek, a fekete foltosság, a hajtáscsúcs pusztító darázs és a keleti gyümölcsmoly. Ezek ellen feltétlenül védekezzünk.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...